CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Aprovada la Reforma Laboral pel Consell de Ministres

Dijous, 17 juny, 2010

Els acomiadaments seran procedents si l'empresa acredita "una situació econòmica negativa". Així ho recull el decret de reforma laboral, aprovat en Consell de Ministres. El fons de capitalització o model austríac es legislarà al marge en un any. Es generalitza el contracte de 33 dies per a tots els sectors de població.

Les empreses podran realitzar acomiadaments procedents, és a dir, amb una indemnització de 20 dies per any treballat, "quan dels resultats de l'empresa es desprengui una situació econòmica negativa", segons recull el Reial decret de Llei de reforma del mercat de treball que el Govern ha aprovat aquest dimecres 17 de juny, de manera que la companyia podrà recórrer a aquest tipus d'acomiadament només amb acreditar pèrdues.

En concret, segons ha llegit directament del text el ministre de Treball, Celestino Corbacho, "s'entén que concorren causes econòmiques d'acomiadament quan dels resultats de l'empresa es desprengui una situació econòmica negativa. A aquests efectes l'empresa haurà d'acreditar els resultats al·legats i justificar que dels mateixos es dedueix mínimament la raonabilitat de la decisió".

Aquesta és una de les principals novetats introduïdes respecte la proposta que l'Executiu va traslladar divendres passat als agents socials i als partits polítics, que parlava, respecte a les causes econòmiques d'acomiadament objectiu, de pèrdues "no merament conjunturals", encara que fonts de Moncloa van suggerir després que es podria fixar un termini de pèrdues de sis mesos. Actualment, la normativa laboral contempla que només es poden realitzar acomiadaments objectius quan perilli la viabilitat de l'empresa.

El Reial decret aprovat aquest dimecres pel govern entrarà en vigor el dijous dia 18 amb la seva publicació en el BOE, segons va avançar la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega, i serà convalidat la pròxima setmana, encara que posteriorment es tramitarà com projecte de llei, el que obre la porta a noves modificacions a través d'esmenes.

El model austríac, per separat

Quant a la resta d'aspectes, el text definitiu deixa fora el fons de capitalització per als treballadors o model, que es regularà en un projecte de llei al marge, en el termini d'un any. Corbacho ha volgut avançar, no obstant això, que el Govern no pretén que la introducció d'aquest model "comporti un increment de les quotes empresarials".

El FOGASA pagarà 8 dies de tots els acomiadaments

Així mateix, el decret amplia a tots els contractes indefinits l'assumpció per part del Fons de Garantia Salarial (FOGASA) de vuit dies d'indemnització per any treballat en cas d'acomiadament, un complement que en la proposta original es reservava per als contractes amb indemnització de 33 dies. Aquest complement, que busca abaratir el cost de l'acomiadament a les empreses, estarà vigent mentre entra en vigor el fons de capitalització.

D'aquesta manera, en cas d'un acomiadament procedent, l'empresa assumiria només 12 dels 20 dies d'indemnització previstos; si l'acomiadament és improcedent, dependrà del tipus de contracte del treballador: si és ordinari (45 dies d'indemnització), l'empresa assumeix 33 dies i el FOGASA vuit, mentre que si és un contracte de foment (33 dies), l'empresa pagaria només 25 dies. En qualsevol dels casos, el treballador rebrà la indemnització íntegra prevista per la legislació.

El contracte de 33 dies, per a tots els sectors de població

Tal com estava previst, el text definitiu amplia als treballadors d'entre 31 i 44 anys el contracte de foment de la contractació indefinida, que contempla una indemnització de 33 dies per any treballat, el que suposa incloure a l'únic col·lectiu que fins a ara no podia utilitzar aquest tipus de contracte.

Corbacho ha admès que s'eliminen "algunes de les limitacions que hi havia en la legislació actual" per a usar aquest tipus de contracte, encara que ha rebutjat que això suposi un abaratiment de l'acomiadament, ja que "no s'universalitza" la seva aplicació. En qualsevol cas, l'únic requisit perquè un empresari utilitzi aquest tipus de contracte -en lloc de recórrer al contracte ordinari- serà que el treballador dugui tres mesos aturat.

Més indemnització en el contracte de servei

De la resta de novetats respecte a la proposta inicial, Corbacho ha volgut destacar que no canvia el règim jurídic de cap contracte temporal excepte el d'obra i servei, que es limita a dos anys de durada ampliables a tres per conveni sectorial. Així mateix, l'augment de la indemnització per extinció de contracte de vuit a 12 dies per any treballat solament s'aplicarà a aquest contracte, i a més es farà de manera gradual, amb un dia més per any fins a 2015.

Finalment, el decret aixeca les restriccions perquè les empreses privades d'intermediació laboral puguin actuar també en l'àmbit de les administracions públiques, que fins a ara es reservava a l'INEM.

>>> Extret del Rojo y Negro Digital: www.rojoynegro.info/2004/spip.php?article30814

>>> Informació oficial a: www.la-moncloa.es/ConsejodeMinistros/Referencias/_2010/refc20100616.htm#MercadoLaboral

>>> Adjuntem: Real Decreto-ley 10/2010, de 16 de junio, de medidas urgentes para la reforma del mercado de trabajo.

Attached documents