CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Absolts 5 dels encausats del Cas Expert i multa de 120 euros pel sisè

Dimecres, 2 desembre, 2015

COMUNICAT DE CGT BAIX PENEDÈS I DE CGT GARRAF-ALT PENEDÈS:

Absolts 5 dels encausats del Cas Expert i multa de 120 euros pel sisè
https://www.flickr.com/photos/cgtcatalunya/23179314400/in/dateposted-public/

Companys, companyes,

Després d'onze anys d'espera, avui, 2 de desembre de 2015, s'ha celebrat al jutjat penal número 2 de Tarragona el judici de les encausades pels fets esdevinguts l'any 2004 a l'antiga empresa Expert Polymere de l'Arboç, el conegut com a "Cas Expert". Aquest ha tingut una resolució positiva per a les persones imputades, atès que totes elles han estat absoltes dels càrrecs dels quals els acusava la Fiscalia. Només un d'ells, en Pedro Duque, Secretari General de la CGT Baix Penedès quan es van produir els fets, ha hagut d'assumir una multa econòmica de 120 EUR, per resistència a l'autoritat.

Celebrem el final d'aquest lamentable muntatge policial i judicial, que ha afectat de forma molt negativa la vida de totes les encausades i de les seves famílies durant massa mesos i anys. I tot plegat pel simple fet d'haver defensat els seus llocs de treball. Durant aquest temps s'ha fet ben palès la intencionalitat política que ha animat tot aquest procediment. En primer lloc, pel fet que les úniques treballadores de l'empresa que han continuat imputades fins el dia d'avui han estat, i no pas per casualitat, les persones que havien denunciat agressions per part d'agents de la Guàrdia Civil. En segon lloc, perquè cinc anys després d'haver-se iniciat tot el procediment, i de forma totalment discrecional, s'incorpora en el mateix un nou càrrec (el de vulneració del dret al treball), amb l'únic objectiu d'augmentar les peticions de penes de presó per a les encausades.

El fet que la Fiscalia s’hagi vist obligada a reconèixer que el delicte d’atemptat que s’imputava inicialment al company Pedro Duque no era tal, i només es podia sostenir, com a molt, un delicte de resistència, resulta simptomàtic de la feblesa de les acusacions que s’han sostingut durant tot aquest temps. Les declaracions contradictòries dels propis agents de la Guàrdia Civil han fet esvair gran part de les pretensions de la Fiscalia.

Un cop més s'ha fet evident, doncs, l'ús per part de l'Estat de la repressió com a eina contra les persones que lluiten, amb voluntat exemplificadora, per ficar la por al cos a tots aquells i aquelles que pugnen per defensar els drets laborals i socials i per a aconseguir un món més just.

Des de la CGT del Baix Penedès i la CGT del Garraf-Alt Penedès agraïm el suport rebut per tota l’organització i també per part de la resta de col·lectius que ens han recolzat, que porten mesos mostrant amb gestos de tota mena la seva solidaritat activa amb les persones encausades, i especialment a tots aquells i aquelles que les han acompanyat avui i s'han concentrat un cop més de forma massiva davant del jutjat de Tarragona per fer-les sentir que no estaven soles.

Com sabeu, totes les campanyes antirepressives comporten despeses per a la gent que les suporta, i la del Cas Expert no és pas una excepció, atès que són 6 persones les represaliades i han estat 11 anys llargs de procés. Us animem a realitzar contribucions solidàries per a fer front a totes aquestes despeses, i especialment a les de defensa jurídica de les encausades. Podeu fer-ho al següent número de compte: IBAN: ES77 2013 3059 41 0210121861

LA REPRESSIÓ NO ENS ATURARÀ!

SI ENS TOQUEN A UNA ENS TOQUEN A TOTES!

Salut i lluita

Vilanova i la Geltrú-El Vendrell, 2 de desembre de 2015

CGT Baix Penedès i CGT Garraf-Alt Penedès

Més informació:

- TWITTER CAS EXPERT

- TWITTER CGT BAIX PENEDÈS

- TWITTER CGT TARRAGONA


Absolts 5 dels encausats del Cas Expert i multa de 120 euros pel sisè

TARRAGONA | REDACCIÓ XARXA PENEDÈS.

La resolució final del judici s’ha viscut amb molta alegria aquest 2 de desembre a Tarragona. Recordem que els demanaven més de tres anys de presó a cada un dels treballadors i sindicalistes imputats

El desenllaç del Cas Expert s’ha rebut amb una gran alegria per part dels encausats i de les més de 150 persones que els han acompanyat aquest matí a l’inici del judici a Tarragona. I és que dels més de tres anys de presó que els demanaven a cada una de les sis persones encausades, cinc d’elles han estat absoltes i la sisena (Pedro Duque) ha estat condemnada únicament a pagar 120 euros de multa per un delicte de resistència a l’autoritat.

Recordem que els encausats són quatre persones que treballaven a l’antiga empresa Expert Polymere (de l’Arboç) i dos assessors sindicals de la CGT que estan acusades per uns fets que van succeir fa 11 anys, el 2004, quan estaven fent una assemblea de treballadors i la Guardia Civil va carregar en contra.

Sobre tots sis hi havia una petició fiscal de penes de més de 3 anys de presó per un delicte de vulneració del dret al treball. Però com que aquest delicte es va incorporar a la causa el 2009, el jutge ha decidit retirar-lo perquè s’hauria d’haver inclòs a les imputacions inicials. Així que han quedat tots ells absolts d’aquest delicte.

En el cas de Pedro Duque, li demanaven una pena superior (4 anys i mig de presó) perquè el fiscal hi sumava un delicte d’atemptat a l’autoritat. Però el jutge ha dictaminat que només es tractava d’un delicte de resistència amb forceig i que, per tant, la condemna és de pagar 2 euros al dia durant dos mesos, cosa que significa 120 euros.

Unes acusacions que es remunten a l’any 2004

El cas es remunta a 2004. L’empresa Expert Polymere, de l’Arboç, havia anunciat que tancaria i els treballadors i els assessors sindicals mantenien reunions amb la direcció de l’empresa. En el moment del tancament patronal, l’empresa no va deixar els treballadors i treballadores que desenvolupessin la seva feina. Aquell mateix dia, 20 de juliol de 2004, els sindicalistes de la CGT van informar la plantilla de la decisió de l’empresa. Després de l’assemblea, els assessors es van retirar i la plantilla va continuar concentrada al recinte de la fàbrica per a decidir com afrontaven la decisió de la direcció de l’empresa.

Poca estona després, la Guàrdia Civil va entrar dins del recinte de la planta i, segons els sindicalistes, en el moment en què marxaven a buscar el cotxe per abandonar la fàbrica, van carregar de manera injustificada i desproporcionada contra l’assemblea que estaven realitzant els treballadors i treballadores, molts dels quals van resultar ferits de consideració. Pedro Duque, afiliat de la CGT que havia acudit a demanar explicacions per la càrrega desproporcionada del cos policial, va ser detingut. És a propòsit d’aquests fets que l’any 2014 es va saber que demanen presó per a Duque, per a Juan Antonio Soler (afiliat a la CGT i assessor del comitè d’empresa) i quatre treballadors més d’Expert Polymere. Tots els encausats s’enfronten a la petició de fiscal de penes d’entre 3 anys i 2 mesos a 4 anys i mig de presó, a més de diverses multes econòmiques.

* Notícia extreta de Xarxa Penedès
http://xarxapenedes.cat/absolts-5-dels-encausats-del-cas-expert-i-multa-de-120-euros-pel-sise/


Acaba el “Cas Expert” amb 5 dels 6 treballadors innocents i amb només una multa de 120 euros

El judici posa punt final a una situació de fa 11 anys en la qual els afectats van resultar ferits en una estranya i injustificada càrrega de la Guàrdia Civil

Tomeu Ferrer
02.12.2015 - 17:27

El denominat cas Expert es pot donar per tancat. Dels sis acusats, cinc han estat declarats innocents i un sisè, Pedro Duque ha estat multat amb 120 euros. En sortir del jutjat de Tarragona els afectats respiraven tranquils per primer cop en 11 anys. Tot hauria estat un gegantí malentès si la peripècia no fos tan dura.

La sentència del 2 de desembre de 2015 té el seu origen en uns fets esdevinguts el 20 de juliol de 2004. Aquell dia a l’empresa Expert Polymeres de l’Arboç del Penedès, es discutia un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), que suposava extincions de contractes. Per donar suport als treballadors i treballadores, dos assessors de CGT s’hi havien traslladat. En acabar els sindicalistes van informar els treballadors que estaven al recinte. Als afores hi havia dotacions de la Guàrdia Civil (els Mossos d’Esquadra no estaven desplegats llavors).

A la fi de l’assemblea els assessors van anar a buscar el seu vehicle. I en aquell moment és quan es va produir la càrrega policial. No hi va haver cap provocació. Es constata per les declaracions dels afectats i també per l’informe fet pels membres de protecció privada que vigilaven el recinte. Document que mai va ser admès en el procés judicial.

En una carta publicada pels treballadors i assessors a la revista XarxaPenedès, els afectats qualificaven la intervenció policial com a “brutal i injustificada”. Tres treballadors en van resultar lesionats i van ser atesos al Centre d’Atenció Primària (CAP) del Vendrell. I la cosa no queda aquí. En acostar-se els dos assessors per posar pau quatre guàrdies es van abraonar sobre un d’ells, de forma que un dels sindicalistes en va resultar agredit i més tard detingut.

Els ferits van presentar denúncia als Jutjats del Vendrell. Com a testimonis hi havia la resta de treballadors. Posteriorment, la Guàrdia Civil va presentar una altra denúncia contra els treballadors i contra els testimonis en el que tècnicament es diu una denúncia creuada.

Les penes demanades pels fets esmentats, després de diverses peripècies judicials, oscil·laven entre els tres i quatre anys de presó per a quatre treballadores i dos sindicalistes.

Onze anys després

Onze anys després dels fets els acusats van veure com el judici es convocava. Només cal pensar que hi ha persones que en el moment dels fets tenien 26 anys, com la Vanessa, que ara en té 37 i dos fills. La Sandra, té ara també 37 anys i dos fills de 8 i 6 anys. Yolanda, de 37 anys, és mare de dos fills, de 7 i 12 anys. Juan, de 37 anys, és pare d’una nena de 7 anys. Pedro, de 66 anys, està jubilat i és pare de dos fills de 21 i 27 anys. I Juan Antonio, de 67 anys, també està jubilat, i té 2 fills i 4 néts.

Un primer intent de judici va quedar ajornat després que els acusats refusessin un acord que els condemnaria a alguns mesos de presó i a multes. Van refusar el tracte perquè es consideraven víctimes i no culpables de res. Ara el jutjat els ha donat la raó. Només a Pedro Duque se li ha aplicat una condemna simbòlica, que ha acceptat per evitar que el cas s’eternitzés encara més, no perquè senti culpable de res del que va passar el 20 de juliol de 2004.

“No hi ha diners per compensar aquests onze anys,-explicava a Diari del Treball Juan Arroyo, un dels cinc absolts- també és d’agrari a Pedro Duque que hagi acceptat el tracte que, altrament hauria suposat un recurs i allargar molt més aquesta situació”. Igualment Arroyo ha agraït el suport que durant aquests onze anys ha rebut de CGT. Dimecres mateix més de 150 persones de diverses comarques mobilitzades pel sindicat van assistir al judici mostrant la seva solidaritat.

Tot i guanyar el procés judicial els ara ja oficialment innocents han viscut un suplici. Descarten fer cap denúncia perquè dos anys després quan semblava que el seu cas seria arxivat van retirar la l’acció judicial interposada contra les agressions rebudes.

FONT: DIARI DEL TREBALL