500 persones es manifesten a Barcelona en el dia contra la violència de gènere
MARIA CORRALES PONS / BARCELONA | 26/11/2012 - Setmanari Directa
El 25-N, dia Internacional contra la violència de gènere, es va viure també a través de la desobediència. La prohibició de la Junta Electoral davant la convocatòria històrica de fa més de 20 anys, ja que aquest any coincidia amb les eleccions al principat de Catalunya, no ha impedit que més de 500 persones assistissin, ahir a la tarda, a la manifestació de Barcelona sota el lema “Cap silenci davant la violència masclista. Dones lliures en països lliures”.
La marxa havia estat desconvocada finalment a última hora per les pròpies organitzacions feministes davant la negació al recurs presentat contra la decisió de la Junta electoral. Així, es va fer una crida a assistir a la protesta de forma individual “autoconvocades per nosaltres mateixes”, com s’ha dit al finalitzar el recorregut a la Plaça Sant Jaume, darrera d’una pancarta que no anava signada per cap associació.
La protesta va començar a les 18:00h a la font de Canaletes i va transcórrer sense incidents fins al Palau de la Generalitat on es van llegir diversos manifestos. Amb aquests, es va denunciar la decisió de la Junta, la cruesa amb la que les dones estan patint el context econòmic, la violència masclista física i psicològica, la nova llei de l’avortament i es va fer una crida a la defensa del dret al propi cos i es va apostar per la organització com a únic mètode factible davant la societat patriarcal. A més a més, també va haver un parlament a favor de la solidaritat amb el poble Palestí i totes les dones que allà pateixen la violència diària derivada de la ocupació israeliana.
Llum Ventura, de 71 anys i membre de l’associació de Dones Llibertàries de Catalunya vinculades a la CGT, considera “una aberració” que la Junta hagués prohibit la manifestació d’aquest dia tant assenyalat. “Amb els anys que fa que lluitem contra la violència masclista, per un dia que tenim ens veten la convocatòria. Això és censura”. Aquesta opinió és compartida per la Núria Bazaga de 31 anys i militant de la mateixa organització, que comenta que “és una ‘estranya coincidència’ que les eleccions s’hagin convocat justament avui”. Per la seva banda, Claudia Mestres, estudiant i activista del moviment universitari de 20 anys, comenta que aquesta prohibició “no s’agafa per enlloc, ja que la manifestació no està convocada per cap partit”.
Identificacions al col·legi electoral de Mas
No obstant això, aquesta no va ser la única desconsideració de les administracions davant la diada. Ahir al matí, cinc noies que es trobaven al col·legi electoral on Artur Mas havia d’anar a votar per tal de protestar davant la censura i visibilitzar la violència patriarcal contra les dones, van ser identificades i tractades agressivament per agents de la policia catalana. El grup de dones portaven la boca tapada amb esparadrap i adhesius on es llegia “25N també és el dia contra les violències de gènere”.
La diada contra la violència de gènere ha transcorregut així en un dia revestit de jornada electoral. Leopol Magrinyà, assistent a la manifestació de Barcelona de 63 anys, assegura que això ha tingut lloc en un context on “les dones pateixen la crisi amb molta més cruesa perquè tenen menys oportunitats” i en qual “la situació de tensió social es repercuteix en més violència contra les dones”. Per a Núria Bazaga, “si aquest no és el moment de la revolució feminista, aquesta no arribarà mai”.