CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Amb la nova llei estatal de reforma de l’administració local, els plans d’emergència de les centrals nuclears són paper mullat

Dilluns, 23 desembre, 2013

COMUNICAT DE PREMSA ECOLOGISTES EN ACCIÓ

La nova llei estatal de reforma de l’administració local confirma, tal com advertien els ecologistes, que els plans d’emergència de les centrals nuclears només són paper mullat.

La nova llei només reconeix competències en matèria de protecció civil als municipis majors de 20.000 habitants, això en el cas de Catalunya exclou a tots els municipis de les zones de Vandellòs i d’Ascó .

Aquests municipis han anat desenvolupant els seus plans d’emergència locals d’acord amb el PENTA Pla d’emergència nuclear de la província de Tarragona que a la vegada depèn del Pla Bàsic d’emergència nuclear de tot L’Estat. Els alcaldes eren fins ara i per llei els responsables dels plans d’emergència local.

Amb aquesta llei i a l’espera de com acaba el redactat, aquests tindran la responsabilitat del que pugui passar en cas d’emergència nuclear, però no tindran el control sobre el pla d’emergència i l'operatiu que comporta alhora d’aplicar-lo.

Des del moviment ecologista hem denunciat diversos cops que els Plans d’Emergència nuclears només són paperassa per justificar el funcionament de les Centrals Nuclears. De fet a Tarragona funcionen Centrals nuclears des de l’any 1972 i mai s’ha fet un simulacre real d’un cas d’emergència nuclear. És més, els mitjans que s’han donat a alguns municipis com la megafonia o els vehicles de protecció civil s’han utilitzat per part d’aquests amb finalitats diferents a les quals en principi estaven destinats.

Ecologistes en Acció denuncia que no hi ha un sol Pla d’emergència en tot l’Estat que tingui ni els mitjans necessaris ni la preparació tècnica del personal que pugui garantir l’evacuació de la població de les zones nuclears en cas d’accident. Totes les mesures previstes en els plans d’emergència donen prioritat a confinar la població als seus propis habitatges. La població , més de 40 anys després de la posada en funcionament de les C.N. encara no sap el que ha de fer en cas d’accident.

La conclusió de tot plegat és que per a Ecologistes en Acció els Plans d’Emergència són “paper mullat”. Aquesta reforma de la Llei deixa encara més en evidència aquest fet en seguir carregant la responsabilitat dels plans d’emergència als alcaldes i a la vegada usurpant-los-hi les funcions. Una contradicció que deixa en evidència la seriositat en què es pren aquests Plans l’Administració de l’Estat.

Per a Ecologistes en Acció no hi ha cap Pla d’emergència nuclear que pugui garantir la salut i la seguretat de la població. Aquest és un motiu més i a la vegada prou important per a redactar de forma urgent un calendari de tancament de les centrals nuclears espanyoles seguint l’exemple d’altres Països desenvolupats com Alemanya que ja han fixat definitivament la clausura de totes les instal·lacions nuclears.

http://www.ecologistasenaccion.org/article27125.html