CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Activitats a Reus amb motiu del centenari de Cels Gomis

Dijous, 8 octubre, 2015

Un reusenc en una Catalunya en transformació.
Cels Gomis i Mestre (1841-1915)

Cels Gomis i Mestre (Reus, 1841 – Barcelona, 1915) és un personatge polifacètic: folklorista, divulgador del coneixement científic, racionalista, lliurepensador, difusor dels ideals llibertaris i de l'internacionalisme obrerista, catalanista… Gomis publicà reculls de folklore dedicats a les creences populars sobre les plantes, els animals o la meteorologia popular; aplegà cançons, rondalles, dites i variants en el lèxic, però també va escriure sobre les injustícies de la societat del seu temps i en defensa dels drets del treballadors; va redactar nombrosos textos per a ús escolar, articles de divulgació científica o adreçats als més petits amb voluntat educativa, poesia… Va participar activament en l'associacionisme excursionista emergent, va ocupar-se de la Biblioteca Arús, documentà monuments o aplegà diverses peces per al fons dels museus…

Si es pot trobar un nexe d'unió en aquesta rica diversitat, és probablement el fet que Cels Gomis sintetitza, en molts sentits, els canvis de mentalitat i les transformacions econòmiques i tecnològiques, les noves idees, les aspiracions de llibertat i les contradiccions de la societat catalana de la segona meitat del segle xix i començaments del xx: la industrialització, els canvis de paradigma en la visió de l'univers i l'evolució, la confrontació entre religió i raó...

Nascut a Reus, no hi va residir pràcticament mai, però la seva vinculació a la ciutat es palesa en les referències en els seus escrits, en la relació amb altres reusencs, o en les seves aportacions al patrimoni local. Enguany, en què es commemora el centenari de la seva mort, la ciutat —que conserva el seu fons de recerca gràcies al llegat de la família— vol recordar la seva figura i contribuir al coneixement de la seva obra i del seu pensament. Durant aquest any, l'Ajuntament de Reus —l'Arxiu Municipal i la Biblioteca Central Xavier Amorós— i Carrutxa, amb la participació del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, i la col·laboració del Centre Cívic Llevant i altres entitats, han organitzat diverses activitats a l'entorn de la seva persona.

Aquesta tardor us proposem un nou cicle d'activitats, conscients, tanmateix, que la riquesa de la personalitat i l'abast del treball de Cels Gomis és prou important per a continuar recuperant la seva figura més enllà de 2015.

PROGRAMA

- Dijous 8 d'octubre, a 2/4 de 8 del vespre, a l'Arxiu de Reus
Un reusenc en una Catalunya en transformació
Amb les intervencions de Salvador Palomar, tècnic de Cultura i membre de Carrutxa; Montserrat Caelles, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Reus, i Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, de la Generalitat de Catalunya.
Presentarà: Elisenda Cristià, arxivera municipal

- Dilluns 19 d'octubre, a 2/4 de 8 del vespre, al local de Carrutxa
Presentació del llibre de Cels Gomis, 'Botànica popular' (Edicions Sidillà, 2015), acompanyada d'un tast d'infusions i licors tradicionals d'herbes.
Es presenta la nova edició del llibre publicat per primer cop el 1891, amb una segona edició acabada el 1909 que no es publicà fins al 1983. Gomis hi recull coneixements populars, literatura i creences a l'entorn de 194 plantes. Aquesta edició, amb un pròleg de Salvador Palomar, inclou il·lustracions de David Granato i incorpora un índex de procedència dels materials.

- Divendres 6 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, a l'Arxiu de Reus
Nous corrents de pensament transformador
Conferència de Dolors Marín, historiadora.

A la segona meitat del segle xix i començaments del xx emergeix un seguit de línies de pensament, molt presents entre les classes populars, que qüestionen l'ordre establert i la visió del món en la societat preindustrial: lliurepensament, racionalisme, anarquisme, construcció d'un món més just, però també l'espiritisme com a forma d'espiritualitat no vinculada a la religió, que impregnen l'associacionisme obrer, la maçoneria…, un context en què cal ubicar la figura de Cels Gomis.

- Dijous 19 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, al local de Carrutxa
Presentació del llibre de Cels Gomis, 'Aubades i capvespres' (Gràfiques del Matarranya / Migdia Serveis Culturals, 2015), a càrrec de Ferran Sugranyes.
Gràfiques del Matarranya publica, amb motiu dels seus 30 anys d'activitat, aquesta edició facsímil, amb una introducció de Salvador Palomar, d'un recull de composicions de Cels Gomis, publicat el 1913, en la línia de la poesia popular que, com a folklorista, va aplegar durant anys per terres catalanes —cal destacar la seva tasca a les terres de l'Ebre i al Matarranya— i d'altres indrets de la Península.

- Dijous 26 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, a l'Arxiu de Reus
El treball de Cels Gomis a l'Aragó.
Conferència de Josefina Roma, antropòloga.

Per la seva feina com a enginyer, amb motiu del traçat del ferrocarril i altres obres, Cels Gomis va viatjar sovint per terres aragoneses, on recollí nombroses mostres de literatura popular o creences. Conèixer el seu treball en terres aragoneses ens apropa a la seva personalitat i la seva metodologia.

- Dijous 3 de desembre, a les 8 del vespre, a la Biblioteca Central Xavier Amorós
Presentació del llibre 'Aplec de cançons populars catalanes. Cels Gomis i Mestre (1841-1915)', edició de Carrutxa / Migdia serveis culturals.
Amb un recital de romanços i corrandes aplegades per Cels Gomis.
El 1883, l'Associació d'Excursions Catalana publicà, en el seu anuari, l'article «Aplech de cansons populars catalanas», en què Cels Gomis recull un seguit de balades tradicionals. El títol d'aquesta publicació commemorativa del centenari de la seva mort manlleva el títol d'aquest treball, que reprodueix, amb un estudi introductori de Salvador Palomar i un pròleg d'Emili Samper. Laia Pedrol, que ha tingut cura de revisar les anotacions musicals, coordina la mostra en què podrem escoltar algunes de les cançons recollides per Cels Gomis.


Arxiu de Reus
C/ St. Antoni M. Claret, 3 – Reus
Tel. 977 010 054
info.ahm@reus.cat

Biblioteca Central Xavier Amorós
C/ de l'Escorxador, 1 – Reus
Tel. 977 010 025
biblioteca.reus.cat
bcr@reus.cat

Carrutxa. Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria
Trav. del C/ Nou de Sant Josep, 10 baixos – Reus
Tel. 977 340 928
www.carrutxa.cat
correu@carrutxa.cat