Tota la Llei d’Estrangeria hauria de ser declarada inconstitucional
Una sentència del Tribunal Constitucional emesa el 7 de novembre declarava inconstitucionals diversos articles de la Llei d'Estrangeria aprovada pel govern de José M. Aznar, argumentant que aquests artícles restringíen drets fonamentals dels i les inmigrantes "sense papers". El Tribunal considera que la modificació de la Llei d'Estrangeria, que el PP va aprovar a finals de l'any 2000, vulnera l'article 13 de la Constitució perquè no es poden limitar els drets fonamentals de les persones a l'intentar distingir entre immigrants regulars o irregulars.
Aquesta sentència ve a donar la raó als col·lectius i organitzacions que defensem que aquesta Llei vulnera i discrimina els drets de les persones immigrades. Els i les immigrants hem vingut sofrint aquesta discriminació durant més de 7 anys durant els quals, els nostres drets socials, sindicals i polítics han estat injustament retallats.
El govern del PP és responsable perquè va elaborar aquesta Llei, però el govern del PSOE també ho és per no tenir la valentia d'eliminar els articles ara declarats inconstitucionals. Tot el contrari, quantes vegades s'ha reformat la Llei, sigui pel PP, sigui pel PSOE o per acords entre ambdós, aquests articles s'han mantingut i el caràcter discriminatori de la Llei s'ha incrementat.
És doncs una sentència tardana, però també és insuficient. El tribunal no es pronuncia sobre el conjunt de la Llei ni sobre la majoria dels seus articles perquè no formaven part del recurs. I aquesta Llei que seguirà vigent segueix sent discriminatòria i contínua retallant drets elementals de les persones immigrades. És la Llei d'Estrangeria la qual permet l'explotació laboral de centenars de milers d'immigrants obligats a treballar sense contracte i sense drets laborals per mancar de papers. És aquesta Llei la que permet empresonar durant quaranta dies en els centres d'internament a immigrants que no han comès cap delicte. I és també aquesta Llei la que nega als immigrants amb i sense papers drets polítics fonamentals com el dret al vot.
Per això les organitzacions d'immigrants que avui ens felicitem de la sentència del Tribunal Constitucional hem de continuar la lluita per la derogació total de la Llei d'Estrangeria i per descomptat contra tots els intents d'endurir-la (protocol d'expulsions, proposició de Llei de lluita “contra la immigració…”). Perquè cap societat serà lliure ni justa si tolera la discriminació, per això reclamem els papers i la completa igualtat de drets per a totes les persones.
Associació Papers i Drets per a Tothom (Barcelona)