CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Acte públic el 14 de maig a Barcelona amb Raúl Godoy, figura emblemàtica de la lluita de Zanon (Argentina), fàbrica sense patrons

Dijous, 9 maig, 2013

Cartell acte públic

Zanon, la fàbrica sense patrons, un exemple de lluita davant la crisi, els tancaments d'empreses i l'atur

El 14 de maig tindrà lloc a Barcelona una xerrada de Raúl Godoy, emblemàtic obrer de Zanón, una de les fàbriques sense patrons més conegudes d'Argentina, autogestionada pels seus treballadors i treballadores.

L'acte, organitzat per CGT-Catalunya i Classe Contra Classe, serà a les 18:00h al Casal del Barri Pou de la Figuera, C/Sant Pere Més Baix 70 (Metro Urquinaona o Jaume I), i forma part d'una gira per diversos països d'Europa per a acostar l'experiència dels treballadors de Zanon als treballadors i joves europeus.

I el 15 de maig tindrà lloc a Igualada una altra xerrada de Raúl Godoy.
L’acte, organitzat per CGT-Catalunya, CGT Anoia i Classe contra Classe, serà a les 19:30h a l'Espai Cívic Centre ( C. Trinitat 12).

www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article9073]

Fàbrica sota gestió obrera: La fàbrica és del poble

Any 2001, Argentina: Una greu crisi econòmica sacseja al país. L'atur arriba a xifres rècord, s'acumulen retallades en sanitat i educació. El “corralito” bancari mostra l'estafa dels bancs als petits estalviadors. Milers de fàbriques tanquen i acomiaden. La mobilització popular, sota el lema “Que se'n vagin tots” porta a la caiguda del president i una gran crisi política. Sorgeixen “assemblees populars” de veïns que se sumen a les manifestacions dels “piqueteros”, organitzacions dels desocupats, que tallen carrers i carreteres.

Enfront del tancament massiu de fàbriques pels seus patrons, apareixen les fàbriques recuperades. En el sud del país, Zanon és ocupada i posada a produir sota control obrer. Raúl Godoy en un dirigent emblemàtic de Zanon i exsecretari general del Sindicat d'Obrers Ceramistes de Neuquén (SOECN). Actualment és diputat obrer pel Front d'Esquerra i els Treballadors (FIT) en Neuquén, un front impulsat per tres partits trosquistes, juntament amb la Llista Marró del SOECN.

Segons les seves pròpies paraules: “La lluita de Zanon va ser una resposta classista enfront de la crisi capitalista a Argentina, que va dur en aquests anys al tancament de gairebé dues mil fàbriques. La nostra experiència mostra en petita escala que els treballadors som capaços de donar una sortida obrera i popular davant els tancaments d'empreses, davant la desocupació. Que la crisi la paguin els capitalistes.”

La gestió obrera va obrir centenars de nous llocs de treball, distribuïts democràticament entre organitzacions de desocupats de la regió. Zanon va ser una escola de planificació obrera, organitzant la producció amb delegats per sectors de producció i assemblees. Des d'allí van impulsar la coordinació amb altres treballadors en lluita, sota el lema “si toquen a un, toquen a tots”, i van assolir llaços de solidaritat amb estudiantes, pobles originaris maputxes, artistes i la joventut.

La campanya dels treballadors per l'expropiació i nacionalització sota control obrer, per a posar la fàbrica “al servei de la comunitat” va anar calant profundament entre la població. Amb centenars d'exemples concrets els obrers van mostrar que podien posar la fàbrica al servei del poble, amb donacions a escoles i sales d'atenció mèdica en barris pobres. Es van realitzar desenes de concerts massius dintre la fàbrica (Des de SKA-P a Manu Chao). I van transformar els estatuts del Sindicat (SOECN), establint que els dirigents han de rotar en els seus llocs i tornar a treballar amb els seus companys.

En 11 anys la lluita va ser duríssima, enfrontant diverses vegades la repressió policial. Per fi en l'any 2009, es va assolir l'expropiació de la fàbrica i el seu lliurament als treballadors, i continua la lluita per la nacionalització sota gestió obrera.

Recordem:

- Els poders públics promouran eficaçment les diverses formes de participació en l'empresa i fomentaran mitjançant una legislació adequada, les societats cooperatives. També establiran els mitjans que facilitin l'accés dels treballadors a la propietat dels mitjans de producció (Art. 129.2 de la constitució de 1978).

Recordem que actualment, l'ocupació s'està creant gràcies al fet que els i les treballadores acceptem la baixada de salaris per impedir acomiadaments. Si som les i els treballadors els que estem creant ocupació amb els nostres diners, haurem d'exigir la propietat de l'empresa que ens correspongui.

En aquest context de crisi / estafa, des de la CGT, exigim que els diners públics serveixin per ajudar a les i els treballadors, a la població més desfavorida, per seguir mantenint l'ocupació i no per tancar empreses, ni per rescatar la banca o pagar un deute il · legítim.

Des de la CGT animem a la classe treballadora a passar a l'acció, a no acceptar amb resignació el tancament de més empreses, de més EROs i fem una crida a quedar-nos amb les empreses, una crida a participar en aquest procés d'autogestió cooperativa i reivindicativa . Pels nostres drets ...

... Contra l'atur, Ocupa l'empresa. Autogestió

L'acte forma part d’una gira per diversos països d’Europa

Aquest 14 de maig Raúl Godoy estarà a Barcelona, com a part d'una gira per diversos països d'Europa per a acostar l'experiència dels treballadors de Zanon als treballadors i joves europeus. A Barcelona es realitzarà un acte públic organitzat per la CGT-Catalunya i Classe contra Classe, el dimarts 14 de maig.

Durant el dia 15 de maig Godoy recorrerà fàbriques com FICOSA que enfronta un ERO que la multinacional SONY vol imposar als treballadors, SEAT la major fàbrica de l'automòbil i la fundició FUNOSA, realitzant diferents trobades i actes en les seves instal·lacions en una activitat coordinada pel comitè Confederal de CGT Catalunya, i es reunirà també amb delegats sindicals d'altres empreses i sectors obrers, com autobusos, empleats públics, estibadors, ferroviaris...

A França tindrà una trobada amb els treballadors de la fàbrica Citroën (PSA) de la ciutat de Aulnay, en la qual treballen 2500 obrers, que vénen protagonitzant una vaga molt dura des de fa 4 mesos. També realitzarà dues xerrades públiques. Una organitzada pel nou Partit Anticapitalista (NPA) i una altra que tindrà lloc en la Festa anual de Lutte Ouvrière.

A Grècia participarà en un acte públic organitzat pel grup OKDE-Spartakos, de la coalició anticapitalista Antarsya i es veurà amb els treballadors del periòdic "Elefterotypia" que va ser posat recentment durant un temps sota control obrer. A Tessalònica té previst realitzar diverses activitats amb els treballadors de la fàbrica de materials de construcció Vio.Me, ocupada i posada a produir sota gestió obrera: una visita a la fabrica i trobada amb els treballadors, i posteriorment un acte públic en la universitat de la ciutat.

Finalment Godoy visitarà també Alemanya, a Berlín realitzarà una xerrada organitzada pel grup RIO de la FT-CI.

Aquesta gira persegueix difondre tot un exemple de lluita per a imposar una alternativa obrera a la crisi capitalista. La lluita de Zanón demostra que SI ES POT assolir una sortida obrera contra els tancaments d'empresa, ERO i l'atur massiu, que en llocs com l'Estat espanyol o Grècia ja supera el 26% de la població activa.

Fàbrica autogestionada de Zanon (Argentina)

Cartell xerrada Zanon, fàbriques sense patró

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció