CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Amadeu Casellas surt de la presó vuit anys després del que li corresponia

Dimecres, 10 març, 2010

El pres anarquista Amadeu Casellas va poder sortir per fi de la presó al migdia del 8 de març, després de vint-i-quatre anys empresonat. El director del centre penitenciari de Girona ha unificat els expedients de l'antic codi penal i del nou i, una vegada fet els còmputs de les penes, ha conclòs que Casellas ha complert vuit anys de pena que no li corresponien.

El seu empresonament havia provocat en els últims anys nombroses mostres de solidaritat de sectors anarquistes que denunciaven que Casellas era un pres polític i que el còmput de les seves penes era erroni, mentre que ell va seguir diverses vagues de fam. Finalment, s'ha pogut aplicar a Casellas una doctrina del Tribunal Constitucional que li ha permès sortir en llibertat ara mateix i no el 2016 com fins ara estava previst.

Casellas havia estat empresonat en diverses ocasions per atracament i encara té un judici pendent. Atracaments que cometia per a finançar les lluites obreres i socials, repartint els diners entre organitzacions i persones que, segons les seves pròpies paraules, «ho necessitaven». Se li va arribar a definir com «el Robin Hood espanyol». Sectors anarquistes i, fins i tot, ERC i ICV, van denunciar la seva situació penitenciària i van defensar que s'havia produït un error en el còmput de la pena de presó, que ara el jutge ha reconegut.

L'advocat defensor va sol·licitar a tres magistrats catalans i a un valencià que se li apliqués una doctrina del Tribunal Constitucional (TC) sorgida a partir d'una sentència del 28 d'abril del 2008, que permet que els dies de presó preventiva s'acumulin per a restar-los en altres sentències fermes. Seguint aquesta resolució, fa vuit anys que Casellas hauria d'haver estat posat en llibertat. Si finalment no s'hagués aplicat aquest procediment, la seva condemna actual no hagués expirat fins al 2016.

El jutge de vigilància penitenciària, el director de la presó i el comitè d'avaluació han confirmat, per tant, que Casellas ha complert vuit anys més del compte, ja que no s'havien comptabilitzat bé els anys que va passar a la presó tenint en compte el Codi Penal anterior, donant-li la raó després d'una lluita per la seva llibertat que va incloure fins a tres Vagues de fam, una d'elles de 76 dies i que va estar a punt de costar-li la vida.

Felicitats al company per la seva posada en llibertat, que la lluita segueixi.

Notícia extreta de Kaos en la Red:
www.kaosenlared.net/noticia/amadeu-casellas-sale-prision-ocho-anos-despues-correspondia