CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comença una setmana de lluites contra les retallades dràstiques als mitjans públics catalans: Vaga a l’ACN i acampada davant de Catalunya Ràdio

Dilluns, 8 abril, 2013

BERTRAN CAZORLA / @BCR_ | 08/04/2013 - Setmanari Directa

L’espai comunicatiu català ha encetat aquesta setmana sense el servei de l’Agència Catalana de Notícies: ahir al vespre els seus abonats ja no van rebre les previsions informatius de dilluns i des de dos quarts d’una de la nit cap tall de veu de l’ACN ha arribat als matinals de les ràdios, els mitjans digitals i les redaccions dels diaris no reben fotos i textos de l’agència per alimentar els seus portals, i les televisions abonades no poden comptar amb els seus vídeos per elaborar els informatius. Des de les 00.26 l'ACN no ha emes cap teletip i una peça informant de la vaga obre el seu portal.

L’agència pública està paralitzada des d’aquesta matinada arrel d’una vaga que està registrant un molt alt seguiment a la seu central de Barcelona. Mentrestant, els treballadors i treballadores de Catalunya Ràdio mantenen des d’aquesta nit una concorreguda acampada en plena Diagonal, davant dels estudis de l’emissora. Uns i altres, com ja van fer els treballadors de TVC, protesten contra les retallades draconianes en els mitjans de la Generalitat que el Govern pretén incloure en els pressupostos del 2013, que ja han provocat l’acomiadament dels corresponsals externs de la ràdio i obligarien a reduir el sou dels seus treballadors i que, en el cas de l’ACN, suposarien l’acomiadament de gran part d’una plantilla ja molt minvada en els darrers anys.

Davant d’aquesta amenaça una vintena d’empleats de l’ACN (la pràctica totalitat dels que treballen a Barcelona i un corresponsal) ha acudit aquest matí a les portes de l’hotel Ritz, a la Gran Via de Barcelona, on la vicepresidenta del Govern Joana Ortega ha mantingut un esmorzar informatiu. Però mentre els seus companys de la premsa accedien a l’hotel per cobrir l’acte, els treballadors protestaven a la porta amb consignes com ‘Tots som ACN’ o ‘El poble està tip, et farem un teletip’, i entregaven als assistents a l’esmorzar un full amb les seves reivindicacions. L’han recollit, a banda de la pròpia Ortega, els consellers Santi Vila i Boi Ruiz, l’alcalde de Barcelona Xavier Trias, el portaveu de CiU Jordi Turull o el president de la Cambra de Comerç Miquel Valls, entre d’altres.

Ha estat la primera acció d’una jornada de protestes “contra les retallades que preveu el Govern, que suposaran l'acomiadament d'una part de la plantilla i un canvi de model”, segons un comunicat que va emetre el propi servei de teletips de l’agència diumenge a la tarda informant de l’aturada. Els empleats estan en peu de guerra després que, el passat 27 de març, la direcció comuniqués al comitè d’empresa que el pressupost de l’ACN per al 2013 patiria una “reducció notòria”, seria “molt més baix que el 2012” (que era de 4.296.470 euros) , que obligarà a abandonar l’actual seu i a acomiadar part dels empleats. La direcció no ha concretat encara la xifra malgrat les peticions del comitè tot i que preveu executar l’ajust “abans d’aquest mes de maig”, segons els representants dels treballadors.

ACN: cop definitiu a una plantilla delmada

El possible ERO amenaça amb donar el cop de gràcia a una agència que ara per ara, amb una vuitantena de treballadors, ja té els recursos justos per poder fer una cobertura multimèdia de l’actualitat diària arreu del Principat, després d’una reducció del 27% de la plantilla i del 14% dels sous efectuada des que Joan Maria Claveguera fos nomenat nou director de l’ACN, en substitució de Saül Gordillo, quan CiU va accedir al Govern. Des de llavors, l’agència ha rectificat el seu desplegament a l’exterior, tancant les delegacions a París, Berlín i Nova York. També s’ha quedat sense corresponsal a les Illes i a comarques com el Vallès Occidental, el Garraf o l’Alt Penedès; i les seccions temàtiques de la redacció de Barcelona i la corresponsalia a Madrid disposen de menys efectius que abans.

La causa és que la plantilla ja ha perdut 25 treballadors en els darrers dos anys: algunes baixes i excedències no han estat cobertes i l’empresa ha anat prescindint dels empleats que, un cop complerts els primers dos anys de servei, havien d’esdevenir indefinits. L’empresa ha reconegut en alguns acords prejudicials la improcedència d’aquesta pràctica, que va suposar, entre d’altres, l’acomiadament d’una redactora embarassada de sis mesos l’abril del 2012.

Tot això en “una estructura d’estat austera”, segons argumenten els empleats en un comunicat en el qual recorden que l’agència és “la tercera pota el sistema públic de comunicació després de TV3 i Catalunya Ràdio” i que els seus redactors són dels “més productius i barats del sector” perquè habitualment una sola persona cobreix un acte en tots els formats: text, fotografia i vídeo. Es desplacen amb “els seus propis vehicles – amb el desgast que això suposa – ja que l’ACN no té unitats mòbils”.‘Si treballem per tres, per què ens retallen més?’ o ‘Per què el Govern ens tanca, l’ACN és una ganga’ han cridat els concentrats davant de l’hotel Ritz.

Els empleats barcelonins de l’agènciaes reuniran a les onze amb els seus companys corresponsals i continuaran la seva protesta desplaçant-se a les seus dels diferents partits catalans, que aquest matí celebren les seves executives. A les tres de la tarda preveuen acudir a l’acampada de Catalunya Ràdio, que va començar aquest diumenge a la nit amb 23 tendes plantades al parterre de la Diagonal i una assemblea que va aplegar un centenar de treballadors i a la qual van assistir també el president del comitè d’empresa de l’ACN, el cap de la CONC, Joan Carles Gallego, el diputat de la CUP David Fernández i el cantautor Feliu Ventura.

Catalunya Ràdio: corresponsals acomiadats per mail després d’anys de servei

“Em temo que rere nostre anireu vosaltres”, va advertir en aquesta assemblea Josep Ferrer. Durant 14 anys, des del maig del 1999, Ferrer ha exercit de corresponsal de Catalunya Ràdio al Baix Llobregat i l’Hospitalet, va explicar el periodista, molt aplaudit pels seus companys. “L’u de maig estaré al carrer i sense atur”, perquè facturava com a autònom, va afegir. Es va assabentar el passat 3 d’abril per e-mail. “Per mitjà de la present li comuniquem que, per raons d’ajustaments econòmics i operatius, a partir del pròxim 1 de maig, Catalunya Ràdio SRG SA deixarà de comptar amb les col·laboracions que, amb caràcter esporàdic, vostè venia prestant com a periodista ‘freelance’”, va escriure aquell dia el cap d’informatius de l’emissora, Francesc Cano, a la trentena de corresponsals que la ràdio pública té a les diverses comarques catalanes. Alguns d’ells porten anys servint sovint més d’una crònica diària al mitjà. Catalunya Ràdio ha seguit així el model de TVC, que ja va prescindir dels serveis dels corresponsals autònoms, alguns ben coneguts per l’audiència, com Pere Codonyan. Amb aquesta mesura, la ràdio estalviarà 120.000 euros, segons el comitè d’empresa.

Set treballadors de la plantilla cobriran la feina que feia aquesta trentena de col·laboradors: quatre empleats de Barcelona seran enviats a Girona, l’Ebre, l’Aran i la Catalunya Central, i un empleat de la delegació de Tarragona i un altre de la de Lleida que fins ara feien esports passaran a informatius. “Estan desmantellant el model de Catalunya Ràdio”, adverteixen fonts del comitè, que sostenen que, d’una banda, “això suposa desvestir la secció d’informatius”. A més, “a la llarga el territori acabarà perdent presència”, temen. I, en tercer lloc, consideren que enviar parlants de Barcelona a indrets com l’Ebre perjudicarà la missió que té la ràdio pública del Principat de difondre la llengua catalana i la seva diversitat dialectal.

O retallada o ERO

Més enllà d’això, però, la retallada dels col·laboradors ha enervat els treballadors perquè temen que es tracti d’un primer pas abans de reduir la plantilla. La direcció, sempre segons el comitè, sosté que els pressupostos del 2013 han d’incloure una retallada del 14,5% dels costos de personal, que són de 3,3 milions d’euros, i que aquesta retallada ha de quedar fixada en el conveni col·lectiu. Sumats als ajustos que ja han hagut d’afrontar els empleats, com la retallada del 5% del sou i de la paga extra, això suposa una caiguda dels ingressos del 26% en pocs anys, denuncia el comitè. I assegura que la direcció ja ha deixat entreveure en alguna reunió que l’alternativa a aquesta nova reducció és un ERO.

Davant d’això, els treballadors pensen mantenir l’acampada fins les quatre d’aquesta tarda. Llavors la direcció i el comitè d’empresa s’han de tornar a reunir per parlar d’aquesta retallada del 14,5%, però no ja dels col·laboradors. Un quart d’hora abans, els empleats pensen encerclar l’edifici que allotja els estudis radiofònics, simulant una abraçada, i cantar els Segadors. El comitè d’empresa es reserva el dret a fer cinc dies de vaga si les negociacions amb la direcció no avancen.

TVC: negociacions obertes

A TVC els treballadors, que ja van fer vaga el març passat, preveuen tornar-se a concentrar aquest dimecres: llavors s’ha de celebrar una nova reunió entre els representants dels treballadors i la direcció, que també preveu repercutir en els sous la retallada que, també en aquest mitjà, planeja el govern en el marc dels pressupostos del 2013.

Concentracions contra l’ERO de 102 treballadors a El Periódico

A banda dels mitjans públics, el Periódico viu també una nova jornada de protestes aquest dilluns. Els treballadors del diari del grup Zeta preveuen concentrar-se a dos quarts d’onze davant de la seu del departament de Treball, que estudia l’ERO presentat per l’empresa per acomiadar els 102 empleats de la seva rotativa a Parets del Vallès, que pretén tancar. Els protestants també es concentraran a tres quarts de dotze del migdia al Portal de l’Àngel i a les dues davant de la redacció del diari, al carrer Consell de Cent.

http://www.directa.cat/noticia/comenca-una-setmana-lluites-contra-les-retallades-drastiques-als-mitjans-publics-catalans