III Mostra del Llibre Anarquista a Barcelona del 25 de Juny a l’1 de Juliol
Entre el 25 de juny i l’1 de juliol el barri de Sants de Barcelona acullirà la 3a Mostra del Llibre Anarquista. Diferents espais de l’àmbit llibertari i autònom oferiran un ampli ventall de presentacions de llibres, taules rodones, tallers i projeccions de documentals de temàtiques d’anàlisi i reflexió dels moviments socials antiautoritaris.
2La filosofia de la Mostra2
La idea d’organitzar la Mostra va sorgir ara fa 3 anys, quan persones i col•lectius de l’àmbit llibertari recullen l’experiència d’altres ciutats i decideixen portar a Barcelona la possibilitat de compartir diferents visions de l’anarquisme, creant coneixement col•lectiu a partir dels llibres i textos editats des d’un plantejament que busca potenciar la complicitat entre les diferents corrents antiautoritàries.
Les edicions anteriors es van realitzar al Barri Besós, amb la tenderolada de col•lectius com un dels actes centrals i amb la participació d’una quinzena d’associacions i editorials provinents tant de Catalunya, com de ciutats com València, Madrid o Bilbao, ciutats totes elles que compten amb un projecte germà.
En opinió d’Agustin Acedo de Virus Editorial “el canvi d’ubicació de la Mostra te una doble motivació: d’una banda, perquè no vem aconseguir que la gent del Besós participés, més enllà de la gent de l’Ateneu; i de l’altra, per la voluntat de consolidar la Mostra amb la impliació de nous col•lectius i en un barri més cèntric, amb un teixit associatiu potencialment més receptiu i amb una amplia xarxa de locals i infraestructures”.
L’edició d’enguany està sent organitzada per l’Ateneu Llibertari del Besós, Virus Editorial, La ciutat invisible, l’Espai Obert i l’Entropia Activa, així com per nombroses persones a títol individual i compta amb la col•laboració del CSA Can Vies, el sindicat ATECAT, l’Assemblea del Barri de Sants i el col•lectiu Negres Tempestes.
2Els continguts de la Mostra2
En aquest tercera edició hi ha hagut una voluntat expressa per part de l’organització d’ampliar els continguts i diversificar els formats de les presentacions per tal de fomentar la participació, incrementant el número de projeccions, taules rodones, tallers i, fins i tot, incloent una petita ruta turística per alguns dels espais més emblemàtics del moviment llibertari barceloní.
Aixecaments populars és el títol de l’acte inaugural de la Mostra, que comptarà d’una banda amb la participació d’Alessandro dell’Umbria, autor de ¿Chusma? (Pepitas de Calabaza), una aproximació als fets de la tardor de 2005 a França que descriu tant el procés de desintegració social com el d’enfortiment de l’Estat encetat arreu d’Europa; i de l’altra amb Laura Núnez, coautora de l’obra col•lectiva Momentos insurreccionales (El Viejo Topo), compilació de revoltes populars que van tenir lloc al llarg del segle XX a llocs tant diversos Bolivia, Albania o Rúsia.
2Un espai per a les qüestions de gènere2
Una de les novetats en la programació d'enguany és la inclusió de dues presentacions de temàtica feminista. Sota el títol Violències de gènere i els gèneres de la violència, es presentaran les dues obres col•lectives: Estado de wonderbra. Entretejiendo narraciones feministas sobre las violencias de género (Virus editorial) i El eje del mal es heterosexual (Traficantes de Sueños), un recull de reflexions i punts de vista de la teoria queer. Aquest bloc temàtic vol replantejar la construcció social de les identitats i de la violènca de gènere, sovint reduïdes a les agressions que es donen en l'àmbit domèstic i obviant aquelles que es produeixen quotidianament i les condicions socials i culturals que les permeten.
D’altra banda, de la mà de Servando Rocha, editor del llibre Witch (Ediciones La Felguera) ens aproximarà a la interessant i desconeguda experiència del feminisme radical dels Estat Units, que en poc més d'un any va realitzar nombroses accions, promoure boicots, firmar manifestos i recullir el testimoni i l'estil del maig francès a l'altra banda de l'Atlàntic.
2Actualitat dels moviments socials2
El programa inclou temes d’anàlisi i reflexió de la història recent i actual. Aquests eixos temàtics comptaran amb la participació tant d’autors, com d’activistes i investigadors. Així, divendres 29 es farà un repàs en perspectiva històrica de les polítiques securitàries aplicades a la ciutat de Barcelona, en el període comprès entre les olimpíades i l'entrada en vigor de les ordenances del civisme el 2006. Igualment, dissabte 30 sota el títol El negoci de la velocitat i la velocitat dels negocis desglosarem el model de gestió del territori i de desenvolupament que representen el tren d’alta velocitat, el mòbbing i l’especulació urbanística.
Finalment, volem destacar la importància dintre de la Mostra de l'espai dedicat a la tenderolada de col•lectius. Aquest tipus de trobades permeten conèixer les novetats editorials i distribuir-les a altres col•lectius. Volem destacar la importància de la creació i consolidació de relacions personals, l'intercanvi d'experiències i coneixements entre els diferents projectes, que donen bona mostra de l'amplitud i varietat del moviment llibertari, de la seva vessant editoria, plenament activa i en constant desenvolupament.
2
Una alternativa al Saló del Llibre?2
Des que el Saló del Llibre es va traslladar al recinte firal de Plaça Espanya, el tarannà de l’esdeveniment es va reorientar clarament cap als col•lectius i professionals de l'activitat editorial, un marc pensat per a fer contactes comercials entre editorials, llibreries i distribuïdores. De fet, les condicions per a participar en en Saló són prou evidents del perfil tant d'expositor i com de visitant que es busca: un mínim de 800€ per muntar stand i una entrada general per al públic de 2€.
A la Mostra presentaran els seus treballs un total de 10 grups editors de Catalunya i d’arreu de l’Estat, entre els quals trobem Pepitas de Calabaza de La Rioja, el projecte editorial Traficantes de Sueños de Madrid o Ediciones La Felguera de Madrid/Tenerife.
Més informació: llibreanarquista.es.kz