CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Ahir (1936-39) com avui: construïm poder popular: Jornades Obertes d’Embat, 17 i 18 de febrer de 2017 a Can Batlló

Dimarts, 14 febrer, 2017

Ahir (1936-39) com avui: construïm poder popular

Jornades Obertes d’Embat, 17 i 18 de febrer de 2017 a Can Batlló

Embat, organització llibertària de Catalunya, organitzarà les seves primeres Jornades obertes els dies 17 i 18 de febrer de 2017 a l’Auditori de Can Batlló (Sants, Barcelona) 'Ahir (1936-39) com avui: construïm poder popular'.

Sota el títol 'Ahir (1936-39) com avui: construïm poder popular!' volem analitzar i recordar l’exemplaritat i els ensenyament de la revolució a Catalunya, parant especial atenció en els aspectes socials, econòmics i vivencials d’una de les experiències més avançades d’empoderament popular i de construcció de la utopia social.

Alhora, des d’Embat volem compartir, discutir i reflexionar (amb activistes socials amigues) sobre la construcció popular aquí i ara en àmbits com: el comunitari, l’economia social, el feminisme radical i de classe i el sindicalisme alternatiu.

Moltes no oblidem aquell juliol de 1936 en el que una fracció de l’exèrcit, defensora dels interessos del feixisme nacional espanyol, de les classes benestants i de les elits de l’Església catòlica es va aixecar en armes contra el poble treballador i el Govern de la II República.

Començant pel sud de la península, els colpistes van prendre diverses ciutats i pobles amb la intenció de dur a terme un cop d’estat ràpid que reinstaurés l'”ordre nacional” i eliminés les conquestes socials del poble.

En molts territoris i ciutats el poble organitzat a través de sindicats, comitès de barri, organitzacions de dones, organitzacions polítiques.. va plantar cara als colpistes, sufocant temporalment el cop i iniciant, des d’aquell moment, un període de control popular i democràtic de l’economia i la política. Al mateix temps es lliurava una guerra oberta contra el feixisme en el front. Aquest procés revolucionari, que serveix encara avui com a referent per als pobles del món, va tenir un especial desenvolupament a Catalunya fruit de la seva experiència històrica de conformació de potents organitzacions populars (especialment, la CNT)

Ara bé, ni la insurrecció popular que va sufocar el cop d’estat militar, ni la posterior gestió de l’economia en mans dels treballadors i treballadores hagués estat possible sense el treball que les classes populars, de forma constant, havien estat duent a terme desde feia decàdes. Treball de formiga, però arrelat a la vida quotidiana, que va crear organitzacions (sindicats, cooperatives, escoles, xarxes de suport mutu,etc.) i va afrontar lluites sindicals i socials mitjançant les quals construir un poble fort i empoderat. Res d’allò hauria estat possible sense organització, lluita, estratègia, suport mutu i la concepció del poble com a subjecte actiu i en lluita.

Han passat gairebé 81 anys des del cop d’estat franquista i 40 des de la falsa transició que va mantenir i manté a les mateixes famílies e interessos en les altes instàncies dels poders empresarial, polític, judicial, militar, mediàtic..
Canvi de paradigma (de la dictadura a la democràcia) sense canvi de règim ni de sistema.

Avui, vivim una crisi sistèmica i un període de convulsions socials a escala mundial. Una crisi que empitjora dia rere dia les condicions de vida de les classes populars però que al mateix temps ha obert escletxes en la legitimitat del sistema econòmic i polític dominant.

A principis d’aquesta dècada vam viure un període on les lluites populars van poder expandir-se i avançar i recentment estem podent certificar els límits de “l’ assalt a les institucions” com a via per defensar els interessos de les classes populars i transformar la realitat.

Opinem doncs que, davant aquest escenari i avui més que mai, és necessari propiciar espais de trobada, entre aquells moviments socials que hem anat desenvolupant en les darreres dècades, que ens permetin el pas de la dispersió organitzativa vers una concepció de Moviment Popular.

Si bé creiem que hem de seguir enfortint i augmentant la densitat de les organitzacions de base (sindicats, associacions veïnals, ampas, moviments estudiantils, plataformes…) és igualment imprescindible que tota aquesta diversitat de moviments trobem la manera de bastir certa unitat d’anàlisi, d’estratègia, d’acció i mobilització si volem convertir-nos en un subjecte polític fort i capaç de forçar canvis substancials en la conquesta de drets, llibertats, sobiranies, autogestió… i milllorar les nostres condicions de vida.

És en aquest context i amb aquesta visió de fons, que des de fa alguns mesos treballem en les jornades que presentàvem fa unes setmanes i que, com vam anunciar, tindran lloc a l’Auditori de Can Batlló.

El divendres 17 de febrer, a les 18:30 h, repassarem alguns dels aspectes històrics més rellevants de la revolució social del 1936, amb Dolors Marin, Miquel Izard i Antoni Castells, Historiadors.

taularevoluciosocialembat.jpg

El dissabte 18 de febrer, al llarg de tota la jornada, quatre taules rodones temàtiques, en les quals participaran membres de moviments sindicals, comunitaris, feministes… i que repartirem de la següent forma:

- De 10 a 12h, Precarietat laboral, social i econòmica i sindicalisme, amb Míriam Hndez de Las Kellys; Lamine Bathily del Sindicat de Manters; Oriol Vila de CNT; Marta Padrós de CGT.

taulasindicalismeembat.jpg

- De 12 a 14 h, Economia social, amb Lluís Rodríguez de ICEA, Solange Hilbert de XES, Josep Ramoneda de Municipalitzem.

taulaeconomiasocialembat.jpg

- De 16 a 18 h, Feminismes, amb Mireia Redondo de CGT/Dones Llibertàries; Coni Docolomansky Dones Kurdes; Irati Majuelo de Dones Feministes de Gràcia.

taulafeminismeembat.jpg

- De 18 a 20 h, Lluites i organització als barris i localitats, amb Aran i Laura de l'Assemblea de Vallcarca; Gabriela Islas i Yacoubi Mohamed de la PAHC Bages; Mònica Ferrer de Can Batlló.

taulabarrisembat.jpg

L’objectiu és que les taules rodones serveixin com a espai de posada en comú i trobada per debatre l’estat actual de la nostra lluita en cadascun dels Fronts i mirar de trobar línies de treball per enfortir-nos.

Per això, convidem a aquelles persones que participen en els moviments populars d’arreu del país a participar d’aquestes jornades per tal d’aportar la seva visió entorn a l’estat actual i en la definició de les possibles línies de millora i construcció del Moviment Popular de totes.

Perquè només un poble fort podrà recuperar allò que és seu!
Avui com ahir construïm Poder Popular!

Embat
http://embat.info/
https://twitter.com/Proces_Embat
https://www.facebook.com/proces.embat

jornadespoderpop_02.jpg

16684032_1385019004895888_6355414657149611389_n.jpg