29F: Massiva jornada de vaga i mobilització universitària i estudiantil contra les retallades
El 29F començava amb una activitat mínima, aules buides i talls de trànsit, marcant l'inici de la jornada de vaga universitària convocada per estudiants, professors i personal administratiu per protestar contra les retallades. El motiu bàsic de la protesta respon a la posició contrària a l'increment de taxes i a la degradació de la qualitat de l'ensenyament públic superior.
L'objectiu de la mobilització era paralitzar durant 24 hores l'activitat als centres. L'acte principal era la manifestació convocada per la PUDUP a Barcelona, i compta amb el suport de sindicats d'estudiants i del personal d'administració i serveis i docent i investigador (PAS i PDI).
Aquesta és la segona vaga que convoca el sistema universitari durant aquest curs, després que el 17 de novembre es realitzés la primera. En aquella ocasió els convocants van qualificar d'èxit el seguiment de la vaga.
Els estudiants van començar a escalfar els motors aquest dimarts amb una protesta davant del departament d'Economia i Coneixement. Van intentar accedir-hi per plantejar al conseller Andreu Mas-Colell el rebuig al nou model de govern, ja que consideren que posa en suspens el dret a l'educació pública. Aquesta acció es va saldar amb dos estudiants detinguts després que agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra impedissin l'entrada als estudiants.
La jornada de vaga universitària i de secundària ha arrencat amb una activitat mínima a les aules i amb talls a la carretera a l'AP-7 a Cerdanyola a primera hora i més tard a l'avinguda Diagonal de Barcelona, i també als Ferrocarrils de la Generalitat. A primera hora del matí les universitats estaven pràcticament aturades per la vaga. Piquets informatius s'han distribuït per bona part de les facultats, i a molts centres no s'hi ha fet classe.
A les 10.30 del matí un grup d'estudiants ha tallat l'avinguda Diagonal de Barcelona i s'ha manifestat per aquesta via. Els manifestants han fet una marxa des de les facultats del Campus Nord a través de la Diagonal fins a la plaça Universitat, on estava previst que cap a dos quarts d'una del migdia comencés la manifestació principal de la vaga universitària convocada arreu de Catalunya. Els manifestants han tallat tots els carrils de la carretera i també la zona enjardinada per on passa el tramvia.
La jornada de vaga a la UAB ha començat a primera hora amb piquets d'estudiants a diverses facultats i també en els principals accessos al campus de Bellaterra. Els estudiants de la UAB s'han concentrat a la plaça Cívica del Campus de Bellaterra i s'han dividit en diversos grups per muntar piquets en els principals accessos al centre. El col·lectiu també ha tallat l'AP-7 i la B-30 durant mitja hora, des de les 07.45 fins a les 08.15h, i la via dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) al seu pas per la universitat vallesana. A banda, un grup de joves havia passat la nit a la Facultat de Lletres per protestar en contra de les retallades i per exigir una educació pública superior de qualitat.
Al Maresme, uns 150 estudiants han tallat la Nacional II a l'estació de Renfe de Mataró. Amb el lema "L'educació no és un joc", alumnes de secundària, de grau mitjà i universitaris s'han manifestat amb crits de protesta en contra de les retallades.
Estudiants de la Universitat de Girona han tancat les facultats de Lletres i Educació, al Barri Vell, per impedir que ningú hi pugui accedir durant la jornada de vaga. Els estudiants, que han dormit a la Facultat de Lletres durant la nit, han fet servir cadenats i tanques d'obra per barrar el pas a les facultats i mantenir tancats els centres fins al migdia, en què s'havia organitzat una concentració a les portes del rectorat.
A Tarragona el Campus Catalunya de la URV s'ha despertat amb una ínfima activitat a les classes, ja que bona part dels estudiants no han assistit a la facultat per la manifestació convocada. Cap a les 9 del matí, una desena d'estudiants han blocat simbòlicament l'accés a la facultat i han recordat a tots els que hi volien accedir la necessitat d'assistir a la manifestació convocada aquest dimecres al migdia i també a la tarda pels carrers cèntrics de la ciutat.
Uns 3.000 universitaris s'han manifestat pels carrers de Lleida per denunciar que la política de retallades del governs català i estatal acabarà afectant negativament la qualitat de la universitat catalana. També s'han sumat a la protesta professorat, personal d'administració i serveis i estudiants de batxillerat i FP. Durant la mobilització s'han llençat alguns ous a la seu de CDC i a la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida. El seguiment de la jornada de vaga, que s'ha seguit a les universitats catalanes, ha sigut desigual a la UdL en funció de cada facultat.
Milers de joves s'han manifestat pel centre de Barcelona contra les retallades a l'ensenyament amb el lema "no pagarem la seva estafa, salvem la universitat pública"
Unes 50.000 persones, majoritàriament universitaris però també professors i estudiants de secundaria, s'han manifestat pel centre de Barcelona a partir de les 12.30h. del migdia contra les retallades del Govern en matèria d'educació. També s'han fet manifestacions a la resta de capitals catalanes, amb unes participacions d'unes 2000 persones a Tarragona i Girona i unes 3000 a Lleida.
A l'hora d'inici la concentració ocupava tots els carrils de Gran Via de Barcelona, davant de la Universitat de Barcelona, la plaça Universitat i arriba fins Pelai i Ronda Universitat. Estava encapçalada per la pancarta unitària "No pagarem la seva estafa, salvem la universitat pública", de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que portaven els estudiants universitaris i de secundària sense cap portaveu.
Els manifestants criden lemes com "No a la privatització" i "Aquí, com a València, resistència". La comitiva puja per passeig de Gràcia, fer una aturada davant la Borsa i la conselleria d'Economia. La majoria dels manifestants són universitaris, però també els acompanyen professors i alguns alumnes de secundària amb les samarretes 'SOS per l'ensenyament públic'. Els manifestants tiren boles de pintura, ous i petards, i cremen un ninot vestit d'empresari en senyal de protesta. Un grup de manifestants trenquen els vidres del Banco Popular, al costat de la Borsa de Barcelona.
Després de seure al mig del passeig de Gràcia mentre els Mossos feien pressió per fer-los pujar, el gruix d'universitaris continua la marxa a peu passeig de Gràcia amunt. Els manifestants tornen a la plaça universitat per llegir el manifest dels estudiants. Passades les 14.30h. es dóna la manifestació per acabada i s'anuncia la intenció d'ocupar el rectorat de la UB.
Es comencen produir corredisses i càrregues policials pels carrers propers a la UB, que s'allargaran fins una hora més tard Es produeixen les primeres detencions de manifestants. A les 16h. part dels estudiants es preparen per fer una assemblea a la UB i decidir si van cap a la plaça Espanya. Mentrestant, un altre grup força nombrós de manifestants ja camina cap al MWC, per la calçada central de la Gran Via.
Uns 500 estudiants de la protesta es concentren a la plaça Espanya. Els Mossos han blindat amb tanques l'accés al Mobile World Congress (MWC) i al cap d'una estona es produeixen noves càrregues policials i alguna nova detenció. Les protestes dels estudiants han provocat que es tanquessin els accessos de la Plaça Espanya a la Fira en alguns moments de la tarda. Els congressistes del Mobile World Congress que volien marxar del recinte ho havien de fer pels accessos de l'avinguda Rius i Taulet. Els manifestants comencen a marxar de la plaça Espanya per dirigir-se a la comissaria de les Corts, on s'han traslladat els diversos detinguts de la jornada de mobilització, que segons fonts policials han estat 12.
Els estudiants reunits a la Universitat de Barcelona decideixen mantenir l'ocupació i quedar-s'hi a dormir. A les nou de la nit fan una altra assemblea per organitzar-se. Els estudiants discuteixen en assemblea les accions de demà dijous. A les 12h. tornaran a la Plaça d'Espanya per protestar davant del Mobile World Congress.
Comunicat de valoració de la PUDUP:
Èxit absolut de la vaga i més de 70.000 persones a la manifestació de Barcelona
La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública valora com un èxit absolut la vaga general d’universitats convocada a dia d’avui 29 de febrer. El seguiment ha estat massiu entre els estudiants i el professorat alhora, que ha tingut una repercussió significativa entre el personal d’administració i serveis. Les manifestacions arreu de Catalunya han tingut una assistència molt alta. La de Barcelona, amb més de 70.000 assistents, ha estat la manifestació universitària més gran dels darrers 25 anys.
Aquesta vaga ha obert una nou marc de debat sobre la universitat pública i esperem que les autoritats n’estiguin a l’altura, cosa que a hores d’ara no han demostrat al negar tots els problemes fonamentals que han dut a aquesta vaga.
Així mateix anunciem la pròxima convocatòria de noves mobilitzacions que obrin un debat real sobre el paper que ha de tenir la universitat pública en el marc de la crisi actual que estem vivint. Un debat que no pot passar per la retallada de les universitats i del propi dret a l’educació del nostre país, tal com s’està produint actualment.
Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública
Barcelona, 29 de febrer de 2012
Valoració d'Ermengol Gassiot, professor de la UAB i Secretari d'Acció Social de la CGT de Catalunya
Segona vaga del curs a les universitats catalanes.
Aquest 29 de febrer hi ha hagut la segona jornada de vaga general universitària d'aquest curs 2011-2012, motivada per les retallades que està promovent en l'educació superior el govern de la Generalitat. La convocatòria la va realitzar ja fa unes setmanes la Plataforma Universitària en Defensa de la Universitat Pública. La CGT va legalitzar la vaga, junt a altres sindicats (CCOO, UGT, CSC en el cas del professorat i CAU-IAC, CSC en el cas del personal d'administració i serveis). L'èxit de l'anterior jornada de vaga, del 17 de novembre, possiblement està al darrera del fet que altres sindicats hagin participat, en aquesta ocasió, a la convocatòria. Les assemblees de professorat i de personal d'administració i serveis de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra han promogut també activament la crida.
Segons les dades de que hem anat disposant, el seguiment de la vaga ha estat molt important. En la majoria de facultats de Barcelona i rodalies l'activitat docent ha estat molt baixa o pràcticament nul·la. Els pàrquings de treballadors/es de les facultats revisades han estat durant tot el dia per sota del 50% del seu aforament habitual. En el cas del personal d'administració i serveis, col·lectiu on la vaga del 17 de novembre va ser menys forta, avui s'ha observat una incidència sensiblement major de l'aturada.
La jornada de vaga ha conclós en manifestacions a totes les capitals catalanes. Tarragona i Girona si han agrupat més de 2.000 en cada cas, i unes 3.000 a Lleida. Barcelona ha viscut la manifestació universitària més gran dels darrers 25 anys, amb unes 70.000 persones als carrers. A part d'universitaris, hi ha destacat la presència d'estudiants i professors/es de l'educació preuniversitària, personal sanitari i treballadors de l'Ajuntament de Barcelona i d'autobusos.
Des de CGT es valora molt positivament aquesta jornada en la qual el sindicat hi ha tingut una gran implicació, tant en les tasques de promoció de la vaga com en l funcionament de la PUDUP.
Més de 1500 d'estudiants diuen "NO" a les retallades en educació a Tarragona i ocupen el rectorat de la URV
L'epicentre de la jornada de vaga a l'ensenyament públic superior al Camp de Tarragona d'aquest dimecres ha estat la ciutat de Tarragona. Des de primera hora del matí hi han hagut piquets informatius als campus Catalunya i Sescelades, també a la parada d'autobusos de la plaça Imperial Tarraco i s'ha bloquejat l'entrada a l'aparcament de les facultats de Ciències Jurídiques i Lletres. Diferents pintades i pancartes en les parets del Campus expressaven el malestar estudiantil amb les decisions preses pel Govern en matèria d'educació i universitat. El SEPC ha fet una valoració positiva del seguiment de la vaga i l'ha xifrat entre un 50 i un 60%. Segons dades facilitades per la URV, el seguiment al Campus Catalunya ha estat pràcticament total i més desigual a Sescelades.
A partir de les 11h. unes 2000 estudiants, tant de la Universitat Rovira i Virgili (URV) com de centres de secundària, han participat a la manifestació que han convocat l'Assemblea de la URV i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a les onze del matí per protestar contra les retallades i la precarització de l'ensenyament públic. La marxa ha sortit de la plaça Imperial Tarraco i ha finalitzat al Rectorat de la universitat on els estudiants s’han tancat per expressar el seu malestar.
Des de l'Assemblea de la URV s'ha denunciat que s'està intentant privatitzar la universitat permetent que empreses privades puguin accedir al sistema universitari, per exemple el Grup Soteras que gestiona tots els bars i restaurants de la universitat o l'empresa Vendrell Estil, que té la concessió de l'aparcament del campus Catalunya. Els estudiants aposten per l'autogestió de tots els serveis, com es fa amb la biblioteca. També reclamen l'ampliació i gratuïtat de les línies d'autobús que van des de l'estació de trens de Tarragona als diferents campus, així com una reducció del preu de les matrícules.
La manifestació ha recorreguts els carrers de Tarragona fins aturar-se al davant dels Serveis Territorials d'Ensenyament i de la Delegació del Govern, al carrer Sant Francesc, on s'han llençat ous de pintura a les façanes. En finalitzar la manifestació s'han tancat uns minuts al vestíbul del Rectorat i posteriorment han realitzat una assemblea a l'exterior on han acordat quedar-se fins que la vicerectora, Maria Bargalló, els rebés, per tal de reclamar-li espais on reunir-se, la cessió d'aules i que s'acabi la censura cap els actes que organitzen.
Es tracta, primer de tot de facilitar i no censurar la comunicació entre estudiants mitjançant el correu electrònic massiu. Segon, el restabliment del dret a què qualsevol estudiant pugui sol·licitar aules per al seu ús acadèmic o organitzatiu de les associacions del centre. I, per últim, que les associacions de la URV tinguin la possibilitat de disposar d'espais de reunió adequats a les seves necessitats i que el seu nombre sigui proporcional al nombre d'associacions existents i actives a la comunitat universitària.
De la seva banda, el personal d'administració (PAS) de la URV, ha fet concentracions sorolloses a les portes dels diferents centres de treball amb un uniforme "antiretallades". Els sindicats denuncien la retallada constant dels pressupostos de la universitat, que l'any passat va arribar al 16% en el cas de la Rovira i Virgili i afirmen que aquestes mesures suposaran l'acomiadament de personal i afectaran a la qualitat docent.
A partir del migdia, una cinquantena d'estudiants han iniciat una tancada a l'interior del Rectorat. A mitja tarda, diversos representants s'han reunit amb interlocutors de la institució i han comunicat que l'ocupació només serà permesa si els accessos al Rectorat resten tancats sense possibilitat d'entrar ni sortir durant 12 hores, és a dir, de vuit del vespre a vuit del matí. Davant d'aquesta imposició, els estudiants han convocat una concentració de rebuig a aquest segrest a tres quarts de vuit del vespre just a la porta per tal d'evitar-ne el tancament.
Finalment unes 50 persones s'han quedat a dormir a l'interior del Rectorat de la URV en senyal de protesta davant el fet que la direcció del centre no ha acceptat cap de les seves reivindicacions.
La jornada de protestes a la ciutat de Tarragona ni finalitzava aquí. A les set de la tarda, la Plataforma Ciutadana per a la Defensa dels Drets Públics ha decidit sumar-se a la jornada de mobilització europea en contra de les retallades amb una nova manifestació, en la qual han participat unes 4000 persones. La manifestació, que estava convocada per la Plataforma Ciutadana en Defensa dels Drets Públics i l'Assemblea del 15M, a sortit de la plaça Imperial Tarraco a les set i ha arribat fins a l'Estàtua dels Despullats, on s'han llegit diversos manifestos. En acabar la manifestació uns 200 estudiants han decidit posar rumb cap al Rectorat per donar suport als participants en la tancada, però finalment la direcció de la universitat ha permès que es quedessin a dormir. La tancada en principi és indefinida i està condicionada a si les negociacions avancen. La idea és que a primera hora del matí de dijous, els estudiants bloquegin l'entrada del Rectorat.
Font: Agències, mitjans informatius, CGT i PUDUP.
29F: Crònica del setmanari Directa
Una exitosa vaga general d'universitats paralitza els campus i aplega 50.000 persones a Barcelona i 20.000 a València
JESÚS RODRÍGUEZ | MANU SIMARRO 29/02/2012
La jornada de vaga als campus universitaris convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) ha tingut un seguiment massiu a les aules i un poder de convocatòria enorme als carrers. La manifestació central de la jornada al centre de Barcelona ha aplegat més de 50.000 persones i la de València més de 20.000. Les marxes de Tarragona, Lleida i Girona també han aplegat milers de persones. La nit ha estat llarga a molts recintes universitaris, on s'han fet tancades i desenes d'alumnes han pernoctat a les facultats de Biologia, Química, Física, Econòmiques, Dret i Farmàcia de la UB, Industrials de la UPC, Escola del Treball, campus Raval de la UB, edifici històric de la UB, campus Ciutadella de la UPF o l'escola Massana, entre d'altres. També cal destacar que molts instituts de secundària han fet vaga i s'han tancat als centres.
Ben d'hora ja s'han produït les primeres accions que feien preveure que la jornada seria intensa. Abans de les vuit del matí un nombrós grup ha tallat el trànsit viari a l'AP-7 i la B-30, just a tocar del campus de Bellaterra. També han bloquejat l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) de la UAB, fet que ha comportat que la direcció de FGC decidís suspendre l'arribada de combois a aquest punt. Els vehicles que entraven a Barcelona per la Gran Via a aquella mateixa hora s'han topat amb una barricada de neumàtics cremant.
Les columnes des dels campus
A partir de les 9h del matí ha començat una intensa activitat de piquets que han fet cercaviles per tots els campus universitaris. La tònica general era amb major o menor intensitat la mateixa: un seguiment massiu i baixíssima presència de docents i alumnat a les aules. El Campus Diagonal de la UB presentava un aspecte inusual a la pràctica totalitat de les facultats, amb l'excepció dels laboratoris de pràctiques de Química i tres aules de la facultat d'Economia. Les pancartes i pintades són presents a les parets, façanes i passadissos de la majoria d'instal·lacions universitàries.
Cap a les 10h del matí s'han iniciat les cercaviles. Un miler de persones convocades al Palau Reial han desplegat una enorme pancarta contra la privatització de l'ensenyament universitari, i han marxat lentament en direcció al centre de la ciutat, provocant un col·lapse viari considerable. El Trambaix s'ha suspès i tots els autobusos han estat desviats. La seu central de La Caixa, ubicada a la plaça Maria Cristina, ha quedat plena d'impactes de globus de pintura al crit de “banquers mafiosos i lladres”. També nombroses pintades al centre comercial Illa Diagonal. A mida que la cercavila avançava s'anava convertint en una manifestació, ja que arreplegava l'estudiantat dels diferents centres d'ensenyament superior (UPC) i secundari ubicats en el seu recorregut carrer Balmes avall. Només aquesta marxa ja sumava 3.000 persones quan s'ha incorporat a la Gran Via.
Ocupació de la Cadena Ser
Una altra cercavila amb orígen al campus Raval de la UB s'ha dirigit fins al hall de l'estació de metro de la plaça Universitat, on han sabotejat desenes de màquines expenedores i validadores de bitllets en protesta per la recent pujada dels preus del transport públic. Tot seguit s'han dirigit a la històrica seu de la Cadena Ser-Ràdio Barcelona ubicada al carrer Casp, on han ocupat les instal·lacions i han exigit a la direcció de l'emissora que els permetés la lectura d'un comunicat de quatre minuts en directe. En un primer moment els responsables de la ràdio s'hi han negat, però veient la determinació de la columna de manifestants han optat per obrir micròfons i permetre que el missatge de denúncia arribés a milers d'oients que sintonitzaven l'emissora prop de les 10h del matí. Altres marxes han recorregut els campus de la Universitat Pompeu Fabra i de la UPC. A municipis com Sabadell, Terrassa o Mataró també s'han fet cercaviles, amb el tall durant uns minuts de la N-2 al seu pas pel Maresme central.
Les columnes han convergit a la plaça Universitat
Tocades les dotze del migdia era pràcticament impossible circular amb vehicle pel centre de la ciutat. Tots els edificis governamentals –com ara la seu de l'Institut Català de la Salut o el Departament d'Economia i Empresa– estaven tancats i amb agents antiavalots al seu interior. La marea de manifestants arribava per tots els carrers propers a la plaça Universitat i també per les diferents estacions de metro del centre de la ciutat. No és fàcil veure el perímetre de la plaça Universitat desbordat de manifestants, avui ha estat un d'aquest dies, i això és un bon termòmetre per a valorar l'èxit amb escreix la mobilització.
Centenars d'estudiants animen la destrossa del Banco Popular al crit de "culpables!"
12.30h. Ambient esplèndid a Plaça Universitat. Feia temps que una manifestació universitària no reunia a tanta gent. La plaça i les rodalies són plenes de gom a gom i avui la manifestació és molt més que un encontre estudiantil. Professorat i personal d'administració i servei d'algunes universitats també s'han sumat a una vaga seguida massivament des de primera hora del matí. No estan sols. A la cèntrica Plaça Universitat hi acudeix també alumnat dels centres d'educació secundària, personal sanitari indignat amb les retallades i altres treballadores i sindicats compromesos amb la funció dels serveis públics. Tothom ho comenta: “quina gentada!”, “està a petar de gent”. El camió que encapçala la manifestació s'endinsa poc a poc per la Ronda Sant Pere fins que un dels organitzadors li crida l'atenció a la conductora: “a aquest pas arribarem demà!”. Des del camió criden “Aquí com a València, resistència!”, “No, no, no, a la privatització!”. Les voreres vessen de gent però també de misteri. S'ha fet córrer que la manifestació culmina amb una acció sorpresa.
“És aquí l'acció sorpresa?”
El gran bloc uniforme que conforma la manifestació s'allarga a l'alçada de la borsa de Barcelona. “Parem, no?”, comenten al davant. I la gent descarrega la ràbia contra la seu dels mercats borsaris, contra les furgonetes de la Brigada Mòbil que la custodien i, especialment, contra la seu del Banco Popular, contigua a la Borsa, i completament desprotegida. La capçalera segueix el seu camí, però un bon gruix d'estudiants esperen. “És aquí l'acció sorpresa?”, li pregunta un noi motxilla en mà al seu company. Xiulets, mans enlaire i crits contra les persones encorbatades que treuen el cap per la finestra: “No nos mires, ¡tírate!”.
I de sobte a les paraules les acompanya un allau d'objectes de tot tipus, al principi tímid, que acabarà per trinxar el banc desprotegit. Un noi li diu a un altre: “els nostres pares quan sortien de mani el que feien era bolcar cotxes”. L'altre li replica: “un altre dia hem de venir millor preparats”. S'encén una simulació de taüd amb la inscripció "RIP Universitat Pública" al costat de les tanques que protegeixen la Borsa de Barcelona. Les furgonetes que la custodien, reben pedrades, ampolles, pals, ous i pintura. Tot plegat fa que semblin una obra de pop art que ni el mateix Andy Warhol hauria aconseguit plasmar. El rovell de l'ou es mescla amb el groc, el blau i el magenta de la pintura, i darrera els vidres s'intueix la cara de pocs amics del policia. I avui, per sorpresa, els retrets contra els llançaments de coses han estat testimonials i la por sembla haver-se esfumat. Quan més grans són els rocs, més gran és el rebombori i el soroll dels aplaudiments.
El Banco Popular, trinxat
Desenes d'estudiants d'institut encaputxades comencen a atacar el banc. El gruix de manifestants ho victoregen al crit de “Culpables, culpables”. Comencen amb ous i alguna pintada, però aviat comencen a aparèixer llambordes. Primer una, després una altra i, en veure que els vidres cedeixen una allau imparable. Algunes persones ho intenten aturar però són repel·lides per la multitud. Dos skaters agafen els patins i participen del trencament. I amb quasi tots els vidres trencats i l'aldarull generalitzat se senten crits que diuen: “vamos, vamos, vamos!” i alguna gent s'endinsa al banc.
Els banquers s'ho miren estupefactes. La por ha canviat de bàndol per uns moments, i els executius espaordits es protegeixen com poden: puntades de peu i sobretot traient pit. No acovardeixen gaire a qui ha entrat: alguns els tiren rocs i d'altres directament s'hi enfronten cos a cos a cops de puny. L'eufòria de la incursió dura poc, i corrents tothom qui havia entrat surt cap a fora. Comencen aleshores les càrregues: primer al carrer Diputació amb Passeig de Gràcia, primeres corredisses. La forta però ve des de la Gran Via, i provoca les primeres detencions. Els antiavalots carreguen contra la gent concentrada davant del banc i tothom fuig en direcció muntanya. Agents de paisà corren a tota velocitat i enxampen i detenen a dues persones.
La manifestació ocupa el Rectorat de la UB
La línia policial se situa ara al carrer Diputació. La capçalera havia girat per Aragó a l'esquerra i de nou abaix per Balmes. A l'encreuament amb Diputació, han recollit la cua que havia patit les càrregues a Passeig de Gràcia i s'ha iniciat aleshores l'ocupació del Rectorat de la UB per la porta del darrera, a l'alçada del carrer d'Enric Granados. La gentada ha anat entrant, creuant el jardí i pujant les escales de l'edifici històric, mentre la capçalera ha seguit per entrar per la porta principal. Amb gran part de la gent a dins, els crits són clamorosos i ressonen per totes les parets: “Universitat pública i de qualitat!”. De sobte, salta l'alarma. Corredisses pels patis interiors en direcció a la porta del darrera. “Estan carregant a Diputació!”. Un contenidor crema amb virulència a la confluència amb Balmes i els mosso carreguen contra la cua de la manifestació. Molt xivarri, però l'amuntegament de gent impedeix que la càrrega tingui èxit. La línia policial aconsegueix arribar, però, a l'alçada de l'entrada al Rectorat. Els mossos es retiren, i molta gent que es refugiava al Rectorat surt victorejant la retirada.
Atropellaments i aldarulls al carrer Diputació
Els antiavalots sorprenen a la porta del darrera del Rectorat. Quan tothom els fa retrocedir el primer dels furgons prem l'accelerador i envesteix un munt de manifestants que eren al davant. El conductor sembla somriure rere la visera del casc. Per la inèrcia, molta gent que intentava barrar-los el pas cau a terra. De resultes, una dona ha resultat ferida al braç segons fonts mèdiques i ha hagut d'ingressar a l'Hospital Clínic. I si fa un minut els crits eren de victòria, ara són de ràbia. “Què feu? Esteu bojos!”, crida rabiüda una noia. Els altres furgons segueixen el mateix procediment i, enlloc de retrocedir, avancen contra la multitud. Fugen, però la ràbia arriba al seu punt àlgid i centenars de persones surten del rectorat i bolquen contenidors, els prenen foc i llancen pedretes del jardí contra la policia.
En aquest punt, l'enfrontament es converteix en un estira-i-arronsa. La policia carrega contra les manifestants que s'han dispersat pels carrers superiors i fa de nou algunes detencions. Els furgons passen a tota velocitat per Diputació, aparten els contenidors i, quan marxen, la gent que es refugia surt i els torna a col·locar enmig del carrer. Quan la policia torna, la majoria de gent es refugia al rectorat. La majoria, perquè algunes persones es queden apagant els petits focs amb cartrons. “Així ens posem a la seva alçada!”, crida a una noia. “Amb la violència no farem res”, diu un noi que l'acompanya. Des de l'interior algú els increpa: “hippies!”. I la policia s'acarnissa amb els dos nois no-violents. Aixequen les mans, però un agent els colpeja repetidament. “Para si us plau, para”, crida la noia. “Fora, he dit que fora”, els repeteix l'agent. I ha de venir un altre mosso a dir-li prou perquè els deixi estar.
Les càrregues es reprodueixen durant mitja hora amb el mateix procediment. Als portals s'hi refugien desenes d'estudiants amb motxilles que s'ho miren tot plegat amb cara de preocupació. També als bars i les cafeteries, amb les persianes a mig baixar. Els estira-i-arronsa han acabat amb un cop de puny a sobre la taula de la policia que ha pentinat repetidament, i durant més de 15 minuts tota la zona superior del Rectorat. Tothom que s'agrupava a les parets, rebia una càrrega, quan no una detenció. Els grups de nois i noies amb motxilles que no arribaven a la majoria d'edat es multipliquen a totes les cantonades. Amb les mans aixecades i els ulls plorosos.
Un últim pas cap al Mobile World Congress
La policia marxa i tot sembla tornar a la normalitat. La gent es replega a la porta principal del Rectorat. S'hi ha fet una assemblea on estudiants de totes les facultats han pogut intervenir. Tanmateix, un grup prefereix no deixar-ho aquí i comença a caminar per la Gran Via en direcció a la Plaça Espanya: “Anem a Plaça Espanya. Canya, canya, canya!”. Un bon grapat de gent segueix al darrera, d'altres es queden al Rectorat. La manifestació espontània que va cap a Plaça Espanya no du pancarta. Tan sols una petita marea humana que, entre crits d' “anticapitalistes!” o “si esto no se arregla, ¡huelga huelga huelga!”, camina convençuda en direcció a la Fira de Barcelona, on se celebra el Congrés Mundial del Mòbil. “Vosaltres congressistes, sou els terroristes!”, criden.
Arriben a Plaça Espanya i comencen a col·locar tanques que creuen la rotonda des de la vorera al cercle central. Els mossos no s'ho pensen dues vegades i tornen a la càrrega. Arraconen a la gent a la part muntanya-Besós de la plaça i la gent s'asseu al terra. La imaginació es desborda. Els crits adopten un to còmic. “Eh tu, què graves?”, li etziba un manifestant a un antiavalot que grava la concentració des de la línia policial. I aleshores apareix La Polla Records: “Quieres identificarnos, ¡tienes un problema!. “Sin farlopa no sois nada”, “si os hacéis los suecos nos haremos los griegos”, i una parella s'aixeca i es besa prolongadament davant els aplaudiments de la gent asseguda.
La concentració s'eternitza i arriben notícies de les persones detingudes. “Hi ha 3 persones detingudes”, diu un. “Però què dius? Diuen que són 20!”, li replica un altre. Un noi és detingut quan mostrava als agents el seu carnet d'identitat. La gent cridava "on està el número de placa?" i el noi es passejava davant la línia policial DNI en mà. Un antiavalot l'ha agafat per les espatlles i ha estat detingut. La concentració acaba per dissoldre's i la gent es dirigeix a la comissaria de Les Corts a reclamar la llibertat de les persones detingudes.
Balanç per un dia tens: 13 persones detingudes, desenes de ferides, un rectorat ocupat i una manifestació multitudinària, un pas de gegant, per un moviment que ja no és tan sols estudiantil, sinó universitari, educatiu i social, un allau de veus a favor dels serveis públics i de qualitat.