Cinc sindicats convoquen per demà la primera protesta contra la reforma
Els mestres plantaran cara a la nova llei d'educació que prepara el departament d'Ernest Maragall, ja que entenen que les propostes «privatitzen» l'ensenyament. Quan encara no fa ni quinze dies que el conseller va presentar les bases de la llei, els sindicats USTEC-STEs, CCOO, UGT, Aspep i CGT han convocat conjuntament per demà davant del departament una concentració de professors contra la reforma. «És el primer pas per expressar el nostre rebuig», segons Rosa Cañadell, de la USTEC-STEs.
+ El conseller d'Educació, Ernest Maragall. Foto: ANDREU PUIG |
El Punt - 28/11/2007 - MARCEL BARRERA. Barcelona.- El camí per a la nova llei no serà precisament de roses. Un dels principals actors del món educatiu, el dels mestres, hi està radicalment en contra. Quan encara no s'ha presentat ni l'avantprojecte de llei –només s'ha presentat un Power Point i circula un document més ampli de 32 pàgines– els sindicats de mestres ja han decidit de manera unitària sortir al carrer per rebutjar el document de bases presentat pel conseller Ernest Maragall, que preveu avaluar els docents i donar autonomia als centres educatius per triar els mestres.
De moment, la protesta serà de curta volada –una concentració de delegats demà a la una del migdia davant la seu del Departament d'Educació, a Barcelona–, però aquest és «el primer pas» de les mobilitzacions, segons va deixar clar ahir la portaveu de la USTEC-STEs, Rosa Cañadell, que va assegurar que hi haurà una «escalada» de les mobilitzacions que podrien acabar amb una manifestació i una vaga. «Se n'ha parlat, però no s'ha concretat», va dir ahir Cañadell. Ara per ara, en el rebuig s'han unit els cinc sindicats de l'educació pública, inclosos CCOO i FETE-UGT, i s'han mantingut contactes perquè més endavant s'hi afegeixin els sindicats de les escoles privades. Segons el portaveu d'aquest últim sindicat, David Medina, la llei camina cap a la «mercantilització» de l'educació i «no es pot admetre perquè les propostes xoquen frontalment amb la concepció d'esquerres de l'educació».
CRÍTIQUES A MONTILLA
En els cercles sindicals s'han rebut molt malament les declaracions del secretari de Polítiques Educatives del departament, Francesc Colomé, segons el qual la llei no es negociarà, i també les del president de la Generalitat, José Montilla, que va acusar els professors de corporativistes. Segons Medina, «hi ha imputacions que no es poden admetre». També va dir que les xifres de fracàs escolar presentades per l'informe Bofill «no justifiquen segons quines propostes» com ara les que, segons va dir Medina, ja s'han provat a Anglaterra i que fan funcionar les escoles com una empresa.CCOO, per la seva banda, va demanar ahir la convocatòria «urgent» del Pacte per a l'Educació per «conèixer i debatre amb detall les bases de la nova llei». D'altra banda, el sindicat USOC també ha tret la destral de guerra, i per aquesta tarda ha convocat una concentració per denunciar l'«estancament» de les negociacions per millorar el sou als mestres de la concertada.
Attached documents