CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Als Grans Magatzems es signa el conveni més regressiu

Dimarts, 5 febrer, 2013

No cal dir que aquest conveni és d'allò més regressiu signat en els últims anys als Grans Magatzems. La patronal, aprofitant la nova Reforma Laboral, a més de posar en pràctica la política de la por i amb la col·laboració dels seus fidels servidors FASGA i FETICO, i la poca participació dels treballadors del sector a l'hora de mobilitzar-se en defensa dels seus interessos, han aconseguit empitjorar àdhuc mes les ja de per si nefastes condicions laborals en el nostre sector. No ens cap el menor dubte que en cada empresa amb la possibilitat d'activar l'Art. 41 de l'Estatut i amb l'argument de la necessitat d'adaptar-se a la situació de recés del consum derivat de la "crisi" la patronal empitjorarà àdhuc més la situació.

Els treballadors de Grans Magatzems veurem congelats els nostres sous fins a 2016, tret que es registri una evolució positiva del consum, a més treballarem els diumenges i festius sense cap compensació.

En concret, aquest conveni assenyala que les taules salarials romandran inalterables entre 2013 i 2016, sense perjudici d'una retribució addicional en el cas de millora del consum. Amb l'excusa de mantenir l'ocupació, a partir de 2015, es comprometen per mitjà d'una Comissió Mixta a analitzar l'evolució del consum per a, en cas de caigudes, adoptar les mesures que estimin necessàries. És a dir, per si cal fer més retallades.

Així mateix, veurem ampliada la nostra jornada anual fins a 1.798 hores. No obstant això, els treballadors amb més de tres dies de terme mitjà anual de treball a la setmana no tindran obligació de prestar serveis més que fins al 55% dels diumenges i festius autoritzats d'obertura, sempre que siguin superiors a nou.

En matèria salarial, el conveni manté estables els sous fins a 2016, amb la possibilitat d'increments lligats als resultats de vendes en comparació de 2010. D'aquesta forma, els treballadors podrien cobrar una paga per un valor de fins al 1,5% del salari base si se supera en cinc punts l'índex de vendes de l'any 2010.

Els signants també faciliten a la patronal la possibilitat de flexibilitzar àdhuc mes les condicions laborals en el sector ja que el conveni conté un apartat per a empreses amb centres de treball en crisi, amb situacions persistents de vendes a la baixa (descens anual continuat de vendes del 9% durant tres anys), per als quals les empreses aplicaran mesures consistents en mobilitat funcional o geogràfica, i/o reducció temporal dels salaris de fins a un 5%.

La complicitat dels “sindicats verticals” FASGA i FETICO, amb la patronal ha fet que en tan sol 14 hores se signi un conveni que suposa un despenjament generalitzat dels cada vegada menys drets i condicions laborals de les i els treballadors del sector.

Mancant que el nostre Sindicat faci una valoració més exhaustiva del text del nou conveni, la nostra Secció Sindical fa un resum que podríem concretar (excepte errors de comprensió) en els següents termes:

- Rebaixa salarial superior al 10% i obligatorietat d'estar a la disposició de l'empresa les 24 hores els 365 dies de l'any.

- Augment de la jornada anual en 28 hores a l'any, amb la conseqüència directa de rebaixar el valor/hora; els més perjudicats, qui treballen a temps parcial.

- Distribució trimestral de la jornada, que es pot modificar davant qualsevol imprevist.

- Es generalitza el treball en diumenges i festius, i s'elimina el plus que es cobrava per ells.

- Congelació de salaris des de 2012 fins a 2016, tret que pugui aplicar-se el mecanisme previst per a rebaixar el salari si el centre de treball manté una situació de pèrdua de vendes.

- Es permet congelar el salari o rebaixar-lo en un 5% en els centres de treball les vendes del qual descendeixin.

- Es fixa un nou model per a determinar possibles increments que estarien lligats als resultats de les vendes en comparació de l'any 2010: si aquestes se superen en cinc punts, podria cobrar-se una paga per un valor del 1% del salari base.

- El grup 'iniciació' s'amplia a cinc anys (13.951,11 euros bruts anuals) amb una revisió i amb la qual cosa es podria romandre vuit anys en aquest grup.

- El salari dels contractes formatius s'estableix en el Salari Mínim Interprofessional, pel que les persones que es contractin amb aquesta modalitat cobraran uns 450€ per 40 hores de treball.

La CGT condemna la signatura d'aquest nou Conveni Col·lectiu, reiterant la nostra oposició i rebuig a les pràctiques antisindicals dels que representen la majoria en el sector (els “sindicats verticals” FASGA i FETICO) per condemnar als i les Treballadores del sector a major precarietat en les seves condicions i drets en la història de Grans Magatzems. Mentre els Treballadors i Treballadores del sector segueixin donant suport a aquests “mercenaris sindicals” no solament seguirem com fins a ara, sinó cada vegada pitjor.

Secció Sindical CGT El Corte Inglés

Més informació:

http://elcortsindical.blogspot.com.es/

Qui són el "sindicat" FASGA?:

CGT El corte Inglés. Alliberats sindicals i els de la CEOE: