CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Actes a Barcelona el 12 de març amb motiu dels 25 anys de la victòria dels missatgers

Dimecres, 23 febrer, 2011

Cartell actes 25 anys

25 anys d'una victòria dels treballadors

Dissabte 12 de març de 2011

A mitjans dels anys 70, la crisi econòmica de la època manté a l’atur i la precarietat a molts joves.

La patronal de les empreses de missatgeria, com sempre a l’aguait de les oportunitats, veu en aquest col·lectiu de joves necessitats, mà d’obra barata i els ensarrona en un entramat pseudolegal, per “regular” la relació laboral.

De fet, els empresaris fan signar als joves “contractes”, segons els quals els missatgers son empresaris autònoms que estableixen una relació d’igual a igual amb les empreses de missatgeria.

La forma de remuneració és per serveis realitzats. Els joves corren a tota presa pels carrers i son víctimes de nombrosos accidents. Un cop “de baixa” no els queda res de res: si no treballen no cobren.

Els “topos mensajeros” son un petit grup de missatgers que han decidit rebel·lar-se per fer front a la situació. Treballen d’amagat, per això el nom. Van sembrant la llavor entre els companys per provocar la denúncia de l’explotació.

La mort d’un dels companys amb carisma dins de l’empresa més important dels sector (on treballen "els topos”), encén el foc de la revolta i esclata una reivindicació unànime i ferma: exigència del reconeixement dels drets mínims de tot treballador: la seguretat social, un contracte de treball, etc.

Segueixen les vagues i la repressió patronal. Acomiadaments, llistes negres.

Però els treballadors, derrotats momentàniament, s’han dotat d’una eina sindical: la coordinadora de missatgers i han creat una empresa que ha de ser el refugi dels represaliats per la lluita: la cooperativa Trèvol.

Segueixen 2 anys llargs de lluita i mobilitzacions. Els Barcelonins estenen la revolta a tot l’estat i es van guanyant sentències a les Magistratures de Treball. La premsa, en general, recull i difon les accions dels missatgers.

Finalment el Tribunal Suprem dicta sentència: existeix relació laboral i per tant els missatgers tenen els mateixos drets que la resta de treballadors.

Ara es compleixen 25 anys d’aquella victòria dels missatgers i us convidem a rememorar-la.

- ACTES

Tots els actes tenen lloc a Can Fabra: c/ Segre, 24-32, Barcelona, Metro St. Andreu

12.00: Inauguració de l’exposició sobre la lluita dels missatgers: retalls de premsa, octavetes, cartells, dibuixos de l’Azagra, etc.

14.00: 4a Calçotada de l’Harmonia (confirmar assistència per correu a secretaria@cordada.org , més info a: www.cordada.org/activitats_General.asp#1233 ).

16.00: Audiovisuals: projecció de l’Informe Setmanal que va tractar la lluita. Imatges de les manifestacions, etc.