CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

A Reus, com es volia fer a Vic, també s’està vulnerant la legalitat en el tema de l’empadronament

Dimecres, 27 gener, 2010

La Campanya "Tots som veïns i veïnes de Reus" recordem que a Reus, com es volia fer a Vic, també s'està vulnerant la legalitat en el tema de l'empadronament.

Davant la barbaritat que l'Ajuntament de Vic volia tirar endavant amb els nous criteris per empadronar-se a la ciutat, i que finalment ha acabat retirant degut a la pressió social i mediàtica i a la reafirmació per part de les administracions central i catalana de la normativa estatal vigent en aquesta matèria, des de la plataforma reusenca ens vam solidaritzar ràpidament amb els col·lectius de Vic que es fan posicionar contra la normativa que volia impedir l'empadronament de persones sense permís de treball o residència a l'Estat espanyol, una mesura enfocada clarament contra les persones sense papers.

Els criteris legals que marca la normativa vigent sobre empadronament, que han estat àmpliament recordats per representants del govern espanyol i la mateixa fiscalia general de l'Estat, coincideixen totalment amb allò que estem defensant des de la Campanya Tots som veïns i veïnes de Reus, i recomanem als polítics reusencs, grups municipals i partits que s'ho llegeixin detingudament.

Vic i Reus sembla que s'hagin convertit en laboratoris per experimentar amb mesures xenòfobes, i en una mostra clara de la falta d'ètica i decència de determinats responsables polítics municipals.

I pel que fa a Reus, si el Ministre de Treball i Immigració Celestino Corbacho i la Vicepresidenta del Govern espanyol Maria Teresa Fernández De la Vega, qualifiquen d'il·legal la normativa de Vic, i el responsable de Ciutats i Política Municipal del PSOE, Antonio Hernando, i la responsable de Benestar Social, Marisol Pérez han manifestat que "tots els Ajuntaments estan obligats a empadronar a tota persona que tingui el seu domicili habitual en el municipi", i que "la Llei Reguladora de Bases de Règim Local estableix que per a la inscripció d'estrangers en el Padró, l'única documentació exigible és el nombre de targeta de residència en vigor, nombre de document d'identitat o nombre de passaport en vigor", des de la Campanya Tots som veïns i veïnes de Reus ens preguntem com és que a Reus no s'apliquen aquests criteris per a empadronar-se i l'empadronament segueix sent, malgrat el que van afirmar públicament alguns responsables municipals, un maldecap i una cursa d'obstacles per a molta gent?. Des de l'Ajuntament no s'ha fet cap moviment i la realitat que constatem a l'OAC és insostenible.

La plataforma Tots som veïns i veïnes de Reus ratifica la seva posició en el sentit que les normes d'empadronament han de seguir els criteris de la Llei Reguladora de Bases del Règim legal i han de complir els objectius de registre administratiu que implica reflectir el domicili on viu cada veí del municipi. Així ho vam expressar a l'octubre passat a l'iniciar les nostres gestions de rebuig dels termes del decret municipal 419 que afegia requisits que convertien el senzill acte d'empadronar-se en una carrera d'obstacles que dificultaven o impedien la gestió, amb els consegüents perjudicis per al ciutadà.

Arran de les disposicions també abusives que pretenia imposar l'Ajuntament de Vic, des de diversos nivells de govern, estatal i autonòmic, s'ha ratificat que "tots els ajuntaments tenen l'obligació d'inscriure als seus ciutadans", confirmant la raó i justícia del nostre reclam col·lectiu.

Diuen des de l'Ajuntament de Reus que el dia 8 de febrer realitzaran canvis en la normativa. Nosaltres demanem que s'acabin ja les traves, que es faciliti ja mateix l'empadronament i seguim exigint la derogació del decret 419 a Reus.

Quedem a l'espera que - conforme els anuncis oficials - es modifiquin els criteris que obstaculitzen els tràmits i es normalitzi definitivament el procediment administratiu d'empadronament a Reus. Això implica complir els criteris legals sense cap altre afegit que dificulti o entorpeixi abusivament l'acte d'empadronar-se.

Fins que això sigui una realitat, "Tots som veïns de Reus", com moviment en defensa dels drets ciutadans, mantindrà el seu pla d'actuacions que fins al moment han inclòs -entre altres - les exposicions de les nostres denúncies als representants de tots els partits polítics que integren el ple municipal, als sindicats, a la delegació provincial de l'INE, a la Síndic de Greuges de Reus, la Subdelegada del Govern a Tarragona, organismes veïnals i entitats socials de la ciutat.

Campanya Tots som veïns i veïnes de Reus


Taller-debat sobre problemes d'empadronament Reus-Vic el 29 de gener

Us comuniquem que aquest divendres 29 de gener a les 19 h. s'iniciarà a Reus el taller-debat sobre els problemes d'empadronament originats en alguns ajuntaments per l'aplicació de requisits que excedeixen la normativa legal.

La trobada de treball, reunirà a representants de les plataformes ciutadanes de Vic i de Reus ( "Tots som veïnes i veïnes de Reus"). En la delegació de Vic, vindran representants d'associacions d'immigrants d'Equador, Ghana i Marroc, així com de l'entitat Veus Diverses. També hi assistirà una representació de SOS Racisme Catalunya.

- Analitzarem la situació de Reus i Vic com a laboratoris d'experimentació de mesures xenòfobes.

- Hi haurà un intercanvi d'experiències de la tasca realitzada per ambdues plataformes en la defensa dels drets ciutadans i es coordinaran formes de treball conjunt sobre aquest tema.

- També es valoraran els perjudicis que han provocat als ciutadans l'aplicació de decrets o normatives d'empadronament que converteixen el registre administratiu en una veritable carrera d'obstacles.

- La intenció d'aquesta trobada és establir acords de treball que puguin estendre's a altres municipis on existeixi una problemàtica similar.

La trobada serà pública i oberta a totes les persones interessades i es realitzarà a partir de les 19 h. en el local annex al Centre Cívic Carrilet, en el carrer Eduard Tota nº 12 baixos de Reus.

En acabar hi haurà cous cous, pastes, tè,...

A Vic i Torrejón de Ardoz ja han retirat les normatives restrictives d'empadronament. I a Reus, quan?


En el document adjunt teniu un escrit realitzat per la Campanya Tots som veïns i veïnes de Reus que ve a ser una guia del que suposa el procés (carrera d'obstacles) d'empadronar-se a Reus.

Un document que sintetitza el que està passant, útil per a entendre la situació que molts ciutadans viuen a l'OAC de Reus i per a fer-lo servir de guia explicativa.

Attached documents