CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Ajustos o rescat obrer? Comunicat Secció Sindical CGT Saint Gobain

Dijous, 17 desembre, 2015

AJUSTOS O RESCAT OBRER?

Des d'aquesta Secció Sindical i després de la reunió dels delegats de les diferents organitzacions sindicals amb la Direcció de RRHH de Saint Gobain Cristalería SL, passem a informar del que ens ha exposat la mateixa empresa:

En primer lloc dir que, l'empresa ens ha anunciat avui que aquest any -amb els números que maneja- s'obtindrà de la fàbrica de l'Arboç beneficis milionaris. No obstant això malgrat això, sembla que no és suficient i ens planteja que vol retallar costos laborals a la Divisió de Glass. I ni més ni menys que per valor d'uns 5 milions d'euros.

Per a això vol dur a terme qüestions com: crear noves fórmules de retribució, externalitzar activitats, reduir la plantilla i despenjar-se del Conveni en els aspectes que considerin oportuns.

Tot això traduït a un missatge net d'eufemismes suposa:
baixades salarials, destrucció de llocs de treball, precaritzar l´ocupació a força de subcontractacions i un despenjament de Conveni que pot abastar les baixades salarials i alguna que una altra qüestió més.

Des de CGT instarem a la Direcció de Glass al fet que sigui més concreta en les retallades que vol dur a terme, esperant que els detall i aclareixi en la reunió que ha convocat amb el Comitè per a aquest divendres dia 18 a les 11:30 hores.

Però podem dir sense cap tipus de complex que amb el plantejament que ha fet avui la Direcció de RRHH, volen que siguem els treballadors i treballadores les que paguem la inversió del Forn Float, incidint en la seva idea de "l'empresa recull els beneficis, els treballadors paguen els costos ".

 I en segon lloc, recordem a la Direcció de RRHH, que en aquests últims anys ja ens hem ajustat massa el cinturó, amb mesures com els acords per articular eines de flexibilitat que cap altre centre té. Al mateix temps que també veiem com les càrregues de treball no són ni de bon tros les que teníem anys enrere, amb les cadències de les diferents línies de Sekurit pujant exponencialment. És a dir, fabriquem més i més ràpid, el que comporta un augment brutal de les càrregues de treball.

Però les càrregues de treball no només han pujat en aquestes línies, sinó que les patim diàriament en tots els llocs de treball.

En la divisió Sekurit, aquests últims anys s'han realitzat una sèrie d'inversions que no podem obviar. Això, juntament a l'exercici de la plantilla, ha fet del centre de l'Arboç, una fàbrica moderna i que s'ha posicionat com una de les millors plantes de la companyia en aquests moments i que la setmana passada va ser guardonada amb la medalla de plata del World Class Manufacturing, sent la primera planta al món que la té.

Però que no pretenguin que siguem els treballadors i treballadores qui paguem les inversions.

Apuntant de nou en aquest sentit, les jornades industrials evidencien que ja s'han realitzat molts esforços per part de tots i totes, servint com a simple referència l'recordar que mentre el 2013 les línies de producció treballaven a 324 dies a l'any, l'any 2014 les jornades industrials van pujar 355 a alguna línia. Al 2015 hem tingut diverses línies a 355 jornades,1 a 348 i una altra a 324 jornades industrials. Tenint per al vinent un total de 355 jornades de treball les línies de producció de Sekurit, a excepció del forn BKT1, que passarà de treballar a 324 a treballar a 347 jornades industrials.

Pel que fa a la divisió Glass, hem de recordar a la Direcció de l'empresa com fa ja molts anys que els treballadors també pateixen un constant augment de la càrrega de treball a causa de la contínua imposició de la seva política de reducció de plantilla i l´increment de les subcontractacions, fent recaure d'aquesta manera tot el pes dels seus augments de competitivitat sobre les espatlles dels treballadors i treballadores.

Creiem a més que l'empresa òbvia o com a mínim no posa en el seu just valor, l'esforç que entre tot el personal s'està realitzant i que està permetent que en la divisió de Glass, d'una banda, s´estiguin aconseguint tirar endavant produccions de gran dificultat i alt valor econòmic, malgrat l'antiguitat d'algunes instal·lacions i l´escàs personal. I d'altra banda, s'estigui col·laborant decisivament per aconseguir allargar la vida útil del forn molt més enllà del que la pròpia empresa havia previst originàriament. Tot això representa més que evidents beneficis que s'uneixen a tots els obtinguts per la reducció de personal i la constant precarització de les condicions de treball.

Amb tot això, davant aquesta nova agressió de l'empresa no ens podem quedar de braços creuats. Tampoc permetrem que divideixin a la plantilla amb el pèssim argument que això és un assumpte de la divisió de Glass, perquè sens dubte demà voldran que paguem també les de Sekurit. Així que afrontarem la baralla de forma conjunta i de pas, exigirem que la Direcció s'ajusti a la legalitat en diverses qüestions que està obviant i fins i tot fomentant.

Així, exigim que totes les contractacions que estan en frau de llei es facin indefinides d'una vegada per totes, i malauradament aquestes no són poques. Perquè cap dels que estem amb contracte indefinit, hem hagut d'estar 7 anys en període de prova, ara entrant i ara sortint.

Exigim la readmissió del company Carlos, que treballava en Recepció de matèries primeres i ha estat acomiadat el passat dia 2 de desembre sota una contractació en frau de llei, de manera que considerem que ha estat acomiadat per no haver de fer-li elcontracte indefinit que li corresponia (tal com va reconèixer la Inspecció de Treball) i així poder procedir a l'externalització de Recepció de Matèries Primeres, cosa que pel que sembla ha quedat en evidència en el dia d'avui. Des de CGT ja hem anunciat a l´empresa que emprendrem accions legals i no descartem qualsevol altre tipus d'accions.

Exigim la fi de la utilització dels becaris i becàries per realitzar treballs. Ens consta que entren a les 8 del matí i surten a les 8 del vespre (12 hores) i que encara que de totes aquestes hores no tenim constància sobre les tasques concretes que estan desenvolupant, del que no ens queda cap dubte és que estan sent explotats sense cap tipus de contracte laboral. Per tot això, l'empresa pot estar incorrent en un possible frau a la Seguretat Social per falta de cotitzacions i al mateix temps vulnerant el dret d'informació del Comitè de Treballadors, delegats de prevenció i seccions sindicals. No són estudiants, són treballadors i treballadores, per la qual cosa instem a l'empresa a que els faci els corresponents contractes laborals.

En definitiva, l'empresa segueix amb la política de sempre, la de precaritzar les condicions de treball ja sigui de forma il·legal o "legal" - perquè iguem les treballadores i treballadors els que paguem les inversions- que després de tot seran les que els proporcionin ells els beneficis i aquests no seran mai retornats a la plantilla.

Per tot l'exposat, des de la Secció Sindical de CGT, rebutgem les contínues agressions de la Direcció. Pel que de seguir així i no desistir de les seves pretensions, no ens quedarà una altra que lluitar,utilitzant totes les eines de què disposem per rebutjar els plantejaments de l'empresa.

I finalment dir que, ja en tenim prou amb la usura de l'empresa, per haver de suportar les ingerències del de sempre, escanpant la por i llançant missatges que ni tan sols la Direcció ha manifestat en cap moment.

Si pretenen dividir-nos, no serà amb el suport de CGT.

Si ens toquen a un, ens toquen a tots !!!

L'Arboç a 16 desembre 2015

SECCIÓ SINDICAL CGT SAINT GOBAIN

Més informació:

- TWITTER CGT SAINT GOBAIN

- WEB CGT SAINT GOBAIN