CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

A Parcs i Jardins de Barcelona, no totes som iguals

Dilluns, 21 gener, 2013

Per al dia 21 de gener teníem prevista la propera jornada de lluita i havíem convocat un nou atur i una concentració en les oficines de Medi Ambient i Serveis Urbans (de les 25 previstes dins del calendari del 2013) contra l'acomiadament gradual dels treballadors amb contracte de relleu, la discriminació i negativa a complir amb el dret a jubilació parcial dels treballadors que ho han sol·licitat, l'aplicació agressiva de les retallades legislades per l'Estat, el procés privatitzador que representa el canvi d'estatuts i l’obstrucció que es dóna en la negociació del nou “Conveni Col·lectiu”.


Atès que la circumstància més sagnant que determinava la data dels aturs era l'acomiadament d'un treballador/a i ara que aquest fet no succeirà veiem oportú desconvocar aquest atur i concentració i posposar-ho al proper acomiadament que es produeixi.

D'entrada volem felicitar a la treballadora (Auxiliar Tècnica de 2ª) que se li acaba el contracte de relleu i la direcció li torna a renovar amb un altre.

També volem felicitar al treballador en aquest cas d'oficis (Oficial 1ª) que li permeten la jubilació parcial després d'any i mig d'haver-ho sol·licitat i pertànyer-li perquè complia amb tots els requisits legals establerts.

La mala pràctica en la contractació i aplicació de la jubilació parcial no és responsabilitat d'ells, sinó de la direcció de l’Institut.

Sempre han hagut diferències entre el personal de carrer (els jardiners i personal d’oficis) i els d’oficina (caps i tècnics). La direcció de l’Institut sempre ha mirat de distanciar els dos col·lectius, fet que des que va arribar el Sr. Medina (director de RRHH) no ha fet altra cosa que aguditzar encara més aquesta diferència entre uns i altres amb la voluntat de segregar un col·lectiu de l’altre. I d’això tenim exemples demolidors.

Des de fa un any i mig la direcció de Parcs i Jardins aplica de forma unilateral, arbitrària e injusta, el dret a la jubilació parcial d'una part dels/les treballadors/res i contracta de forma discriminatòria i arbitrària als treballadors rellevistes de les jubilacions parcials que en realitzen.

A partir de l'Acord de Condicions Laborals de Parcs i Jardins 2005-2009 es va establir a l’ Institut Municipal la regulació de la jubilació parcial per a tot el personal que hi tingués dret, realitzant-se les contractacions de relleu mitjançant la Bossa de Peons de Jardineria.

En les jubilacions parcials que es realitzen de setembre a novembre del 2011, atenent a les sol·licituds presentades, la direcció incompleix les normatives reguladores de la contractació del personal de l’ Institut: prejubilant personal del col·legi d'oficis per personal tècnic i administratiu (els quals no han passat per un concurs-oposició).

Fins i tot trenquen la legalitat contractant sense el corresponent procés selectiu personal tècnic, per desprès fer-los-hi contractes d' interinitat als sis mesos del contracte d'obra i servei (com l’afortunat cas del Cap de Personal de l’ Institut).

En el 2011 la direcció de l’ Institut decideix, de forma no pacífica, la no validesa de l'Acord de Condicions Laborals de Parcs i Jardins 2005-2009 i a partir del 21 de novembre es nega a realitzar la jubilació parcial als treballadors d'oficis que ho sol·liciten i tenen dret a la mateixa.

En l’any 2012 les noves jubilacions parcials s'han donat pràcticament en exclusivitat entre personal tècnic, sent el personal contractat per al seu relleu, procedent d’un procés de contractació irregular, sense procés selectiu, i no respectant els principis constitucionals d' igualtat, mèrit, capacitat i publicitat a través d'una Oferta pública de treball, en un clar intent de legitimar aquestes contractacions (la totalitat dels mateixos ja estaven contractats mitjançant contractes d’obra i servei).

Des de novembre del 2011 fins al dia d’avui, la direcció de l’Institut ha negat la jubilació parcial a més de 22 treballadors d’oficis que tenien dret i l'havien sol·licitat, actuant de forma arbitrària i discriminatòria reconeixent-li aquest dret a un grup de treballadors (tècnics i caps) i negant-li a un altre (oficis).

Entenem un greuge comparatiu rebutjar la sol·licitud de jubilació parcial del personal d’oficis, fet que hem denunciat al Síndic de Greuges de Barcelona i al de Catalunya.

Aquesta pràctica ha representat l'acomiadament de 15 rellevistes d'oficis mentre que als rellevistes d'oficines (caps i tècnics) se'ls ha mantingut la contractació, donant mostra de la doble rasadora entre uns treballadors i uns altres.

Tenim moltes mostres de pràctiques discriminatòries entre aquests dos col·lectius a Parcs i Jardins des de qüestions econòmiques (primes, plusos...) fins a la pròpia aplicació de les retallades que en el cas de la jornada representa l' augment de 2’30 hores més setmanals per al personal d'oficis mentre que no se'ls incrementa als caps i tècnics que continuaran cobrant 5 hores extres setmanals.

A Parcs i Jardins hi ha classes

malesherbes.blogspot.com