CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Activitats de la CGT de Catalunya que han tingut lloc durant la jornada de vaga general del 29-S

Dijous, 30 setembre, 2010

Barcelona 1

A continuació un recull de mobilitzacions i activitats de la CGT de Catalunya realitzades en els diferents territoris i localitats durant la jornada de vaga general del 29-S, a partir d'informacions enviades per les federacions territorials de la CGT o extretes del web de l'agència 29-S.


CGT Tarragona

Piquets a Tarragona i Reus tallen accessos de trànsit i aturen autobusos. A les 5:07h., un piquet de vuitanta persones ha tallat l’accés a la Plaça Imperial Tarraco. Unes 2000 persones han participat en els piquets dels diversos sindicats. A les 11 h. un piquet de diversos centenars de persones fa tancar nombrosos comerços del centre de la ciutat. El seguiment de la vaga ha estat de pràcticament d'un 100 % als sectors del metall, transports i petroquímic, d'un 50% a la banca i la construcció i molt baix a ensenyament i administració publica. A les 18 h. s'ha portat a terme una manifestació amb participació de tots els sindicats, a la qual han assistit unes 10.000 persones, quasi la meitat d'elles en el bloc de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa, format pels sindicats CGT, IAC, Cobas i els moviments socials del Camp de Tarragona.

Enllaços a notícies publicades en mitjans informatius digitals:
www.rojoynegro.info/2004/spip.php?article31745

Vídeo de la lectura del manifest al final de la manifestació:


CGT Anoia

Un centenar de persones fa un piquet al centre d’Igualada, convocats per l’Esquerra Independentista de l’Anoia i CGT, han fet una marxa pel centre d’Igualada pintant i empaperant entitats bancàries i animant als comerciants de la ciutat a que se sumessin a la vaga general. La convocatòria s’ha realitzat amb èxit malgrat la presència i intimidació dels Mossos d’Esquadra durant la majoria del recorregut.


CGT Maresme

150 persones es concentren a Mataró amb presència de CNT, CGT i autònoms. La concentració pretén transformar-se en manifestació i recórrer el centre de la ciutat.

Dos detencions a Mataró. Un d’ells és treballador de Tordera i afiliat a la CGT i l’altre és militant de Maulets. Es desconeix encara de quins càrrecs se’ls acusa, informa Maulets Maresme. S’espera que hi hagi convocatòries de rebuig a les detencions al llarg del dia.

Els Mossos identifiquen el secretari de la CGT al Maresme, Joan Carles Benito, mentre participava en el piquet davant la cotxera d’autobusos interurbans de Mataró. Fins al moment continuen sense sortir autobusos i no es preveu que sourtin. Membres de la policia municipal de Mataró i dels Mossos d’Esquadra es troben a la zona.


CGT Sabadell

La manifestació de Sabadell ha congregat més de 1500 persones, que han recorregut el centre de la ciutat des de l’Eix Macià fins davant l’ajuntament. La manifestació havia estat convocada per la CGT i la Plataforma Sabadell per la Vaga, i ha esdevingut un clam unitari de diversos sectors combatius de la ciutat. Durant el recorregut s’han fet pintades reivindicatives i s’han desplegat diverses pancartes durant el pas de la manifestació.

Un piquet de CGT es concentra davant Cubigel i SMATSA a Sabadell. Unes 35 persones participen a un piquet de CGT a Sabadell. Un grup ha anat a l’empresa Cubigel (ex Unidad Hermética), dintre el polígon de la Zona Hermètica i l’altre està a les portes de l’empresa de neteja SMATSA, una subcontrata de l’Ajuntament de Sabadell que s’encarrega de la recollida d’escombraries a la ciutat. Es preveu que se sumi més gent al piquet i han convocat una concentració a les 11h. a l’Eix Macià.

- Entre 1500 i 2000 persones es manifesten a Sabadell contra la reforma laboral

Durant la sorollosa protesta s'han encartellat diverses entitats bancàries i ETT's i s'han desplegat diverses pancartes.
CCOO i UGT, d'una banda, i CGT i MPS, de l'altra, han anat des de l'Eix Macià fins a l'Ajuntament de Sabadell. Tot apunta que un membre de Comissions hauria estat detingut pels Mossos d'Esquadra.

Tal i com estava previst al voltant de les 11 del matí s'han iniciat les marxes previstes a la ciutat en motiu de la vaga general. Després de més d'una hora bloquejant els accessos de El Corte Inglés els manifestants han anat desfilant en direcció a l'Ajuntament. Això sí, CCOO i UGT han sortit minuts abans en direcció Avinguda Onze de Setembre, mentre que la resta ho ha fet a través de l'Eix Macià.

Precisament en aquesta avinguda s'ha desplegat una pancarta d'uns deu metres just darrere del plató de “Divendres” que TV3 ha instal·lat al Parc Catalunya. A mida que ha anat avançant diversos vianants s'han anat sumant a la marxa, que ha alternat les consignes contra la nova reforma laboral i el sistema capitalista amb diverses accions de protesta. Bàsicament les empreses de treball temporal i les entitats bancàries presents en el recorregut han estat el blanc de les ires.

Tot i això no s'han produït incidents remarcables i ambdues marxes han arribat al final previst al voltant de la una del migdia. CCOO i UGT han llegit el manifest i han donat per acabada la protesta des de la plaça Sant Roc. Per la seva banda, CGT i MPS han culminat la manifestació a la plaça Doctor Robert.

- CGT valora positivament la vaga del 29-S a Sabadell

Des de de la Federació Local de CGT Sabadell volem felicitar als delegats i afiliats del sindicat per la seva participació massiva en els piquets informatius en les seves empreses i en la posterior manifestació de Sabadell. També vol agrair l'ajuda per part de companys/es del MPS i el PCPC en els piquets realitzats des de les 5h per tota la ciutat. CGT Sabadell se solidaritzar-nos amb el company agredit per l'amo d'un bar del centre de la ciutat mentre participava en un piquet informatiu de CGT en la zona.

La Federació Local de Sabadell xifra en un 100% l'atur en les indústries de la ciutat, sent aquest atur molt menor en el comerç i en els serveis en general. La Federació Local de Sabadell considera un èxit rotund la manifestació realitzada des del Cort Anglès de Sabadell fins a l'ajuntament. CGT xifra en 1500 persones que han participat en aquesta manifestació convocada per diferents col·lectius integrants de la plataforma "Sabadell per la Vaga General "(CGT, MPS,CNT,PCPC,SEPC) i que a més d'integrants aquests col·lectius, han participat un nombre significatiu de treballadors de base de CCOO i UGT, que han considerat que la ciutat de Sabadell un dia de vaga general es mereixia una mica més que una simple concentració en la porta de l'ajuntament.

Vídeos manifestació 29-S Sabadell:


CGT Garraf-Alt Penedés

Vilafranca aplega 1.000 persones en la manifestació unitària amb forta presència dels grups alternatius. Un miler de persones s’han manifestat a les 12 del migdia a Vilafranca. A la manifestació hi havia dos blocs destacats, el de CCOO i UGT que ha agrupat unes 300 persones i el convocat pels sindicats CGT i Intersindical-CSC, l’Assemblea pels Drets Socials, les assembles de joves de Vilafranca, Sant Sadurní i Subirats, la CUP, Endavant i l’Esquerra Independentista de Sant Sadurní d’Anoia que ha agrupat unes 500 persones. Les manifestacions que han fet gran part del recorregut juntes, han acabat a llocs diferents.

Unes 400 persones es manifesten per la tarda a Vilanova i la Geltrú convocades per la CGT i l’Assemblea de Drets socials.


CGT Terrassa

1.000 persones concentrades davant l’ajuntament de Terrassa. S’han reunit tots els piquets i manifestants davant l’ajuntament de Terrassa. A part dels grups de CGT i de l’Assemblea Popular de Terrassa, s’hi han afegit moltes altres persones i finalment han aparegut els piquets de CCOO i UGT que encara no s’havien vist ni a la nit, ni de matinada, ni al matí. En total són unes 1.000 persones que no paren de cridar a favor de la vaga. També s’ha tancat una ETT que hi havia per la zona. La gent continua sense moure’s de davant l’ajuntament.


CGT Lleida

L'activitat ha començat a les 00:00 hores amb un piquet a un Opencor, que registrava nul·la activitat.

A les 06:30 s'ha fet un piquet a la empresa Atento al primer torn d'entrada que ha resultat efectiu, donat que quasi cap treballador/a s'ha incorporat a la feina.

A les 07:00 s'ha fet tancar la principal benzinera de entrada per l'oest a la ciutat.

A les 08:00 segon torn d'entrada a Atento. Piquet efectiu.

Després el piquet es centrarà en el transport urbà. Els autobusos van escoltats per dos cotxes dels municipals.

A les 11:00 els piquets de la CGT han anat a Mollerussa als Caprabo i Mercadona. Al Mercadona els hi ha impedit l'entrada i els Mossos han intervingut sense passar de la identificació.

A les 12:00 un grup de militants aniran a Tàrrega on hem convocat junt amb els altres sindicats una Manifestació a la qual han assistit 300 persones. El bloc alternatiu de la manifestació de Tèrrega aplega 60 persones. Els manifestants anticapitalistes participaven a la manifestació de CCOO i UGT com a bloc diferenciat.

A Tàrrega la Ros Roca i la resta de empreses dels dos polígons han estat aturades.

A Lleida capital cal tenir en compte que es festa Local.

Piquet informatiu a una sucursal d’Atento a Lleida. Un piquet de la CGT format per unes 20 persones es troba duent a terme accions informatives davant d’una oficina de la companyia de telefonia mòbil Atento, a Lleida. Presència dels Mossos d’Esquadra però de moment no hi ha hagut identificacions.

En general es pot afirmar que a nivell de la petita industria de Lleida (poligons, logística, etc) ha estat tot aturat. El comerç, les sucursals bancaries, les oficines de correus... ha estat molt baixa la participació a la vaga.

300 persones participen a la manifestació alternativa convocada per la CGT. Aquesta manifestació alternativa va darrere de la convocatòria oficial de CCOO i UGT, que aplega unes 800 persones.


CGT Rubí

09:00 hores. A aquesta hora es pot dir que la vaga a Rubí està sent un èxit. Les grans empreses en el seu torn de nit han parat en la seva totalitat (Ficosa, B. Braun, Mohes. Durant la matinada, s'han fet piquets en els diferents polígons, l'activitat en ells és pràcticament nul·la, excepte on hi ha serveis mínims. Encara és aviat per valorar la incidència en el comerç, a les 10 del matí s'ha quedat per fer piquets per la ciutat.

A les 13.15 hores del 29 de setembre, podem afirmar que la vaga a Rubí ha estat un èxit. Si bé a primera hora l'aturada era total en la indústria al comerç l'aturada era desigual, a partir de les 11 hores. Han començat a actuar els piquetes als que se'ls han anat agregant treballadors i en un nombre superior als 500 hem anat tancant la practica totalitat del comerç i el mercat municipal.


CGT Reus

Durant tota la nit grups d'activistes de la CGT han encartellat el centre de la ciutat, abans d'organitzar-se la sortida del primer piquet conjunt entre la CGT i l'Esquerra Independentista del Camp, una cinquantena de persones que han impedit la sortida dels primers autobusos urbans que havien de complir els serveis mínims. També s'ha realitzat un tall de trànsit a la carretera de Falset. Després d'un recorregut pel polígon AgroReus s'han dirigit a l'estació d'autobusos de Reus bloquejant-ne totes les sortides i impedint durant una hora la sortida d'autobusos, tots ells amb cartells d'un serveis mínims inexistents ja que no s'havia arribat a cap acord amb els sindicats. Finalment els autobusos acabarien anat a les seves cotxeres. Els mossos identifiquen diverses persones que bloquejaven els accessos.

La següent parada ha estat al davant de l'Ajuntament de Reus, on el piquet ha incrementat els participants fins prop del centenar, bloquejant l'entrada de l'Ajuntament durant una mitja hora, per anar a continuació al Centre Comercial del Pallol i aconseguir el tancament de les botigues que estaven obertes, continuant la ruta pels carrers del centre comercial de la ciutat, on l'activitat ja era molt menor que un dia normal. Piquets d'altres sindicats actuen a diferents empreses, a les obres del nou hospital i a l'aeroport, on l'activitat es paralutza.

A les 11 h. ha tingut lloc una manifestació pel centre de la ciutat convocada per la Coordinadora repartim el Treball i la Riquesa, en la qual participen a Reus la CGT i diversos col·lectius de l'esquerra independentista. La manifestació, que ha aplegat unes 1500 persones, la meitat d'elles en el bloc de la Coordinadora, la resta en el bloc de CCOO-UGT que s'han afegit a la cua de la manifestació. Un cop acabada aquesta, la majoria de participants de la manifestació s'han dirigit al Carrefour, protegit per un important desplegament d'antiavalots dels mossos, aconseguint finalment el tancament del centre comercial, enmig d'enfrontament i petites càrregues policials. Després del migdia, tots cap a la manifestació convocada a Tarragona a les 18h.


CGT Barcelona

La CGT de Barcelona considerem un èxit el seguiment de la Vaga General tant en la nit com en les dades que disposem del matí molt especialment allà on la presència de CGT és important.

Al matí els serveis mínims del Metro han tingut incidències en algunes de les línies a primera hora, els autobusos han iniciat els mínims amb retard, Renfe i els Ferrocarrils de la Generalitat han funcionat els mínims amb normalitat. En Remolcadors de Barcelona l'aturada l'han seguit tota la plantilla quedant un reptin per respondre a una emergència greu ; Correus, Seat Zona Franca i neteja del Metro 100% aturada, Unipost 80%, BSM 90%, l'aeroport funcionen els mínims, el BBVA de Plaça Catalunya està tancat al públic, l'Oficina Principal de Banesto també ha tancat, Atos Origin (consultora informàtica) 50%, Sincotron 50% i paralitzada l'activitat en gairebé la seva totalitat de les empreses externes, Ajuntament de Barcelona 40%, Parcs i Jardins 70%, Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet, Ajuntament de La Llagosta, etc.

Als diversos barris obrers de la ciutat, Poblenou, Gràcia; Sants, San Andreu, Pobles Sec, etc., l'aturada al comerç i mercats aquesta sent del 90%, els piquets van estenent l'aturada i realitzant talls de tràfic a diversos punts.

Des de CGT valorem molt positivament aquest seguiment així com el suport que ens han donat els treballadors a la nostra convocatòria de vaga i les crítiques a CCOO i UGT pel que s'ha tardat a realitzar aquesta convocatòria de Vaga General.

En Atento Barcelona a més de posar uns serveis mínims abusius i que CGT ha denunciat en les diverses instàncies laborals i judicials, l'empresa ha cridat als Mossos d’esquadra perquè desallotgi una delegada sindical de CGT.

Des de CGT critiquem els serveis mínims decretats en diverses empreses com a Gas Natural, Atento (serveis d'informació telefònica), al Metro de Barcelona on obliguen a treballar entre dos i tres treballadors on sols hi hauria d'haver un treballador i així una llarga llista on des de CGT considerem que s'està vulnerant el dret a la vaga i així ho hem denunciat tant en la inspecció de treball, a la Generalitat i al jutjat.

- La concentració del matí es va convertir en manifestació piquetera

A les 12´45 del matí ha començat a caminar la concentració-manifestació de la CGT de Barcelona, convocada en la Plaça Catalunya de Barcelona, dirigint-se cap al Banesto okupat des del dissabte passat per diversos grups socials de la ciutat, i on s'havien concentrat els diversos piquets organitzats en els barris obrers de la ciutat i que han tingut una actitud molt activa per tota la ciutat. Entre uns i altres apleguem unes 10.000 persones.

A l'arribar a les Rambles de Barcelona un "piquet" dels Mossos d'Esquadra” ens ha impedit el pas, però els manifestants ens hem dirigit per Pelai cap a la Plaça Universitat, on s'ha tornat a impedir pels Mossos el pas a la zona comercial. Produint-se un fort xoc entre la policia i la manifestació, amb diversos ferits i un cotxe de la guàrdia urbana totalment calcinat. Resulta lamentable la provocació per part dels piquets policials de Joan Saura, membre del comunista-transformat Iniciativa per Catalunya, d'intentar dirigir una manifestació que fins a aquest moment ha estat reivindicativa i activa i dintre d'unes lleres tranquil·les. Després de la càrrega policial un nodrit grup ha continuat la manifestació per la Gran Via de Barcelona sent hostigats constantment per la policia i rebent diverses càrregues amb la intenció de desmantellar la manifestació.

A les 15 hores i aprofitant la presa policial del centre de Barcelona la policia ha envoltat el Banesto. No poden tolerar que la joventut rebel de Barcelona tingui un lloc per a reunir-se i parlar sense la tutela dels polítics. Des de la CGT de Barcelona vam mostrar el nostre rebuig a l'actuació policial i la nostra solidaritat activa amb qui han donat una utilitat a un local en ruïnes, sense la tutela ni de l'administració ni de la “classe política” i han trobat un espai des del qual activar lluites, que de segur no agrada al poder. La CGT de Barcelona considerem un èxit el seguiment de la Vaga General, molt especialment en aquells llocs on la presència de CGT és important. Així mateix ens sentim reforçats per tots aquells centres de treball en els quals ens han transmès els treballadors l'adhesió a la nostra convocatòria de vaga i les crítiques a CCOO i UGT pel que s'ha trigat a realitzar aquesta convocatòria de Vaga General.

- La manifestació de la tarda

Vuit mil persones a la manifestació de la CGT a Barcelona. La manifestació ha sortit de Jardinets de Gràcia i baixa pel carrer Pau Claris. Hi ha hagut càrregues a plaça Urquinaona en la manifestació convocada per la CGT que baixa per Via Laietana. Els mossos van seguint darrera la manifestació. La manifestació acaba a Pla de la Catedral on s’ha de celebrar l’acte final. Mentrestant, diverses furgonetes dels Mossos d’Esquadra han baixat per la Via Laietana a gran velocitat i s’han situat a prop dels manifestants. Cremen alguns objectes davant de Foment del Treball. Desenes de persones han llençat llambordes a la policia i hi ha hagut algunes corregudes. Les furgonetes dels Mossos han marxat per la Via Laietana, però n’han arribat dues més per la banda de Portal de l’Àngel. Càrregues de la policia disparant pilotes de goma contra la gent que hi ha a la zona propera del pla de la Catedral de Barcelona. En aquest indret hi ha acabat la manifestació de la CGT. Càrregues a Via Laietana i pla de Cambó. Grups de gent llencen pedres i altres objectes. Hi ha barricada de foc a Via Laietana.

Galeries de fotos a: www.cgtbarcelona.org/

Vídeos manifestació de la tarda:


CGT Pilum

Unes dues-centes persones militants i afins a PILUM-CGT hem participat en concentracions a Sort, La Pobla de Segur i Tremp, on durant més d'una hora ens hem manifestat pels carrers principals. S'ha col·locat una gran pancarta enfront de l'Ajuntament de Tremp. Amb ambient de lluita, reivindicatiu i sense problemes ha finalitzat a les 14 hores la jornada de lluita que s'havia iniciat a les 10:30 hores a Sort. Es pot considerar un èxit tenint en compte l'escassa participació en la vaga per part dels treballadors de les comarques pallareses, acostumats a tancar els ulls quan es tracta de fer força contra els abusos d'una patronal agressiva que se salta metòdicament els drets dels seus empleats. CCOO i UGT han brillat per la seva absència, com a detall final.


CGT Manresa

Més de 2.000 persones es manifesten a Manresa aquest matí. D’una banda, hi participaven CCOO i la UGT, i d’una altra els sindicats alternatius CNT, CGT o USOC. Tots dos blocs tenien més o menys el mateix nombre de manifestants. A la comarca del Bages, moltes indústries entre Manresa i Artés estan tancades. Per contra, a la capital estan obertes la majoria de botigues.

Vídeo manifestació Manresa:


CGT Vic

200 persones han participat en el bloc del sindicalisme alternatiu a la manifestació de Vic. Més de 200 persones s’han manifestat avui per els carrers de Vic amb el lema “Rebentem el capitalisme! Autogestió obrera”. Aquesta manifestació pretenia agrupar els vaguistes crítics amb els sindicats majoritaris.

La convocatòria ha sorgit de diverses entitats d’Osona, pertanyents a l’esquerra independentista i al sindicalisme alternatiu. Ja la setmana passada, per escalfar motors, les mateixes entitats van realitzar a Vic una acció simbòlica, consistent en abocar uns sacs de fems a la cambra de comerç d’Osona, amb el cartell: “Mengeu-vos la merda de la crisi”.

Les entitats convocants valoren positivament la participació d’avui, ja que consideren un èxit haver pogut convocar un bloc alternatiu i unitari.

La manifestació ha començat a la plaça de l’Estació i ha seguit la manifestació convocada per els sindicats majoritaris, fins a la Plaça Major, on s’ha desmarcat i ha avançat per el passeig de Vic, des d’on s’ha llegit un manifest.


CGT Girona

Milers de persones han participat a la manifestació de la tarda a Girona. Entre aquestes, unes 800 han secundat la convocatòria de la Mesa Cívica, integrada per la CGT i per altres sindicats i organitzacions combatives.


CGT Vallès Oriental

Donis de la CGT del Valls Oriental, es considera un èxit la jornada de vaga general realitzada en la comarca. En empreses com Valeo, Cobega i el Grup zeta el seguiment de l'atur ha arribat a xifres properes al 100%. Així mateix, destacar la presència de prop d'un centenar de ciutadans que es van unir de forma espontània als piquets informatius de la CGT. Tenint l'atur una gran incidència en el comerç del centre de Mollet del Vallès.

La CGT es felicita de la manifestació unitària amb diferents organitzacions socials de la comarca reunint prop de 700 persones en un ambient reivindicatiu. En la mateixa s'han corejat lemes contra la reforma laboral, contra els acomiadaments en Indústries Figueres, i contra el tancament de Derbi, així com contra la retallada de les pensions, i a favor dels drets de les persones immigrades i de les persones parades.

Des de CGT volem denunciar el desproporcionat desplegament de policies antiavalots amb una actitud provocativa en una marxa que recorria els carrers de Mollet de forma pacífica. Per a CGT, aquesta vaga ha de suposar l'inici d'un conjunt de mobilitzacions per a parar els atacs dels diferents governs, patronals, i organismes internacionals (FMI i Banc Mundial).