L’èxit de la vaga d’ensenyament públic omple Barcelona amb una veritable marea groga
Vaga històrica a l'ensenyament de tot l'estat espanyol en contra de les retallades. Sindicats de mestres, professors i estudiants, associacions de pares i moviments de renovació pedagògica s'han posat d'acord per paralitzar tots els nivells educatius des de les escoles bressol fins a les universitats, passant per les escoles oficials d'idiomes.
A Catalunya, mentre els sindicats parlaven d'un seguiment de la vaga de més del 50%, el departament d'Ensenyament donava una xifra de seguiment del 25,23% del professorat. El seguiment ha estat irregular, en funció del centre, en uns casos el seguiment ha estat important, en altres mínim. Al conjunt de l'estat espanyol, els sindicats xifren en un 80% de mitjana el seguiment de la vaga de professorat, mentre que el Ministeri d'Educació ho rebaixa a un 19%.
En qualsevol cas, milers de persones s'han manifestat a Catalunya contra la tisorada a l'ensenyament. Unes 50.000 a Barcelona pel matí, i en les manifestacions de la tarda unes 5000 a Tarragona, més de 2000 a Lleida, unes 2000 a Girona i més de 200 a Tortosa. Pel matí ja s'havien realitzat manifestacions a Tarragona, Lleida i Girona, amb una participació d'unes 500 persones, bàsicament estudiants, a cadascuna d'elles.
L'èxit de la vaga d'ensenyament públic omple Barcelona amb una veritable marea groga
JESÚS RODRÍGUEZ | 22/05/2012 - Setmanari Directa
A diferència d'altres mobilitzacions per l'ensenyament que han aturat els campus universitaris, en el dia d'avui, 22 de maig, s'ha pogut percebre una molt major presència d'amplis sectors socials provinents dels barris de Barcelona i municipis de l'àrea metropolitana. Gent de totes les edats, fins i tot amb les criatures. Una extensa capilaritat ha nodrit la manifestació unitària de la plaça Universitat, que ha aplegat estudiants i professorat d'instituts, escoles bressol i universitats amb un denominador comú caracteritzat per les samarretes grogues.
La pancarta de la capçalera oficial de la marxa aplegava representants d'USTEC, PUDUP, CCOO, UGT, CGT, ASPEC, SE, entre d'altres, però el gruix de la riuada humana incorporava molts altres colors i reivindicacions, que en alguns casos confluïen amb la discursiva i l'imaginari del moviment de la indignació. Cal dir que Josep Maria Álvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO) han abandonat la pancarta a l'inici de la Via Laietana. En aquest punt ha estat el moment en que una veritable marea groga ha avançat per davant de la capçalera i ha conformat una nova capçalera amb petits cartells, banderoles i pancartes que mostraven una enorme diversitat territorial i reivindicativa, especialment impulsada des dels instituts de primària i secundària.
Les artèries principals que han confluït a la mobilització provenien del campus Mundet (han caminat des de la Ronda de Dalt fins a la plaça Universitat) i el campus UPC i UB de la Diagonal (una manifestació ha atravessat els barris de Les Corts, Sants i l'Eixample fins a confluir amb una columna que venia des de Bellvitge). També s'hi han sumat blocs del campus Raval de la UB i del campus de la UPF. Moltes pancartes feien alusió a la procedència territorial: Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat, etc...
Segons l'organització s'hi han aplegat 150.000 persones i en xifres de la Guàrdia Urbana aquestes es rebaixaven a 25.000. El nostre recompte no ha pogut ser exhaustiu, però podem afirmar que per la part baixa de la Via Laietana hi han passat 38.000 persones al llarg de 97 minuts de recompte. Això, amb l'afegit que un percentatge superior al 30% abandonava el recorregut a l'alçada del metro de Jaume I i que hi havia molta gent que buscava dreceres per avançar o sortir de la perllongada marxa, ens indica que la xifra oficial aportada per la policia no pot ser certa.
* Notícia publicada al web del setmanari Directa
>>> Galeria fotogràfica de Jose Cabrejas de la manifestació de Barcelona https://www.facebook.com/media/set/?set=a.395970827107965.89789.100000851522297&type=1