Citibank especula amb el seu negoci a Espanya: Ven la cartera de Préstecs Personals i part de les Targetes, deixant sense ocupació a un bon nombre de treballadors
Encara que hi ha empleats que ingènuament segueixen confiant més en la paraula de directius mentiders i interessats que en les meticuloses informacions que publica el nostre sindicat, els fets acaben posant a cadascun és el seu lloc. Així, hem vingut advertint del risc que suposava per a les nostres ocupacions que la Casa Matriu es negués a desclassificar-nos de Citiholding (divisió on s'agrupen els seus negocis ruïnosos-escombraries), i més recentment també avisàvem que els actuals plans de la Direcció, que ens presentaven com d'autofinançament, en realitat consistien en una PROFUNDA DESINVERSIÓ a Espanya, tal com es podia deduir després de conèixer-se el seu confidencial “Projecte17”.
Doncs bé, en el matí del 3 de setembre, sobtadament i sense convocatòria oficial a la representació sindical, la Direcció de Citibank ha donat començament a la fase més crítica d'aquest projecte. Segons ens diuen, es “complauen” (els agrada) a anunciar que han venut la Cartera de Préstecs Personals de Citibank i Citifin, i part de la de Targetes a una entitat anomenada Apollo Global Management, empresa capdavantera en gestió alternativa (no coneixem l'abast de tal activitat, però sembla ser que inclou comerciar amb el que Citigroup qualificava d'escombraries).
A més, la Direcció manifesta que no afecta de cap manera a les activitats d'aquests negocis, quan la veritat és que molts companys es quedaran sense ocupació, doncs repercutirà en el Departament de Collections i moltes altres àrees. No obstant això, en el seu comunicat la Direcció eludeix donar detall d'altres aspectes rellevants, com són la quantia de les carteres venudes, el nombre de treballadors afectats, la repercussió en el compte de resultats, o les previsions de creixement del negoci de consum de les quals tant alardeja. Per tant, amb aquesta nova operació del Grup Citibank a Espanya es confirma totalment quant hem vingut analitzant en les nostres últimes circulars.
Dit això, i des del punt de vista sindical que ens competeix, des de CGT valorem que amb aquesta estratègia de negoci la Direcció ha optat pel camí més nociu per als treballadors. Per a realitzar tal afirmació ens basem en dues raons:
1. A diferència de com ha actuat Citigroup en altres països europeus, on ha venut les seves filials a entitats solvents, incloent a la plantilla en l'operació, el que facilita una major possibilitat de manteniment de l'ocupació, a Espanya ha decidit desprendre's dels seus actius separadament per a maximitzar el benefici en la venda, però sense tenir en compte la repercussió cap als treballadors, dels quals ara voldrà desprendre's al·legant falta d'ocupació i aprofitant la traumàtica legislació laboral vigent. Dit d'altra forma, la Direcció ha preferit ESPECULAR amb el negoci, i cedir-lo a una entitat que ja té antecedents a Espanya de comprar carteres de negoci sense els treballadors que les gestionen, abans que trobar altra solució en la qual no es destrueixi tanta ocupació. On queden ara les seves promeses que deien que es decantarien per la millor alternativa per a tots? Una mentida més, ja que únicament ha prevalgut el seu interès a costa del dels empleats.
2. L'estratègia que ha triat l'empresa és maliciosa, atès que no és accidental sinó premeditada. Des de fa ja alguns anys en el Grup Citibank, la venda o abandó de negoci i la consegüent reestructuració de plantilla és una constant, no té fi. D'una banda, pot apreciar-se molt nítidament, la menor presència del Grup en el mercat espanyol. I per una altra, la paral·lela destrucció de més de 2.000 llocs de treball: cada vegada que la Direcció ven o es retira a Espanya d'un dels negocis, es dirigeix a la representació sindical amb l'excusa de necessitar un ajustament del nivell de plantilla, exigint la signatura d'un Acord (ERO inclòs) que li permeti desfer-se de treballadors, i passa molt poc temps abans de tornar a escometre la següent reestructuració. Així ve succeint, any rere any, des de 1999, a Citibank, Citiconsulting, Citirecovery, Private Banking, Citisoluciones, Citioperaciones, Citifin, etc., etc. En aquest sentit, resulten molt significatiu el que ens va manifestar l'anterior President D. Alan Duffell: “Citibank no està a Espanya per a competir”. Llavors, …. perquè està? Que ho diguin clarament.
No es tracta d'alguna cosa conjuntural a causa de la crisi, sinó que ve planificat des de fa anys. Pels antecedents haguts resulta evident que l'actual venda de negoci, i l'impacte negatiu que suposa per a l'ocupació, no serà l'últim episodi d'aquesta cadena d'esdeveniments. Per això, aquells empleats que no es vegin afectats en aquesta ocasió, que no donin suport i protegeixin la justa lluita dels que ara han de defensar la seva ocupació, estaran llençant pedres contra la seva teulada, doncs abans o després els arribarà el seu torn.
Des de CGT considerem que aquesta situació empresarial i laboral que tracten d'imposar-nos és inacceptable. No anem a consentir que siguem els treballadors els que hàgim de sacrificar la nostra ocupació perquè uns altres especulin, màxim en una entitat en la qual alguns perceben sous mensuals nets de més de 5.000 euros, es reparteixen “bonus” de més de 30.000 euros, i es realitzen costoses reestructuracions a càrrec de l'erari públic.
Encara que entenem que aquest context és reversible sempre que hagi voluntat per part de la Direcció de reconduir la situació, mitjançant una decidida i sincera aposta per fomentar el negoci, estem convençuts que tal voluntat actualment no existeix, doncs n'hi ha prou amb escoltar les moltes mentides que ens conten dia després de dia tractant d'ocultar uns plans tan perjudicials per a la plantilla.
Conseqüentment amb el que diem, i ja que no ens enxampa per sorpresa (ja fa mesos que vam posar al descobert el seu “pla” estratègic), CGT es posiciona clarament contra la destrucció d'ocupació en el Grup Citibank. Si hi ha acomiadaments, hi haurà denúncies en diferents àmbits judicials, organismes administratius, ens oficials, mitjans de comunicació, xarxes socials, i moviments ciutadans, així com mobilitzacions dintre i fora d'empresa, en centres de treball, en el carrer, en actes públics. ……
Si ells tenen el pal, nosaltres tenim l'orgull i una ferma determinació perquè no s'aprofitin de la nostra condició de treballadors.
Seccions sindicals Citigroup
Attached documents