CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El GPRB denuncia l’opacitat dels Centres d’Internament d’Estrangers i les dificultats de la premsa per informar sobre el que hi succeeix

Divendres, 13 gener, 2012

La Direcció Superior de Policia de Catalunya denega visitar el CIE de la Zona Franca als periodistes que ho demanen i no concedeix entrevistes en relació a la situació que es viu en aquests centres.

Les darreres setmanes hi ha hagut diverses notícies relacionades amb el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. D’una banda, el passat 27 de desembre el Síndic de Greuges va denunciar al Parlament de Catalunya que en aquest centre es donen les condicions perquè hi pugui haver maltractaments, com l’amuntegament d’interns, i va demanar que s’actuï amb urgència perquè no es converteixi en un centre penitenciari sense ser-ho. D’una altra banda, la matinada del dia de reis, un jove guineà va morir dins del CIE de la Zona Franca. Tot i que el forense ha conclòs que la defunció va ser per mort natural, els seus companys asseguren que van avisar durant diverses hores que el noi no es trobava bé, però que els policies que vigilen el centre no els van fer cas.

Arran d’aquests fets, diversos periodistes que han volgut informar sobre aquestes denúncies i sobre la situació d’aquests centres s’han trobat amb impediments per fer la seva feina:

* La Direcció Superior de Policia de Catalunya denega les peticions que li fan els periodistes d’entrevistes al director del CIE de la Zona Franca o a qualsevol altre responsable sobre la situació d’aquest centres.

* Les autoritats competents tampoc permeten als mitjans de fer visites a aquests espais.

* Aquesta situació contrasta amb el que succeeix amb els centres penitenciaris, on a la premsa sí que se li permet d’entrar-hi. El contrast és especialment preocupant quan, a diferència de les presons, les persones tancades al CIE només han comès una falta administrativa.

Davant d’aquesta realitat, des del Grup de Periodistes Ramon Barnils:

* Denunciem la manca de col·laboració de les autoritats competents quan els periodistes ens hi adrecem demanant informació o entrevistes en relació als CIE. I constatem amb alarma que el Síndic de Greuges es troba amb els mateixos impediments.

* A més, quan hi ha denúncies d’alguns interns per maltractaments és pràcticament impossible de parlar amb la persona denunciant perquè és immediatament expulsada, tal com denuncien diverses entitats com SOS Racisme.

* Recordem que l’opacitat d’aquests espais no és nova. Fa anys que diverses entitats socials i acadèmiques denuncien la manca d’informació sobre aquests espais i les dificultats que tenen per parlar amb les persones internades o amb els responsables.

*Recordem també que l’any passat l’”Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics del 2010″, de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, va alertar que els CIE van ser un dels temes més silenciats a la premsa catalana durant el 2010.

Celebrem, doncs, que les darreres setmanes alguns mitjans s’hagin fet ressò de les denúncies sobre aquests centres i hagin volgut investigar què hi succeeix.

Grup de Periodistes Ramon Barnils

Barcelona (Països Catalans), 11 de gener de 2011

Attached documents