CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Aigua és Vida i Som lo que Sembrem denuncien l’opacitat en la qualitat de l’aigua per a consum humà a tot Catalunya

Dimecres, 4 juny, 2014

Les plataformes han presentat una moció a tots els ajuntaments de Catalunya per a que publiquin les anàlisis d’aigua

L’aigua és un element bàsic per a la salut i el benestar de les persones, i és per això que, almenys a priori, els controls sanitaris a la que està sotmesa són robustos i rigorosos. Tanmateix, i en contra del que postula la llei 140/2003, que estableix els criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua per a consum humà, la ciutadania no tenim accés a aquesta informació.

Més concretament, aquesta llei ens diu que “la informació donada als consumidors haurà de ser puntual, suficient, adequada i actualitzada sobre tots i cadascun dels aspectes descrits en aquest Real Decret, a través dels mitjans de comunicació previstos per cadascuna de les Administracions implicades i els gestors d’abastament.” Però un repàs als diferents canals de comunicació d’aquestes administracions demostra una realitat ben diferent.

Així, podem veure com pràcticament cap de les administracions responsables en matèria d’aigua per a consum humà publica els anàlisis d’aigua dels quals és responsable, des de les administracions locals fins al Sistema Nacional de Información de Agua de Consumo (SINAC), màxim òrgan responsable a nivell estatal amb una pàgina web que porta mesos fora de servei.

Les organitzacions sotasignants d’aquest comunicat denunciem l’opacitat amb la que es troba la ciutadania, més alarmant encara en un país on la contaminació als rius i aqüífers és omnipresent. En aquest sentit, i a tall d’exemple, només cal recordar el continu i fins ara impune abocament de sals al riu Llobregat per part de la multinacional Iberpotash o la contaminació (desgraciadament legalitzada) per purins que pateix la conca del Ter.

Per tot això des de la Plataforma Aigua és Vida i Som lo que Sembrem impulsem una moció municipal en la que instem a tots i cadascun dels ajuntaments de Catalunya, responsables últims de l’abastament d’aigua potable, a publicar els anàlisis d’aigua fets fins a l’actualitat i als que es facin en endavant, així com a establir els canals de comunicació necessaris per tal que la ciutadania puguem accedir a la informació bàsica sobre aquest Dret Humà reconegut per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

www.plataformaaiguaesvida.wordpress.com

http://www.somloquesembrem.org/

Plataforma Aigua és Vida, Som lo que Sembrem

Barcelona, 4 de juny de 2014.