Tres extreballadors de Comroc 2006 a Badalona fa tres setmanes que són al carrer en vaga de fam per denunciar la seva situació
Més dèbils físicament que quan van començar, però amb ànims per seguir fins al final amb la seva reivindicació. Així és com es troben Alexandru Aroncutean i els seus germans Nicolae i Viorel, que avui fa tres setmanes que van començar una vaga de fam i que estan acampats davant Comroc 2006, l'empresa de Badalona en què havien treballat des del 2007 com a instal·ladors de cable en obres de grans infraestructures. La setmana passada se'ls va afegir un altre extreballador, romanès com ells, Titus Georghe Petrean. Tot i les dues sentències judicials que els són favorables, l'empresa no els paga les indemnitzacions i els sous que els deu.
Alexandru qualifica la decisió de fer vaga de fam de “mesura desesperada”, que van prendre quan el propietari del pis on viuen les tres famílies els va amenaçar amb el desnonament si no feien efectius els deu mesos que deuen del lloguer. Les tres famílies –sis adults i dos nens– compartien pis després que dos dels germans perdessin el seu habitatge per no poder fer front al lloguer. “Abans de trobar-nos amb les dones i els fills dormint al ras vam decidir plantar-nos aquí amb un cartell lligat al coll i començar una vaga de fam indefinida”, expliquen. El seu gest es va trobar, en poques hores, amb la resposta solidària de diversos col·lectius de badalonins i veïns a títol individual que els donen suport i que han engegat una campanya per recollir diners per poder pagar les taxes judicials per continuar el procés i s'ocupen que les seves famílies tinguin cobertes les necessitats bàsiques. A més, una desena de persones van fer amb ells una vaga de fam de 24 hores.
Els germans Viorel, Alexandru i Nicolae Aroncutean, fa 21 dies que realitzen una vaga de fam a les portes de la fàbrica de l'empresa COMROC 2006, a qui reclamen el pagament del salaris no percebuts de tot un any i les corresponents indemnitzacions per contractació fraudulenta. Ens acompanya Tito Petrean, també romanès i en idèntica situació als seus compatriotes que s'ha incorporat a la protesta ara fa uns dies.
Els vaguistes tenen una sentència al seu favor que condemna l'empresa per encobrir una relació laboral sota l'aparença de treballadors autònoms instant-la a pagar el seu deute i readmetre els treballadors. L'empresa, però, ha defugit la seva obligació. Com també ho ha fet posteriorment, després que el jutjat dictés al mes de maig un auto d'extinció exigint a l'empresa que abonés les nòmines que no havia pagat i indemnitzés els treballadors pel seu acomiadament. Tampoc en aquesta ocasió, l'empresa -actualment en situació de concurs de creditors- ha assumit la seva responsabilitat.
Entre 32.000 i 72.000 euros de deute. Aquestes són les quantitats que reclamen els 4 treballadors romanesos que des de fa 21 dies mantenen una vaga de fam i dormen a les portes de l'empresa que els ha deixat de pagar. La mateixa empresa que ha ignorat els mandats judicials i que avui mateix ha comunicat l'acomiadament dels 26 treballadors/es que encara restaven a la plantilla. Inexplicablement, segons ha comunicat Assemblea 15M de Badalona, l'empresa culpa els 4 vaguistes dels acomiadaments dels seus companys, quan realment, i tal i com és evident, la responsable és la pròpia empresa tal i com ha quedat provat amb les successives resolucions judicials.
Sentències
Al desembre de 2012, els vaguistes van rebre la sentència que els donava la raó en la demanda interposada uns mesos abans -quan COMROC 2006 ja els devia vàries mensualitats- com a conseqüència del fet que la Seguretat Social els requeria el pagament de les cotitzacions corresponents a aquest període en què ells no havien cobrat. La resolució judicial instava COMROC 2006 a fer-se càrrec del pagament d'aquestes cotitzacions i abonar les mensualitats en considerar que l'empresa obligava els treballadors a donar-se d'alta com a autònoms malgrat l'existència d'una relació laboral per compte aliena.
Amb posterioritat i en compliment de la sentència, ha estat dictat un auto d'extinció quantificant el deute en concepte d'indemnització i salaris no percebuts. Aquests salaris comprenen el període entre desembre de 2012 i abril de 2013 durant el qual van treballar sense haver cobrat
Concurs de creditors
L'empresa badalonina COMROC 2006 S.L. ha estat subcontractada per l'UTE INECAT, una Unió Temporal d'Empreses integrada per la multinacional EMTE, ISOLUX-CORSAN i NEOPUL-INECAT que ha participat en obres de gran magnitud vinculades a la construcció de la xarxa del cablejat d'alta tensió de l'AVE i altres infraestructures d'ADIF, així com al projecte de la Línia 9 del metro de Barcelona.
Actualment, però, COMROC 2006 s'ha acollit a un concurs de creditors i ha entrat en tràmit de dissolució amb l'anunci de l'acomiadament de tota la seva plantilla.
Solidaritat a Badalona
La situació i les reivindicacions d'aquests 4 treballadors romanesos ha desfermat una important onada de solidaritat a Badalona. Els veïns de l'Associació Coll i Pujol i persones vinculades a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i l'Assemblea 15M estan realitzant accions de difusió i suport als vaguistes així com recollida d'aliments per a les seves famílies. Partits polítics com ara la CUP i EUiA han mostrat públicament la seva solidaritat, com també ho han fet els grups municipals badalonins de PSC i IC-V. Fins i tot, un grup de sanitaris voluntaris de l'Hospital de Can Ruti s'està ocupant de fer un seguiment de l'estat de salut físic dels vaguistes que fa 21 dies que només ingereixen aigua i begudes isotòniques.
Ahir mateix, les entitats i plataformes badalonines implicades en la lluita dels vaguistes van organitzar un acte públic de suport a la plaça Pompeu Fabra on van intervenir, entre d'altres, representants de les lluites laborals de TV3 i del sindicat CO.BAS que, com recordareu, també van recórrer a la vaga de fam en protesta per l'acomiadament de Marcos Armenteros, treballador de Telefónica .
FONT: ELPUNTAVUI.CAT
Més informació:
María Ibáñez
CGT Ensenyament
617 174 294