CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

A 60 anys de la Guerra de Corea

Dimecres, 24 novembre, 2010

Soldats enmig d'una fossa comuna amb presos polítics acusats de comunistes, massacrats en Daejeon amb la complaença dels EUA, juliol de 1950

La Guerra de Corea

Wayne Price

La Guerra de Corea de 1950-1953 ha estat anomenada la "Guerra Oblidada" o la "Guerra Desconeguda". A la secció d'Història Militar de la llibreria Barnes & Noble al meu barri, hi ha diversos llibres sobre la Segona Guerra Mundial i la Guerra del Vietnam, fins i tot, hi ha llibres sobre les guerres de l'Iraq i de l'Afganistan, però és impossible trobar res sobre Corea. Això no és estrany.

No obstant això, aquesta guerra va ser un punt d'inflexió en la història universal després de la Segona Guerra Mundial. Consolidar el patró de guerres "perifèriques" de la Guerra Freda, amb les quals s'evitava una Tercera Guerra Mundial. Va servir d'excusa per a la carrera armamentista nord-americana, la qual, entre altres efectes, va ser una de les causes del boom econòmic posterior a la Guerra. Per als coreans, aquesta guerra cristal.litzar la dolorosa divisió de la seva nació ancestral.

La Guerra de Corea, només pot ser entesa com la confluència d'una sèrie de diferents pressions. D'una banda, hi havia el conflicte inter-imperialista entre els EUA i la URSS. Els EUA van emergir de la Segona Guerra Mundial com la potència dominant a nivell mundial en termes militars, polítics i econòmics. La Rússia de Stalin, era molt més feble que els EUA (el que va portar a l'esquerra a fer-se il.lusions sobre el seu caràcter més pacífic). Però ambdues potències controlaven a altres països i tots dos tenien bombes nuclears, les quals es van convertir en una amenaça per l'existència de la humanitat.

Però aquest no era l'únic conflicte. També hi havia la lluita de classes dels obrers i camperols coreans en contra de la classe terratinent i capitalista. També hi havia una guerra civil entre dos estats coreans, cadascú tractant d'unificar la nació sota el seu govern. I també hi havia una lluita d'alliberament nacional del poble coreà, primer en contra dels japonesos i els seus col.laboradors, després en contra dels EUA i els seus col.laboradors.

Una mica d'Història

L'imperi japonès va annexar formalment a Corea el 1910 i el va dominar fins a finals de la Segona Guerra Mundial. Encara en relació a altres règims colonials, va ser un règim brutal i cruel. Milers de coreans van ser desplaçats forçosament per treballar a les fàbriques japoneses a Corea i Japó. Molts més van ser reclutats en l'exèrcit japonès. Les dones coreanes van ser forçades a convertir-se en "dones de plaer" per a l'exèrcit japonès. La llengua coreana va ser prohibida per afavorir la llengua japonesa.

Per descomptat que hi va haver resistència a Corea. I molts van abandonar la península per sumar-se a les enormes comunitats de coreans que vivien a Manxúria i a la Xina nord-oriental (que en alguna època havien pertangut al regne de Corea). Allà van formar exèrcits guerrillers, en aliança amb els comunistes xinesos, per combatre contra els japonesos. De fet, tropes completes de comunistes "xinesos" eren en realitat coreans. Milers de coreans van participar en la guerra civil xinesa subseqüent, per enderrocar a Chiang Kai-shek.

Altres coreans van col.laborar amb els japonesos. Entre aquests trobem les classes de terratinents i capitalistes i aquells que es van convertir en oficials de l'exèrcit i de la policia japonesa.

Amb el final de la Guerra Mundial, centenars de "comitès populars" es van formar en tota Corea. La majoria d'ells eren esquerrans i nacionalistes, conformats per activistes locals, però no dominats pels comunistes del Partit dels Treballadors. Van ser ells els que van començar a crear un govern unificat.

L'exèrcit dels EUA va dividir a Corea al paral·lel 38, una línia imaginària, la qual dividia a Corea després de la rendició japonesa, amb Rússia al nord i els EUA en el sud. Els russos van acceptar aquesta divisió "temporal". La part que va quedar al nord tenia la majoria de la indústria coreana en aquesta època, la part que va quedar al sud tenia la majoria de la població (almenys dues terceres parts d'ella). S'esperava que eventualment es formaria un govern d'unificació.

Al sud, l'exèrcit dels EUA va suprimir els comitès populars, va prohibir els sindicats obrers i camperols, i reprimir a l'esquerra. En canvi, es va dedicar a consolidar un règim basat en els elements coreans que havien col.laborat amb els japonesos. Perquè això no es veiés malament, va portar a Syngman Rhee, un nacionalista coreà que havia passat diverses dècades en els EUA. Ell va consolidar un Estat autoritari, la República de Corea, amb aparences "democràtiques" (eleccions, etc.), Però en el qual es assassinava a l'oposició i es deixava per fora de la llei a l'esquerra.

Al nord, l'exèrcit rus va portar a una sèrie d'antics combatents de les forces guerrilleres comunistes. El seu comandant era Kim Il Sung. Ells van cooptar els comitès populars, i van instal.lar una dictadura estalinista similar a la de Rússia, la República Democràtica Popular de Corea. Van acabar amb l'antiga classe terratinent i van prendre el control sobre la indústria capitalista. No van portar als obrers i als camperols al poder. En lloc d'això, van crear una nova classe dominant burocràtica i colectivista i van establir a l'Estat com a agent d'acumulació de capital (capitalisme d'Estat).

Stalin tenia menys interès en l'Àsia oriental que a Europa de l'Est, on tenia un control ferri sobre governs titelles. Ell havia intentat detenir a Mao perquè no enderroqués completament al règim de Chiang (alguna cosa que Mao mai va oblidar). Tampoc tenia un control absolut sobre Corea del Nord, que eren líders genuïns d'una lluita d'alliberament nacional, capaços de posar a la Xina contra Rússia.

Entre octubre i novembre de 1946, hi va haver grans aixecaments populars a Corea del Sud, en contra del règim pro-terratinents dels col.laboradors del Japó. Aquestes van ser aixafades amb una enorme repressió, incloent l'ús de l'exèrcit nord-americà. A l'abril de 1948, hi va haver una enorme revolta a l'illa de Cheju, la qual també va ser aixafada. A l'octubre de 1948, hi va haver motins i revoltes al sud, que van desencadenar una guerra de guerrilles en diverses zones de Corea del Sud, la qual va durar en alguns llocs fins que es va desencadenar oficialment la guerra el 1950 (per a més detalls sobre els aixecaments armats i la guerra de guerrilles a Corea del Sud, revisar els llibres de Cumings).

Ambdós règims coreans van expressar la seva intenció d'unificar Corea sota el seu govern. Van formar als seus exèrcits i els van concentrar en el paral·lel 38. Tots dos van creuar la frontera en breus incursions i van cometre provocacions. Els EUA deliberadament van retenir certs estris de l'exèrcit del Sud, per impedir que pogués envair al Nord, segons amenaçava fer el seu govern i el seu exèrcit.

Finalment, va ser el Nord qui va atacar al Sud, al juny de 1950. Això no va succeir per ordre de Stalin, sinó de Kim Il Sung, que aparentment va obtenir al final l'autorització de Stalin, i també va consultar amb els xinesos. Però, ho va fer en benefici del seu Estat. (Quan va ocórrer l'atac, la Unió Soviètica es trobava boicotejant el Consell de Seguretat de l'ONU, per la qual cosa va ser incapaç de vetar el suport de l'ONU a la guerra que va liderar després EUA).

En un començament, l'Exèrcit Popular de Corea (al nord) va arrasar amb les forces armades del Sud (L'Exèrcit de la República de Corea), el qual col·lapsava, fugia, o es rendia. L'exèrcit dels EUA no va tenir millor sort. El Nord va escombrar amb els EUA i amb Corea del Sud fins al port de Pusan al sud-est, quedant-se amb 90% de Corea a l'agost. Mentrestant, es va desenvolupar una reforma agrària a tot arreu on podien fer-ho i van imposar el seu propi govern.

Soldats enmig d'una fossa comuna amb presos polítics acusats de comunistes, massacrats en Daejeon amb la complaença dels EUA, juliol de 1950
Soldats enmig d'una fossa comuna amb presos polítics acusats de comunistes, massacrats en Daejeon amb la complaença dels EUA, juliol de 1950
Però els EUA i els seus aliats (particularment els britànics), van respondre de manera immediata. Sota les ordres del president Truman, van arribar en massa a Corea, oficialment sota la bandera de l'ONU (malgrat que els EUA eren la principal força i haurien de fet envaït sense l'autorització de l'ONU). Es van concentrar en l'extrem sud i després, al setembre, van fer un desembarcament amfibi a la península de Inchon, darrere de les línes nord-coreanes. Ara li tocava a les forces del Nord batre's en retirada.

Els EUA-ONU haguessin pogut contenir a les forces del Nord darrera del paral.lel 38 i haver declarat victòria-especialment quan els comunistes xinesos van amenaçar amb intervenir si els EUA entraven al Nord. Però els EUA i les forces de la República de Corea van passar al Nord, a l'octubre, dirigint-se al límit amb la Xina (el riu Yalu). Les forces sud-coreanes van ocupar les ciutats del Nord i els seus llogarets, i van començar a expandir el seu Estat.

Els comunistes xinesos van entendre això com un atac en contra de la seva pròpia revolució. De fet, hi va haver elements en els EUA que van veure a la Guerra de Corea com un primer pas cap a un atac a la Xina. L'armada dels EUA va ser enviada a l'estret de Taiwan per a evitar que els comunistes xinesos poguessin acabar la seva pròpia guerra civil atacant a Chiang a Taiwan.

Com ho havien promès, els xinesos van entrar a la guerra a l'octubre, i es van sumar a les forces de Corea del Nord. A finals de gener (de 1951), van tancar a les forces dels EUA i de Corea del Sud i les van fer retrocedir fins a prop del paral lel 38. Llavors, ambdós bàndols van passar dos anys més en un equilibri semblant al de la Primera Guerra Mundial, amb guerra de trinxeres i incursions breus d'un costat i l'altre.

En aquests últims anys, els EUA van utilitzar el seu poder industrial militar en contra del seu enemic-i en contra del poble coreà. Els avions dels EUA van bombardejar completament el Nord i parts del Sud. Es van utilitzar bombes incendiàries per calcinar ciutats completes i el napalm va ser utilitzat de manera indiscriminada i generalitzada en contra de la població. Totes les grans ciutats i molts dels centres urbans van ser arrasats. Finalment, els EUA van bombardejar les dues principals preses d'irrigació al Nord, ocasionant gegantines inundacions i enormes pèrdues humanes. Mentre, els EUA i el Sud tractaven als refugiats de guerra con enemics i van cometre una sèrie de massacres.

També hi va haver debats molt seriosos en el si del govern dels EUA sobre la possibilitat d'utilitzar bombes nuclears a Corea o la Xina. Hi va haver vols sobre Corea del Nord per practicar possibles bombardejos atòmics. Afortunadament, els EUA van decidir no fer-ho. Les tensions a l'interior del govern dels EUA sobre la seva conducta en aquesta impopular guerra van ser tan forts, que el president Truman va haver de desfer del seu principal general, Douglas MacArthur, per la seva defensa dels bombardejos nuclears i pel seu desig de portar la guerra a la Xina.

Després de dos anys de negociacions, al juliol de 1953, la guerra va concloure amb un armistici, el que equival a dir que en realitat mai va acabar (per cert, el Sud mai el va signar). Hi va haver judicis erronis d'ambdues parts. El Nord estava convençut que els EUA no recolzarien al Sud amb totes les seves forces. Els EUA estaven convençuts que la Xina no intervindrien si ells envaïen al Nord. Després de tres anys de guerra, la península va quedar devastada, més de 3 milions de coreans havien mort, i milions de refugiats deambulaven per aquell paisatge en ruïnes. No obstant això, ambdues parts estaven de tornada al punt de partida (la zona desmilitaritzada, molt a prop del paral lel 38).

Gairebé 35.000 soldats nord-americans van morir. La guerra s'havia tornat bastant impopular i el president Truman queia a nivells històricament baixos; va decidir no presentar de nou a les eleccions. A diferència de la posterior guerra del Vietnam, no hi va haver un moviment per la pau, especialment a causa del fervor de la histèria anti-comunista en aquesta època. En canvi, el republicà "Ike" Eisenhower va ser escollit president dels EUA sota la promesa implícita de posar fi a la guerra.

La resposta de l'Esquerra

Els esquerrans als EUA, a l'Europa Occidental ia la resta del món, van adoptar tres opcions:

1. Els liberals i els socialistes reformistes (socialdemòcrates), en general, van recolzar als EUA. Acceptar l'argument que va ser Corea del Nord qui va començar la guerra (el que no és cert i és, en tot cas, irrellevant) en violar una frontera internacional (la qual cosa és fals). Van creure l'argument que aquesta no era una guerra agressiva per part dels EUA, sinó una "acció policial" per part de l'ONU (en circumstàncies que els EUA estaven, de fet, imposant la seva voluntat a una nació colonitzada, en contra de la voluntat de la majoria del seu poble, i utilitzant a l'ONU com una façana per fer això). En resum, els liberals i socialdemòcrates van donar suport a l'imperialisme occidental.

2. Alguns esquerrans (socialistes i liberals) van donar suport als comunistes durant la guerra. Ells veien a la Unió Soviètica, a la Xina Maoista i Corea del Nord, com països "socialistes" i progressistes. Els trotskistes ortodoxos, veien a aquests països com "Estats obrers" ("degenerats" o "deformats"), que havien de ser defensats en contra del capitalisme. En realitat, eren dictadures capitalistes d'Estat, en els quals la classe treballadora no tenia cap poder, i on els treballadors eren tractats de manera no gaire diferent del capitalisme occidental.

Ells també veien a la Guerra de Corea com una guerra d'alliberament nacional en contra de la principal potència imperialista, els EUA. La veien com part de la revolució mundial contra del colonialisme i l'imperialisme. També era part d'aquesta revolució la Xina (incloent-hi la intervenció xinesa a Corea), la lluita per la independència de l'Índia, les lluites nacionals a l'Àfrica i Orient Mitjà, i els esforços dels països llatinoamericans de reafirmar-se.

Aquesta part del seu argument conté moltes veritats. Però la derrota de la classe treballadora a Europa i als EUA, va imposar límits a aquestes lluites d'alliberament. Van ser incapaços d'anar més enllà de programes estalinistes o nacionalistes burgesos-alienes al programa de la revolució obrera internacionalista. Tot i que van fer alguns avenços en les condicions de vida de la gent comuna i corrent, no van poder acabar amb la subordinació al sistema capitalista mundial (el qual incloïa al capitalisme d'Estat soviètic). Per això, entre altres, seria un error molt perillós idealitzar a aquests governs estalinistes / nacionalistes. Això és cert, tot i que era tremendament necessari solidaritzar-se amb aquests pobles en contra de l'imperialisme.

3. Alguns pocs esquerrans van rebutjar tant l'estalinisme com al capitalisme occidental. Aquests van incloure a la majoria dels anarquistes així com a trotskistes dissidents, pacifistes radicals i altres. Aquests van rebutjar als dos bàndols en la Guerra de Corea. Per sostenir aquesta visió, Natalia Sedova, la vídua de Trotski, va renunciar a la Quarta Internacional Trotskista (veure Sedova Trotski, 1951).

Aquests militants estaven en el correcte en oposar-se al bàndol dels EUA en la guerra, en oposar-se al règim sud-coreà de col.laboradors del Japó i els EUA, i en rebutjar el frau de l'acció policial de l'ONU. Estaven en el correcte en exigir un cessament immediat a les hostilitats i la retirada de les tropes de l'ONU.

També hi eren, indubtablement, en el correcte en rebutjar l'anàlisi que els Estats comunistes, inclòs Corea del Nord, eren socialistes, obrers o progressistes. Aquests eren governs reaccionaris, opressius, capitalistes d'Estat, aliats de l'Estat imperialista de la Unió Soviètica.

No obstant això, al meu entendre, aquests esquerrans no van prestar suficient atenció al grau d'independència que tenia Corea del Nord i la Xina, i els van classificar com titelles de l'imperialisme de Stalin (cosa que no eren). Subestimar el grau en què Corea del Nord i la Xina estaven motivats per un genuí desig d'alliberar de l'imperialisme, un desig recolzat pel seu poble. (Aquests esquerrans tenien també un fundat temor que la Guerra de Corea pogués portar a la Tercera Guerra Mundial). Tot i que els anarquistes estaven en el correcte en no expressar el seu suport a les dictadures dels partits comunistes, van haver d'haver expressat la seva solidaritat amb els oprimits de Corea que volien unir-se i alliberar-se del imperialisme japonès i nord-americà, així com dels seus testaferros.

Aquesta és una discussion de posicions generals. També els anarquistes i socialistes llibertaris a Corea tenen la seva història. No estic fent suggeriments tàctics respecte al que els anarquistes coreans havien de fer, abans o després de la Guerra de Corea, si haguessin sobreviscut als japonesos i l'estalinisme. Resulta evident que tant les forces pro-occidentals com els nacionalistes estalinistes van causar una gran destrucció durant la guerra. Des de la guerra, les coses han canviat molt a Corea (així com a la resta del món). Avui en dia hi ha més espai per a millors polítiques que acabin, finalment, amb la divisió nacional, amb l'explotació capitalista (i capitalista d'Estat), i amb la dominació imperialista, tant a Corea com a la resta del món.

Lectures recomanades sobre la Guerra de Corea

Cumings, Bruce (2005). Korea’s Place in the Sun; A Modern History (updated edition). NY: Norton.
Cumings, Bruce (2010). The Korean War; A History. NY: Modern Library.
Halberstam, David (2007). The Coldest Winter; America and the Korean War. NY: Hyperion.
Halliday, Jon, & Cumings, Bruce (1988). Korea: The Unknown War. NY: Pantheon.
Sedova Trotsky, Natalia (1951). Resignation from the Fourth International.
http://www.marxists.org/archive/sedova-natalia/1951/05/09.htm


* Escrit per a http://www.anarkismo.net i traduït al català, pel Col.lectiu Tramuntana (http://www.revistacatalunya.cat - http://www.cgtcatalunya.cat - http://www.cgtbalears.org), de la traducció castellana feta per José Antonio Gutiérrez.


[Castellano]
[English]
[Italiano]