CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

I Conferència Estatal pel Boicot, Desinversions, Sancions el 19, 20 i 21 d’Octubre a Barcelona: “Ahir Sud-àfrica, avui Palestina”

Dissabte, 13 octubre, 2012

Logo

I Conferència Estatal pel BDS (Boicot, Desinversions, Sancions)

19, 20 i 21 d'Octubre a Barcelona

Ahir Sud-àfrica, avui Palestina

La conferència sorgeix de la necessitat de posar sobre la taula aquesta campanya, no només entre el moviment de Solidaritat amb Palestina sinó transcendir a altres moviments per tal d’incidir en les polítiques d’apartheid que aplica l’estat israelià envers el poble palestí.

Donada la passivitat política internacional davant els crims israelians i el fracàs continuat de les “negociacions de pau”, el 9 de juliol de 2005 més de 160 organitzacions palestines van llançar la Crida de la Societat Civil Palestina al Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra l'Estat d'Israel fins que aquest compleixi amb el Dret Internacional i respecti els principis universals dels Drets Humans %[1].

La Crida es va inspirar en la lluita dels Sud-africans contra el apartheid, i va prendre com referencia la reeixida campanya internacional de BDS que es va portar a terme contra aquest règim racista. La Crida exhorta a la comunitat internacional a implementar una Campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel fins que aquest Estat compleixi tres demandes bàsiques:

1/ que s'acabi l'ocupació i colonització de totes les terres àrabs i desmantelli el Mur;

2/ reconegui els drets fonamentals dels ciutadans àrab-palestins d'Israel a la plena igualtat;

i 3/ respecti, protegeixi i promogui el dret dels refugiats palestins a la tornada a les seves llars i propietats tal com estipula la resolució 194 de les Nacions Unides.

El moviment internacional pel BDS no fa més que exigir, de forma no-violenta, el compliment del Dret Internacional i dels principis universals dels Drets Humans en Palestina, que han estat sistemàticament ignorats per l'Estat sionista fins a l'actualitat, amb la complicitat de la comunitat internacional.

Set anys després del seu llançament, la Campanya de BDS gaudeix d'un suport massiu per part de la societat palestina; a nivell internacional s'han format desenes de grups locals, regionals i estatals de BDS en llocs tan distants com Marroc, Xile, Estats Units, Índia, Sud-àfrica, Islàndia i fins i tot dintre del propi Israel. La llista de victòries obtingudes pel BDS no para de créixer %[2]: es deixen de vendre productes israelians a petició dels consumidors; artistes i intel·lectuals manifesten públicament la seva negativa a treballar a Israel; fons de pensions retiren els seus actius d'empreses implicades en l'ocupació israeliana; universitats trenquen els seus acords de col·laboració amb universitats israelianes, etc.

L'impacte de la Campanya de BDS queda demostrat per les reaccions desproporcionades i anti-democràtiques del Govern israelià, que va aprovar en 2011 una “llei anti-boicot” per a criminalitzar i castigar amb sancions econòmiques i fins a la presó a qui promoguin el BDS %[3].

La difusió i consolidació de la Campanya de BDS a l'Estat espanyol ha anat en augment durant els últims anys, com resultat de la creació i engegada de grups locals de BDS, la major part d'ells articulats a través de la RESCOP -Xarxa Solidària Contra l'Ocupació de Palestina- %[4], que agrupa a 36 organitzacions de l'Estat.

Amb la finalitat de donar un nou impuls a aquesta Campanya, Barcelona acollirà els dies 19, 20 i 21 d'octubre la I Conferència Estatal pel boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra el Apartheid Israelià “Ahir Sud-àfrica, avui Palestina”.

La Conferència buscarà donar a conèixer la Campanya al conjunt de la societat, i al mateix temps oferir als grups de solidaritat amb Palestina un espai de treball, reflexió, coordinació i intercanvi que permeti reforçar l'eficàcia del moviment pel BDS.

La Conferència comptarà amb la presència de tres ponents de renom internacional -una palestina (la poeta i activista Rafeef Ziadah), un israelià (l'historiador Ilan Pappe) i un sud-africà (un sindicalista pendent de confirmació)- que des de les seves perspectives particulars exposaran la necessitat i la urgència d'implementar la Campanya de BDS contra el apartheid israelià.

Cridem a participar en la Conferència a totes les persones i organitzacions interessades i demanem al conjunt de la societat civil (ONG, sindicats, universitats, partits polítics, etc.) el seu suport explícit a la Campanya de BDS, ja que la unitat entorn del compliment del Dret Internacional i dels Drets Humans és fonamental per a assolir una pau justa en Palestina.

“AHIR SUD-ÀFRICA, AVUI PALESTINA” - Barcelona, 19, 20 i 21 d'octubre de 2012.

Organitzadors de la I Conferència Estatal pel BDS:

• BDS Catalunya • BDS Madrid • Comissió Universitària Catalana per Palestina (CUNCAP) • Dones en Rebel•lia • Dones x Dones • IAC – Intersindical Alternativa de Catalunya • JUNTS – Associació Catalana de Jueus i Palestins • PBAI – Plataforma para el Boicot Académico a Israel • Plataforma Aturem la Guerra • Plataforma Amb Palestina al Cor • RESCOP – Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina • Sodepau • Xarxa d’Enllaç amb Palestina (XEP)

[1] Crida de la societat civil palestina al BDS, del 9 de juliol de 2005
http://www.bdsmovement.net/call#Spanish

[2] Hind Awwad “Six Years of BDS: Success!”
http://ceasefiremagazine.co.uk/hind-awwad-six-years-bds-success/

[3] “Israel anti-boycott law an attack on freedom of expression”, Amnistía Internacional
http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/israel-anti-boycott-law-attack-freedom-expression-2011-07-12

[4] Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina - RESCOP
http://www.nodo50.org/causapalestina/

Més informació a:

http://www.bdscatalunya.org/index.php/campanyes/item/104-i-confer%C3%A8ncia-estatal-pel-bds-a-bcn-19-20-i-21-doct

http://conferenciabds.wordpress.com/

Programa complet a http://conferenciabds.files.wordpress.com/2012/10/triptico_conferencia_bds_castellano.pdf

Attached documents