CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Aproven a Grècia noves mesures d’austeritat entre disturbis que deixen 70 detinguts

Dijous, 8 novembre, 2012

El paquet de mesures inclou acomiadaments de funcionaris, retallades de les pensions i repagament sanitari, a canvi de donar un nou tram d'ajuda.

L'oposició havia acusat el Govern que la tramitació del paquet d'estalvi és inconstitucional per haver recorregut al procediment d'urgència.

Segon dia consecutiu de vaga general a Grècia en protesta contra les noves mesures d'austeritat que vota el Parlament.

Els xocs van començar quan uns manifestants van llançar petards i un còctel incendiari contra els agents, que van contestar amb gasos lacrimògens.

El paquet de mesures, que inclou des d´acomiadaments de funcionaris a retallades de les pensions i el repagament sanitari, va ser aprovat amb un estret marge de 153 vots a favor , 128 en contra i 18 abstencions , en una votació que requeria de majoria absoluta.

La majoria dels diputats del partit centreesquerrà Dimar, soci del tripartit del Govern, es van abstenir tal com havien anunciat. Cinc parlamentaris del socialdemòcrata Pasok , també al Govern, van trencar la disciplina de vot i es van abstenir o van votar en contra , igual que un altre del conservador Nova Democràcia, en un clar reflex de la divisió que aquest paquet de mesures ha causat fins i tot en el si de l'Executiu.

L'oposició havia acusat el Govern que la tramitació del paquet d'estalvi era inconstitucional per haver recorregut al procediment d'urgència per debatre un projecte el text, de 279 pàgines, només va ser fet públic dilluns.

Una aprovació enmig de la vaga

Grècia vivia aquest dimecres la segona jornada d'una vaga de 48 hores convocades pels principals sindicats que ha paralitzat gran part de l'activitat, especialment de la indústria, els bancs, l'administració pública, les escoles i els centres de salut, així com del transport terrestre i marítim.

Agents antiavalots i grups de manifestants van protagonitzar durs enfrontaments a la plaça Syntagma d'Atenes, on milers de persones es van concentrar per protestar contra els plans del Govern d'aprovar més mesures d'estalvi. Unes 70 persones van ser detingudes i almenys 8 agents de Policia van resultar ferits pel llançament de pedres i còctels incendiaris i per les topades amb els manifestants.

Els xocs van començar sobre les 18.15 hora espanyola quan un grup de manifestants va llançar petards i un còctel incendiari contra els agents, que van contestar llançant gasos lacrimògens. Un núvol de gasos es va elevar sobre l'emblemàtica plaça que alberga el Parlament hel · lè, encara que milers de persones segueixen concentrades allà per denunciar la tramitació de les mesures d'estalvi. Però mentre, més de 70.000 persones abarroten la plaça Syntagma , on s'ubica el legislatiu, segons han confirmat fonts policials.

Crec que aquestes mesures destruiran a Grècia Pancartes contra el Govern i els acords d'austeritat tancats amb la UE i el Fons Monetari Internacional, banderes gregues i altres amb els colors del moviment obrer i anarquista onegen a la plaça, a la qual no cessa d'acudir gent. "Crec que aquestes mesures destruiran a Grècia. La gent ja no té ni per menjar i ens estan retallant cada dia el salari, les pensions i les prestacions socials. I després dediquen els diners de l'Estat als bancs ", es va queixar amargament a Efe Yannis Messentzis, el salari ha caigut un 35% en els últims dos anys.

Nikos, un universitari de 22 anys va denunciar per la seva banda que "les mesures van a destruir el teixit social de Grècia i la gent pobra no podrà anar ni a l'hospital perquè la medicina ja no serà gratuïta ". Entre les mesures que debat avui el Parlament es compta el cobrament de cinc euros per visita mèdica , una taxa de 25 euros per hospitalització i un euro per recepta, així com la reducció de la cobertura de medicaments per a malalts crònics.

"Tinc amics que estan emigrant perquè aquí no troben feina . I no hi ha perspectives que això vagi a millorar ", ha lamentat Nikos. Mentre al carrer l'ambient es caldeja-la policia no ha informat encara de disturbis- el debat parlamentari també està pujant de to.

FONT: 20MINUTOS.ES

Més informació:

- STREAMING DES DE PLAÇA SINTAGMA A ATENES DAVANT DEL PARLAMENT

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció