Aliança pel capìtalisme sanitari a Tarragona
Nota de premsa del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública, en relació a la presentació pública i tardana dels Plans funcionals de Sanitat de Tarragona
El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, vol denunciar que amb l’anunci que va fer el Delegat de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, constata els fets que ja fa temps que denuncien i que responen al clar objectiu de la privatització de la Sanitat, a través de concessions, hòldings publico-privats i retallades de serveis en benefici del sistema concertat.
El Govern de la Generalitat, amb l’excusa de millorar la gestió i el finançament del model sanitari català, està posant la gestió d’activitat assistencial econòmicament rendible en mans d’empreses privades. No per això deixa de sorprendre’ns que hagin demorat tant de temps l’anunci, de “l’Ens responsable”, tal com reflecteix el conveni de col·laboració, ja que es va signar el 13.3.2013.
No ens enganyem i per molt que insisteixi el Quim Nin, Delegat del Govern a Tarragona, “que no s’ha creat un consorci o un ens”, la realitat és una altra, i aquí es segueix la política dels fets consumats, primer es fa i després ja veurem quin nom li posem a la “criatura”.
La realitat es que les “col·laboracions”, com ara els hi agrada nomenar-les, ja han existit des de sempre, doncs quan determinat pacient ha necessitat els serveis de l’Hospital de referencia, se li han donat, i quan ha estat necessari derivar-lo a un Hospital del nivell superior (Barcelona), s’ha fet, i per fer-ho no necessitaven coordinadors de plans funcionals, que repercutiran econòmicament en l’exigu pressupost destinat a l’Hospital Joan XXIII.
Els professionals, sindicats i tots els partits polítics als que se’ls hi ha negat la informació d’aquest procés, que s’ha gestat amb total opacitat, els hauria encantat haver estats convocats a la presentació, per poder conèixer i opinar sobre les repercussions d’aquestes aliances, que tenen un clar guanyador, que és la Xarxa Sanitària Santa Tecla, liderada pel Josep M. Adserà, el seu gerent, amb l’ajuda dels seus companys de treball i de partit, el Josep Mercadé, antic treballador de la Xarxa Sanitària Santa Tecla i ara Delegat Territorial de Salut a Tarragona i Terres de l’Ebre i el Quin Nin. El gran perdedor serà l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, al que se l’està infrafinaciant econòmicament, per tal de que no pugui acomplir amb la seva raó d’ésser, que es atendre als pacients, sense tenir en compta el seu estatus econòmic.
Malgrat la manca d’informació i transparència amb la que aquest procés se està duent a terme, volem deixar constància que no ens agafen desprevinguts, doncs el dia 3 de juliol la Cup de Tarragona, amb la col·laboració de la resta de Cups del territori i el Grup de Treball ja va anunciar que el passat 13 de juny es va presentar a Fiscalia una denúncia contra la Xarxa Sanitària Santa Tecla, en el que consideren que és "un clar cas d'incompatibilitats i conflicte d'interessos que afectaria diferents alts directius d'aquesta Xarxa i de les institucions públiques sanitàries “.
Per finalitzar volem destacar que el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona ja està en contacte amb altres grups de sanitat de les nostres comarques i Terres de l’Ebre, per tal d’avançar en la defensa la Sanitat Pública, Universal i de Qualitat i en contra del procés de privatització que duu a terme el Govern de la Generalitat.
Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública
Tarragona, agost de 2014