CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Actes davant dels 70 anys de l’ocupació feixista de Tortosa

Dijous, 15 gener, 2009

cartell actes

- divendres 16 de gener // a les 20:30h > al Casal Popular Panxampla (C/ Gil de Frederich 6, Tortosa)

Recuperem la memòria històrica per guanyar la llibertat

Taula rodona amb: el Fòrum per la Memòria Històrica del País Valencià

- dissabte 17 de gener // a les 19:30h > a la Plaça de l'Àngel (Tortosa)

1939/2009 Terres de l'Ebre, resistència antifeixista

parlaments d'historiadors i activistes, i actuacions musicals.

El dimarts 13 de gener es van complir 70 anys de l'ocupació feixista de Tortosa

El 18 d’Abril de 1938 les tropes del general Franco arriben a Jesús, Roquetes i Ferreries. Dos dies abans, el 16 d’Abril a la nit, l’exèrcit republicà va dinamitar el pont de l’estat per impedir l’avanç. Durant quasi 9 mesos l’exèrcit republicà i la ciutat de Tortosa van resistir els atacs i bombardejos. Finalment, el 13 de gener de 1939, ara fa 70 anys, l’exèrcit franquista entrava a Tortosa.

Els dies 16 i 17 de gener, el Casal Popular Panxampla iniciarà els actes de commemoració i reivindicació de la memòria històrica, i d'homenatge a la resistència antifeixista dels darrers 70 anys. Durant l'any hi haurà diferents iniciatives per tal de donar a conèixer les diferents lluites que hi va haver durant els anys previs a la guerra, i les resistències que hi va haver durant la dictadura franquista: en l'àmbit cultural, la defensa dels drets de les dones, l'alliberament sexual, el moviment obrer o la lluita antifeixista.

Entre les activitats que s'iniciaran i es donaran a conèixer el dissabte 17 a l'acte central, 70 anys de resistència antifeixista, hi haurà la campanya per la retirada de la simbologia feixista. En el cas de Tortosa s'iniciarà una recollida de signatures què demanaran la retirada del monument feixista del riu i el canvi de nom del barri del 13 de Gener, així com de la Plaça i IES Joaquin Bau. A nivell de les Terres de l'Ebre es començarà la catalogació dels diferents monuments i simbologia.

Per a poder difondre les activitats i iniciatives que es durant a terme s'ha posat en marxa el portal: www.ebreantifeixista.cat on hi haurà informació dels diferents actes que anirem organitzant, així com els fulls i informació per a la recollida de signatures, o un formulari on tothom podrà col·laborar a llistar els diferents monuments i símbols feixistes que hi ha a les nostres comarques. Aquesta web estarà disponible per a totes les entitats i col·lectius que vulguen difondre activitats relacionades en la memòria històrica i la lluita antifeixista, d'ahir i d'avui.

+info:

www.ebreantifeixista.cat

www.panxampla.org