CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

#28Fvaga: Aturada total als principals campus universitaris

Dijous, 28 febrer, 2013

28F: Aturada total als principals campus universitaris

MANU SIMARRO | 28/02/2013

La manifestació a Barcelona ha començat a la una del migdia. Aplega milers d'estudiants i professors interins. A la seu de l'Starbucks de plaça Catalunya hi han llançat globus de pintura, i un grup de manifestants ha trencat els vidres de la planta baixa de la seu permanent del Mobile World Congress a Barcelona, ubicada al Portal de l'Àngel. Un grup de treballadors de Telefónica en vaga han donat suport a la marxa des del mateix Portal de l'Àngel. També s'han trencat els vidres de la sucursal de Caixa Catalunya al carrer Fontanella.

Aquesta via s'ha omplert de gom a gom i de punta a punta de manifestants, que després han enfilat la Via Laietana, on també han llançat ous i pedres a les seus de La Caixa, del Banc Sabadell, i fins i tot a la Jefatura Superior de la Policia espanyola. Posteriorment han llançat pintura i bengales a l'edifici del Comissionat d'Universitats, a la confluència amb l'avinguda de la Catedral. Abans que la capçalera girés pel carrer Princesa un altre grup de manifestants ha trencat els vidres de la seu de la Cambra de la Propietat. La mobilització escortada per davant i per darrera amb una quinzena de furgons de la Brigada Mòbil passa pel passeig de Lluis Companys i arriba fins el número 35 del carrer Nàpols, on els mossos equipats amb escopetes de bales de goma i màscares de gas custodien la seu d'Unió Democràtica de Catalunya.

Diversos manifestants han llançat pedres i han creuat contenidors al carrer Nàpols i els Mossos han iniciat una càrrega en direcció a l'avinguda Vilanova. Corredisses i crits. Primera detenció. Els minuts posteriors les furgonetes de la Brimo han iniciat una escombrada pels carrers circulant a tota velocitat i baixant porra en mà per agredir les manifestants. Un grup de policies de paisà efectuen altres dues detencions. Una de les unitats de la Brigada Mòbil ha entrat a l'estació de Metro de l'Arc de Triomf i n'han sortit en uns minuts. Un fotògraf degudament acreditat és agredit per un agent.

A Lleida són un miler de persones les que s'han manifestat en el marc de la vaga. La jornada a la capital del Segrià s’ha iniciat amb una xocolatada popular sobre les 8:30 a la facultat d‘Educació. Acte seguit diversos estudiants s’han anat aplegant arreu de les facultats i instituts públics on han realitzat diversos piquets informatius per tal d’animar als estudiants a secundar la vaga; la majoria de classes han estat paralitzades i els estudiants s’han sumat a les convocatòries. L’acte central de la vaga, ha estat la manifestació de les 12:00 hores convocada pel SEPC i assemblees d’estudiants sota el lema “Lluitem per una educació pública i popular”. Dues persones identificades al final de la marxa.

La convocatòria de vaga universitària que havien fet pel dia d'avui la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública i els principals sindicats estudiantils, també de personal i professorat, està tenint un seguiment gairebé total des de primera hora del matí. Els principals campus són buits i els piquets estan bloquejant els accessos viaris a molts d'ells. És el cas de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'aturada al campus de Bellaterra és total i des de primera hora s'ha tallat el trànsit a la B-30 (els mossos han bloquejat el pas per tallar l'AP-7) i s'han fet barricades de foc a altres punts. La presència policial és força abundant: catorze furgonetes d'antiavalots i un helicòpter de la policia sobrevolant el campus.

A l'Avinguda Diagonal de Barcelona, on s'ubiquen els campus d'UB Diagonal i la Universitat Politècnica (UPC), i a la Ronda de Dalt, a tocar del campus Mundet de la UB, també hi ha hagut talls de trànsit. A la Pompeu Fabra, la Universitat de Girona (Rectorat, Educació, Lletres i Ciències) i al campus Tarongers de la Universitat de València els accessos estan bloquejats amb tanques i el seguiment també és massiu. El bloqueig també s'ha produït a la Universitat Jaume I de Castelló, que viu la segona jornada de la vaga de 48 hores, i que registra seguiments superiors al 80%. A la UPC, l'activitat docent només està en marxa als laboratoris de pràctiques. En una entrevista aquest matí a Catalunya Informació, el Secretari d'Universitats Antoni Castellà (UDC) ha explicat que segons les seves informacions la vaga estava tenint un seguiment desigual i que calia tenir en compte que només la convocava la "CGT i una plataforma". Castellà ha afirmat que la resta de la comunitat universitària no hi participava.

A partir de dos quarts d'onze els piquets començaran a camina en marxes a les manifestacions convocades arreu del territori. La pujada de les taxes, l'acomiadament de professorat i la precarització generalitzada de les condicions de treball a les universitats fan que avui la mobilització sigui molt majoritària, amb la mercantilització de l'ensenyament superior de teló de fons. Aquesta és la relació de convocatòries fetes avui arreu del territori: Barcelona (12.30h a Plaça Universitat), València (12h a la Facultat de Geografia i Història), Palma (19h davant la delegació del Govern), Tarragona (12h davant l'IES Martí Franqués),Girona (12h Rectorat UdG), Lleida (12h Rectorat UdL), Castelló (12h a La Farola), Alacant (13h a La Mà). A altres ciutats sense campus universitaris també hi haurà mobilitzacions contra la LOMCE: Igualada (17.15h a la Plaça Castells), Reus (19h a la Plaça el Mercadal), Berga (17h a la Plaça Sant Pere), Manresa (11h a Crist Rei) i Cervera (12.15h a la Plaça de la Universitat).

Estudiants, professorat i PAS protesten contra les retallades i la llei Wert

Estudiants, professorat i Personal d'Administració i Servei (PAS) de les universitats públiques han aturat avui l'activitat per protestar contra les retallades en educació. Les primeres hores d'aquesta jornada han estat marcades per alguns incidents, com les barricades que s'han vist a la UAB, i talls viaris, com els que hi ha hagut a l'avinguda Diagonal de Barcelona i la Blasco Ibáñez de València. A migdia hi ha previstes manifestacions a Barcelona, València, Tarragona, Girona, Lleida, Castelló de la Plana i Alacant, i encara n'hi haurà més a la tarda: a Mallorca, Igualada, Reus i Berga.

Les protestes han estat convocades per la Plataforma Unitària per la Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) per demanar que es derogui la nova llei d'educació espanyola, es destitueixi del ministre José Ignacio Wert, i es retirin les taxes universitàries. Exigeixen un sistema educatiu 'al servei de les classes populars' i alerten que les modificacions actuals no garanteixen una accés igualitari a la universitat.

Un grup d'estudiants ha tallat aquest matí el trànsit a les zones universitàries de Blasco IBáñez i el Campus dels Tarongers de València. A València, aquesta és la segona jornada de vaga, que va començar ahir per exigir 'una universitat pública, de qualitat i en valencià' i per denunciar-ne la privatització. També hi ha hagut un grup d'estudiants que ha tallat l'avinguda Diagonal a l'altura de la zona universitària en tots dos sentit.

Les retallades pressupostàries en educació aquests dos últims anys, l'augment de les taxes universitàries, la supressió de les beques, l'eliminació de les beques de mobilitat Sèneca i Erasmus i la davallada d'un 40% del pressupost d'R+D+I són alguns dels motius que han portat a la PUDUP a convocar aquesta jornada de protesta de la comunitat universitària.

La plataforma es queixa que el nou sistema de taxes i les conseqüències de les retallades han deixat estudiants fora de la universitat o s'han vist obligats a matricular-se de menys crèdits o, fins i tot, sol·licitar préstecs bancaris per poder accedir a l'educació superior. A més, critica els acomiadaments massius de professorat i del PAS, que xifra en més d'un miler en dos anys.


La mobilització d'avui vol posar de manifest que el sistema educatiu amb els plantejaments acutals no dóna resposta a les necessitats socials sinó que es troba sota el control del sistema financer. Per això s'oposen radicalment a aquest model i demanen un sistema educatiu públic que permeti combatre la desigualtat de classes i construir llibertat, democràcia i justícia social.



La plataforma denuncia que la finalitat és inserir la universitat dins els circuits empresarials, motiu pel qual es redefineixen els sistemes de governança i de finançament. Des de la PUDUP es considera que aquests mecanismes volen afavorir la verticalitat de les decisions i eliminar la democràcia dels centres, perquè aquests s'assemblin més a les empreses.

FONT:
- DIRECTA.CAT

- VILAWEB.CAT

>>> Mireu també:

La comunitat universitària, al carrer contra les retallades

Estudiants, professorat i PAS es manifesten avui a una desena de ciutats del país en defensa de la universitat pública

http://www.vilaweb.cat/noticia/4089818/20130228/comunitat-universitaria-carrer-retallades.html

Milers d'estudiants i professors prenen els carrers en defensa de la Universitat pública

http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2013/02/milers_d_estudiants_i_professors_prenen_els_carrers_en_defensa_de_la_universitat_publica_34167.php

20.000 persones a Barcelona en una marxa que assenyala les multinacionals com a “culpables”

http://directa.cat/noticia/20000-persones-es-manifesten-barcelona-una-marxa-que-assenyala-les-multinacionals-com-%E2%80%9Cculpa

Tres-centes joves reivindiquen l'ensenyament públic i de qualitat a Tarragona

http://directa.cat/noticia/tres-centes-joves-reivindiquen-lensenyament-public-qualitat-tarragona

L'estudiantat de primària i secundària fa ressonar la vaga del 28-F al Maresme

http://directa.cat/noticia/lestudiantat-primaria-secundaria-fa-ressonar-vaga-del-28-f-al-maresme

Prop d'un miler de persones s’uneixen a la vaga d’educació a Lleida

http://directa.cat/noticia/prop-dun-miler-persones-s%E2%80%99uneixen-vaga-d%E2%80%99educacio-lleida

500 persones es manifesten a Girona enmig d'una vaga amb notable seguiment

http://directa.cat/noticia/500-persones-es-manifesten-girona-enmig-duna-vaga-amb-notable-seguiment