CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“Anarquismo social o anarquismo personal”, un llibre de Murray Bookchin

Dilluns, 15 abril, 2013

Anarquismo social o anarquismo personal

Murray Bookchin

Virus editorial, 2012, 104 pàg.

En el present llibre, el ja mort Murray Bookchin, un dels principals pensadors anarquistes contemporanis, realitza una dura crítica d'alguns dels nous corrents que han cobrat força en les últimes dècades dintre de l'esquerra antiautoritaria i, en concret, dintre de l'àrea anarquista.

Bookchin, un dels pioners de l'ecologia social, analitza i qüestiona les bases dels corrents de crítica de la civilització industrial, primitivistes, neomístics i individualistes (i s'enfronta a algunes de les seves figures més rellevants com John Zerzan, David Watson o Hakim Bey), acusant-les d'haver perdut el component social i organitzatiu —i per tant revolucionari— per a convertir-se, moltes vegades, en una mera actitud nihilista postmoderna o, en el pitjor dels casos, en un mer objecte de consum per a pijoprogres.

Podrà l'anarquisme continuar sent un moviment social revolucionari o acabarà sent una subcultura de moda? Continuaran sent els seus principals objectius la completa transformació d'una societat jeràrquica, classista i irracional en una societat comunista llibertària? O esdevindrà una ideologia centrada en el benestar personal, la redempció espiritual i la autorealització en l'interior de la societat existent? Un debat complex i necessari...