CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Alertes rècord d’impagament en el deute espanyol

Dimarts, 9 novembre, 2010

Els inversors continuen sense concedir una mínima treva als mercats de deute públic i derivats. La tensió manté a la vora o en zona de màxims històrics els diferencials de rendibilitat de la major part dels països de la perifèria europea.

Només el resultat relativament encoratjador de la subhasta de deute a curt termini realitzat per Grècia i els rumors de noves compres de bons perifèrics per part del BCE moderen les alarmes.

El deute espanyol, a més, és una de les que lidera el deteriorament. El risc al país se situa per tercera jornada consecutiva per sobre dels 200 punts bàsics. L'interès 'exigit' al bo espanyol a deu anys assoleix el 4,44%, davant el 2,37% del bund alemany. Els 207 punts s'apropen als rècords de l'inici de l'estiu, per sobre dels 220 punts.

El mercat de derivats accentua si cap aquest clima de tensió. Els credit default swaps (CDS) a cinc anys repuntan fins a renovar els seus màxims, en 277 punts bàsics, segons dades de Reuters. El cost d'assegurar 10 milions d'euros de deute espanyol a cinc anys s'encareix d'aquesta forma fins als 277.000 euros.

Irlanda i Portugal amplien també els seus rècords negatius. Les primes de risc dels dos països trenquen noves barreres, per sobre dels 570 punts bàsics en el cas d'Irlanda i dels 460 punts en el cas de Portugal. El propi comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, ha hagut de negar contactes per abordar el 'rescat' financer d'Irlanda. A Itàlia assoleix els 170 punts, les seves cotes més altes des de juny.

Els rècords s'estenen igualment pel mercat de derivats, com succeeix amb els credit default swaps (CDS) de Portugal, en 480 punts bàsics. Els CDS de Grècia assoleixen els 873 punts, els d'Irlanda els 602 punts, i els d'Itàlia els 204 punts.

L'índex Markit iTraxx SovX Western Europe Index, que engloba les assegurances d'impagament de 15 països europeus, repunta 2,5 punts bàsics fins a tocar un nivell inèdit fins a la data, els 179,5 punts bàsics, d'acord amb les dades de CMA.

La inseguretat dels inversors cap als països de la perifèria de l'eurozona s'està deixant sentir al mercat de divises. L'euro continua cedint terreny, s'allunya dels seus recents màxims de deu, i en la seva correcció perd avui els 1,39 dòlars.

>>>> Article extret de Expansión