CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Afany recaudatori i intent de silenciar la protesta social: L’Ajuntament de Reus està sotmetent a la CGT a un bombardeig d’expedients sancionadors per propaganda fora d’espais autoritzats, que suma ja sancions per valor de més de 3000 €

Dijous, 11 abril, 2013

En les últimes setmanes l'Ajuntament de Reus està fent arribar a la CGT de Reus un seguit de propostes d'expedients sancionadors sota l'acusació d'enganxar propaganda fora dels espais autoritzats, en base a diversos adhesius enganxats en diferents indrets de la ciutat. Agents de la guàrdia urbana s'estan dedicant a pentinar els carrers de Reus fotografiant adhesius enganxats per persones indeterminades i a partir d'aquí s'instrueixen els expedients sancionadors en base a les ordenances sobre publicitat exterior i ús de les vies i espais públics.

El novedós del cas és, en primer lloc, que enlloc d'obrir un únic expedient sancionador, l'instructor dels expedients, el sotsinspector Ricard M. Pagès, ha descobert una autèntica mina d'or en optar per obrir un expedient per a cada adhesiu, un fet que, a 300€ de sanció per adhesiu, i tenint en compte que el degoteig d'expedients pot ser inacabable, farà pujar la suma total de les sancions a una xifra prou elevada com per a comportar l'ofec econòmic del sindicat, una organització sense ànim de lucre que es finança exclusivament amb les quotes dels seus afiliats i afiliades.

I aquí entenem que està el motiu central d'aquesta actuació de l'Ajuntament de Reus, a banda de l'afany recaudatori: impedir l'actuació i funcionament normal d'una organització social i sindical dissident, amb un paper destacat en les protestes socials que es porten a terme a la ciutat contra les retallades i la corrupció i en l'activisme sindical en l'àmbit de l'Ajuntament i diverses empreses municipals, on tenim una representació sindical important i portem una actuació quotidiana independent i lliure en defensa dels interessos dels treballadors i treballadores, fet que comporta que els nostres delegats i delegades sindicals pateixen una forta pressió per part de les empreses i l'equip de govern municipal. Fa uns dies ja denunciàvem el burd intent d'imputació d'una delegada sindical per la xiulada popular de Sant Pere 2012. I ara volen silenciar la nostra veu a cop de multes...

La segona qüestió que cal tenir en compte en aquest afer és que l'element propagandístic motiu dels expedients sancionadors són uns adhesius (uns elements de dimensions reduïdes inferiors a 10x15 cm) que, de la mateixa manera que passa en d'altres organitzacions i associacions, es troben en els locals del sindicat i en altres locals i espais (col·lectius, associacions, bars, taules informatives al carrer, manifestacions,...) a lliure disposició de les persones que hi transiten. Per tant, no es tracta d'elements propagandístics enganxats de forma planificada pel sindicat, sinó elements que la gent (afiliada o no afiliada al sindicat) agafa i els dona una destinació que òbviament està totalment fora del nostre control i supervisió. Ni més ni menys que el que passa amb els adhesius d'altres col·lectius, institucions, empreses, campanyes, etc.

Sense identificacions dels autors de l'acció d'enganxar, sense ni tan sols saber si els adhesius provenen del local de la CGT de Reus, d'un altre local de la CGT o del local d'un altre col·lectiu o associació, sense cap tipus de prova de que la CGT de Reus sigui responsable de l'edició i distribució del material, considerem una actuació coaccionadora i repressiva el fet que se'ns obrin expedients sancionadors com els que estem denunciant. Entenem que el que es vol realment des de l'equip de govern de l'Ajuntament de Reus és condicionar i impedir la nostra actuació sindical i social, silenciar la nostra veu i invisibilitzar la nostra organització. I remarquem que això obre un perillós precedent: si voleu perjudicar a algun col·lectiu o associació ja ho sabeu, aconseguiu o elaboreu adhesius amb el seu logo i dediqueu-vos a enganxar-los pels carrers per tal que els bombardegin a sancions.

En definitiva, ens trobem davant d'una actuació totalment arbitrària, un autèntic despropòsit sense base jurídica portat a terme per part d'un equip de govern d'un ajuntament en fallida econòmica i política, d'un equip de govern sense cap tipus d'ètica, que, incapaç de donar solucions als problemes de la ciutadania, s'afiança en l'autoritarisme i intenta fer callar aquelles veus crítiques amb les seves actuacions.

Davant els expedients estem presentant les corresponents al·legacions al temps que exigim a l'Ajuntament de Reus que aturi aquest despropòsit, dediqui les seves energies a temes més importants per al conjunt dels habitants de la ciutat, deixi sense efecte els expedients sancionadors i no n'obri de nous.

Aprofitem, de pas, per recordar la pràctica inexistència d'espais per a propaganda a disposició de les entitats socials i culturals de la ciutat, la utilització dels pocs espais existents per part d'empreses privades, i l'incompliment del compromís (igual que l'anterior equip de govern) d'ampliar el nombre d'espais.

Reus, 11 d'abril de 2013

Federació Comarcal Baix Camp-Priorat de la CGT

Attached documents