Barcelona: Prostitució i sancions
L'1 d'agost del 2012 l'Ajuntament de Barcelona va prohibir la prostitució al carrer. Aquesta normativa, proposada pel PP i assumida per CIU, ha estat publicada al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) significarà multes per a les treballadores i treballadors sexuals de fins 750 euros i de fins a 3.000 euros pels clients.
Encara que la Guàrdia Urbana avisarà als clients de que aquesta pràctica serà sancionada, les multes oscilaràn entre el 100 i els 3000 euros, aquesta última si es fan relacions sexuals retribuïdes al carrer.
Per a les prostitutes la sanció serà de 100 a 300 euros per ofertar o acceptar prestar serveis sexuals retribuïts al carrer, i de 300 a 750 si aquesta oferta és fa a 200 metres d'una escola.
Per als clients qualsevol conducta que promocioni la prostitució al carrer la multa serà de 1000 a 1200 euros, 1500 si l'oferta és a 200 metros d´una escola i de 1500 a 3000 si es fan relacions sexuals retribuïdes al carrer.
Aquest redactat modifica l'ordenança del civisme que es aprovar a Barcelona el 2006 al seus articles 39 i 40 encara que inclouen que les prostitutes poden commutar la pena si participen a un curs d'inserció de la "Agència per l´Abordatge Integral del Treball Sexual, el que significarà a desenvolupar un reglament per tal de garantir la seva aplicació.
Els serveis de l'àrea de Prevenció i Seguretat del Consorci de Barcelona desaconsellen aquesta normativa i al seu dictamen van recordar que "la pressió policial i les sancions mai han acabat amb la prostitució, només les traslladen a llocs menys visibles. L´expulsió del carrer significa més dificultats per a que les dones tinguin accés als serveis públics i programes de formació".
Les veus en contra de la prohibició indican que la prohibició total deixa els homes i les dones prostitutes més exposades a les màfies de tràfic de persones.
Jaume Asens, membre de la comissió de defensa de les persones al Col·legi d'Advocats de Barcelona, diu que "la prohibició posa en risc la seguretat de les dones que treballen al carrer. Son les més dèbils i la prohibició pretén només amagar-les".
Arguments contra la legalització de la prostitució:
- Promou el tràfic sexual de persones, especialment dones que són el 90% de les prostitutes.
- Reforça als proxenetes, traficants i indústria del sexe.
- No significa control de la industria sexual.
- Augmenta la prostitució clandestina i al carrer.
- Promou la prostitució infantil.
Arguments a favor de la legalització de la prostitució:
- Sotmet la indústria del sexe a la legislació laboral i obligacions fiscals. Disminueix els seus beneficis il·legals.
- Es eficaç pel control del tràfic sexual de totes les persones.
-Reconeix l'existència d'aquest treball, regula els drets de les persones treballadores del sexe i crea la possibilitat de lluitar contra la absència de drets socials i laborals.
- Crea instruments per lluitar contra la clandestinitat i el tràfic sexual.
- Crea instruments per lluitar contra la indústria del sexe i la prostitució infantil.
Article d'Isa Garnika, Secretària de Gènere de CGT Catalunya
genere@cgtcatalunya.cat