CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Algèria: el poder tem més al sindicalisme autònom que als partits polítics

Dimarts, 21 febrer, 2012

Quatre sindicats autònoms de diversos sectors de la Funció Pública, han denunciat la falsa obertura del poder algerià, legalitzant a diversos nous partits polítics per a donar legitimitat a les pròximes eleccions de maig, mentre segueix negant la legalització a diversos sindicats autònoms.

El Sindicat Nacional dels Cossos Comuns i Treballadors Professionals de l'Educació Nacional (SNCCOPE), el Consell dels Liceus d'Algèria (CLA), el Sindicat Nacional Autònom de Neteja i Sanejament (SNATNA) així com el Sindicat Nacional dels Treballadors de la Formació Professional (SNTFP), en una declaració comuna, han denunciat la política de "dos pesos, dues mesures", en el tractament de les sol·licituds de legalització en un context de promeses de diàleg i de reformes que tracta de vendre Bouteflika, el cap de l'estat algerià.

Mentre es parla de reformes polítiques, se segueixen vulnerant els drets sindicals i es viola obertament la Constitució, no aplicant la llei 90-14 que estipula que al cap de 30 dies, si no hi ha irregularitats en els expedients dipositats, el sindicat ha de ser legalitzat, el que dista molt de la pràctica del Ministeri de Treball que manté diversos sindicats autònoms sense segell legal.

El poder algerià tracta de legitimar com pugui les pròximes eleccions, mentre manté emmordassades les reivindicacions populars. Solament això explica que s'autoritzi amb rapidesa nous partits polítics per a donar la imatge que existeix un joc democràtic a Algèria, mentre se segueix rebutjant la legalització de sindicats sense donar cap explicació i sense respectar les pròpies convencions internacionals sobre drets sindicals signades per l'estat algerià.

Així mateix, els quatre sindicats han denunciat l'absència d'una política real de negociació, ignorant i menyspreant als sindicats autònoms com interlocutors socials. En resposta a aquesta situació, es realitzaran accions de protesta en la primera setmana de març. També es preveu convocar vaga per a la tercera setmana de març. Si els sindicats no reben la seva legalització, les accions de protesta continuaran a partir del començament de la campanya electoral.

>>> Traduïm el comunicat conjunt dels 4 sindicats:

Comunicat

Nosaltres, sindicats autònoms de la Funció pública i altres: SNCCOPEN, CLA , SNATNA i SNTFP, reunits a Alger el dissabte 11 de febrer de 2012, considerem que davant de la cita crucial que constitueixen les eleccions legislatives, per a un estat de dret, les llibertats sindicals segueixen sense ser respectades en el nostre país.

Els quatre sindicats som víctimes de la no aplicació de la llei 90-14 que estipula que al cap de 30 dies si no hi ha irregularitats en els expedients dipositats, el sindicat ha de ser legalitzat.

El dret a la constitució de sindicats, dret constitucional, es posa així en dubte, el Ministeri de Treball es posa així fora de la llei, mentre que Algèria és signatària de Convenis Internacionals.

Així mateix denunciem l'absència d'una política real de negociacions, encara que al sindicat se li consideri sobre el paper com interlocutor social.

Vista l'absència assenyalada de diàleg, vist el menyspreu per part del Ministeri de Treball, considerem que no hem de baixar els braços davant de l'arbitrarietat i de l'incompliment de la legalitat.

Per tot això, els quatre sindicats reunits, hem decidit portar a terme diverses concentracions davant del Ministeri de Treball a partir del mes de març.

Traducció: Equip de treball per al nord d'Àfrica de la S. de RR. II. de la CGT

www.cgtandalucia.org/Argelia-el-poder-teme-mas-al