CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Escrit al ministeri de justícia per les morts per violència de gènere al febrer de 2013. En 10 anys hi ha hagut més de 900 víctimes de violència masclista

Dimecres, 27 febrer, 2013

AL MINISTERI DE JUSTÍCIA

ALBERTO RUIZ GALLARDÓN

Madrid, 25 febrer 2013

Aquest mes han estat assassinades quatre dones més, de manera que ja sumem 9 víctimes en 2 mesos.

Des del ministeri de Sanitat ens contesten a les nostres peticions dient que treballen per eradicar la violència de gènere, mitjançant la formulació de les Polítiques Públiques, així com mitjançant la coordinació i l'impuls de totes les accions es realitzen en aquesta matèria.
El mes passat en el nostre comunicat els demanem que ens informessin sobre quines mesures ha adoptat el seu ministeri per afavorir l'eradicació de la violència de gènere, no havent rebut cap resposta.

Tornem a demanar que se'ns comuniqui que mesures han adoptat des seu ministeri per afavorir l'eradicació de la violència de gènere, d'acord amb la Llei Orgànica 1/2004 de 28 de desembre de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, la qual , en el títol I, Mesures de sensibilització, prevenció i detecció, s'inclouen una sèrie de punts molt importants que no s'han complert ni tan sols mínimament després de 8 anys en vigor de la Llei: el reciclatge del personal implicat en els diferents àmbits, la inclusió en l'educació d'alguna matèria sobre igualtat i resolució de conflictes, el control de l'òrgan corresponent dels programes de TV, etc.

Malgrat els esforços realitzats pels diferents òrgans, el fet que tots aquests cursos siguin voluntaris fa que la majoria de les persones que accedeixen a ells siguin les més conscienciades, quedant al marge les que realment ho necessiten: els qui no creuen en la igualtat i no tenen la més mínima intenció de facilitar-la.

Exigim que aquesta formació sigui realitzada obligatòriament, com la que s'imparteix sobre Salut Laboral.

La institucionalització de la violència cap a les dones, amb les retallades econòmiques i socials les conseqüències patim en primer grau, fa que els assassinats es segueixin normalitzant i que si la dona no denúncia, aquest sigui el seu problema. Per no parlar de la confusió generada amb la modificació i el pagament de les taxes judicials.

El fet d'imposar a les dones maltractades denunciar davant la policia el maltractament per poder accedir a protecció, fa que moltes no s'atreveixin i continuïn aguantant els maltractaments fins que és massa tard, també es donen casos en què la dona denúncia i té ordre d'allunyament però tant és: al final, resulta assassinada.

Seguim denunciant que l'excusa de la crisi els ha servit per retallar tot l'entramat d'ajuda social a aquests casos, reduint els pisos d'acollida i els centres d'atenció a dones.

Volem recordar als diferents ministeris, que en 50 anys de violència terrorista, ha hagut 829 víctimes. En 10 anys comptabilitzats per diferents organitzacions, ha hagut més de 900 víctimes de violència masclista . La comparació és terrible, però demostra la poca importància que es dóna a un problema davant d'un altre.

Com a societat, no només hem de lamentar la mort de la persona en si, també cal solidaritzar-se amb la desgràcia de la família que queda destrossada després de passar per aquestes situacions tan lamentables. Hem de fer una profunda reflexió sobre la societat que estem formant, legitimant la violència en tots els aspectes de les nostres vides, sense que ningú prengui mesures contra ella.

Des de CGT exigim el compliment íntegre de la Llei, que es dotin pressupostàriament els programes pertinents des dels diferents àmbits i no només pel que fa a Justícia i funcionaris policials. Ja n'hi ha prou de considerar les dones ciutadanes de segona. No podem consentir que la crisi sigui l'excusa perquè, des dels diferents àmbits, no es faci res per eradicar la violència.

Després de 9 anys, queda demostrat que amb prou feines s'ha avançat. El fet d'imposar a les dones que han de denunciar primer, suposa en la majoria dels casos el seu silenci, amb la perpetuació de la violència. Si des d'altres àmbits (escoles, assistents socials, salut ...) s'educa i sensibilitza socialment, aquestes dones tenen més possibilitats de tirar endavant.

Hi ha mesures que no impliquen més despesa de diners, només una mica més de voluntat institucional i política que demostraria que les dones no som ciutadanes de segona.

Sense més, rebi una salutació llibertària.

Secretariat Permanent
Comitè Confederal CGT