Arrels, cultures d’anada i tornada. Jornades de les Dues Ribes a Reus
PROGRAMA
- Dimarts 30 de juny
Sala Hortensi Güell del Centre de Lectura (c.Major 15), 19.30 h.
Xerrada-debat sobre l’associacionisme dels immigrants i dels col·lectius que treballen amb la immigració
Pepe Nieto i Mohammed el Bouhali (Sodepau), Hilal Tarkou (Associació Ciutadans per la Convivencia i el Desenvolupament, Reus), Àrea Immigració de CGT i Mohamed Laaouaj (Associació Amazics de Catalunya).
- Dimecres 1 de juliol
Centre Cívic Ponent (Av. Països Catalans 106), 22 h.
Projecció del documental “Casa Nayda” (les noves tendències musicals i culturals de la joventut del Marroc)
Sessió DJ “l'evolució musical al Magrib” per Yacine Belahcene
- Dijous 2 de juliol
Centre Cívic Ponent (Av. Països Catalans 106), 22.30 h. Entrada: 5 €
Concert amb els grups Nour i Chaqlalà
- Divendres 3 de juliol
Arxiu Històric (Pl. Castell), 20 h.
Xerrada-debat sobre música i cultura actual al Magrib
Joni (Hace Color, Barcelona), Ferran Morillas (Qadar Produccions Culturals, Barcelona), Dominique Caubet (directora del documental Casa Nayda, Paris) i Moulay Sherif (Nass Marrakech).
- Dissabte 4 juliol
El Racó de la Palma (Passeig Mata cantonada c/Ample), 20 h.
Contes a banda i banda del Mediterrani, per Ali El Aziz i Anna Gabernet
- Dilluns 6 de juliol
Sala d’Actes Centre de Lectura (c.Major 15), 20 h.
Projecció de la pel·lícula “Retorno a Hansala”
- Dimarts 7 de juliol
Arxiu Històric (Pl. Castell), 19.30 h.
Projecció del Documental “Llibre de Família” i taula rodona sobre el nou codi de família del Marroc, amb Josep Maria Navarro i Fatiha Rabei (Sodepau), i Fàtima Souki (Associació Amazics de Catalunya)
Organitzen:
Associació Cultural Reggus
Associació Hace Color
Àrea d'Immigració CGT Baix Camp
Col·laboren:
Associació Amazics de Catalunya
Sodepau
Associació Ciutadans per la Convivencia i el Desenvolupament, Reus
Regidoria de Solidaritat i Cooperació
Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació
Fusic
Fira de Música al Carrer de Vila-seca
PRESENTACIÓ DE LES JORNADES
Dues ribes de la Mediterrània, la Nord i la Sud, amb situacions molt diferents, tant a nivell econòmic com polític, social o cultural, però àmpliament relacionades entre si al llarg dels segles. Dos móns que sovint han viscut d'esquenes l'un de l'altre, però els camins dels quals està clar que cada dia aniran més lligats. Els intercanvis comercials i culturals, així com el fenòmen migratori del sud cap el nord i l’econòmic del nord cap el sud, en són els principals responsables.
Immigració magribina, sobretot marroquina, però també algeriana, molta d’ella de cultura amazigh, que està canviant la realitat quotidiana dels nostres pobles i ciutats, i obrint espais i situacions noves, amb totes les contradiccions i problemàtiques que això implica, però també amb la diversitat enriquidora i l’aportació cultural com elements que haurien de ser vistos en positiu, potenciant l'intercanvi, la convivència i el coneixement mutu.
Reus, ciutat d'uns 110.000 habitants, n'és un bon exemple, amb un percentatge de població immigrant de més del 15%, la meitat de la qual provinent del Magrib, bàsicament del Marroc. Això genera situacions complexes i, de vegades, problemes de convivència, fruit del desconeixement mutu i de les diferències culturals i econòmiques existents, normals d'altra banda en tot procés migratori més o menys massiu que es dona en un període curt de temps, incrementats per algunes actituds xenòfobes i racistes, per les mentalitats tancades i reticents als canvis existents en ambdós costats, per les legislacions repressives/restrictives vigents en matèria d’estrangeria i per la falta d’actuacions concretes per part de l’Administració.
Ens trobem amb un significatiu percentatge de la població que, tot i ser visible al carrer i al món laboral, a d'altres nivells és pràcticament invisible. Si en l’àmbit de participació ciutadana, tant a nivell polític com associatiu, veiem com el col·lectiu magrebí no existeix ni compta pràcticament per a res, a nivell cultural podem comprovar com la seva presència a la ciutat passa pràcticament desapercebuda: ni s'organitzen activitats des de la comunitat magribina, ni destinades a ella, si exceptuem els espais i actes religiosos (destinats bàsicament al sector més practicant de la religió musulmana. No existeix una programació cultural destinada a aquesta part de la població o que serveixi per donar a conèixer a la comunitat d'acollida els seus valors culturals i per interrelacionar-se amb la població autòctona.
És en aquest àmbit on volem intervenir, en fomentar l'intercanvi cultural, el coneixement mutu i l'organització d'activitats socials i culturals. I aquí és on entra la nostra proposta de Jornades. Amb l’ànim de trencar tòpics i imatges estereotipades, de fomentar la crítica i la reflexió, de donar a conèixer altres realitats, de crear ponts, de que siguin un punt de partida….
AMPLIACIÓ DETALLADA DEL PROGRAMA
- Dimarts 30 de juny
Sala Hortensi Güell del Centre de Lectura (c.Major 15), 19.30 h.
Xerrada-debat sobre l’associacionisme dels immigrants i dels col·lectius que treballen amb la immigració
Amb la participació de Pepe Nieto i Mohammed el Bouhali de Sodepau, Hilal Tarkou de l’Associació Ciutadans per la Convivencia i el Desenvolupament (Reus), Àrea Immigració de CGT, i Mohamed Laaouaj de l’Associació Amazics de Catalunya.
Com s’organitzen i desenvolupen activitats els col·lectius de persones immigrades a casa nostra?. Quin treball porten a termes les associacions que dediquen la seva activitat a la solidaritat amb les persones immigrades i els seus països d’origen?. En quin contexte social i jurídic es mouen? És possible una associacionisme independent de l’Administració? Són una eina bàsica per interrelacionar la població autòctona amb la nouvinguda?
Associació Amazics de Catalunya: amazics.blogspot.com/
Sodepau: www.sodepau.org/
- Dimecres 1 de juliol
Centre Cívic Ponent (Av. Països Catalans 106), 22 h.
Projecció del documental “Casa Nayda”
Un documental sobre les noves tendències musicals i culturals de la joventut del Marroc escrit per Dominique Caubet i realitzat per Farida Benlyazid i Abderrahim Mettour. Presentació de la projecció a càrrec de Dominique Caubet.
Actualment el Marroc es mou i els seus joves també. No es pot continuar ignorant l’expressió d’una nova cultura de la joventut marroquina. A través de la música, les publicacions, la revalorització de l’àrab marroquí (darija), la utilització de les noves tecnologies, els festivals musicals i una creativitat en ebullició, Casa Nayda és un documental que il·lustra l’efervescència d’aquesta joventut en acció així com les dificultats que es troba en el camí.
Més info: www.myspace.com/casanayda
A continuació, sessió de DJ a càrrec Yacine Belahcene Benet, amazigh-català de Barcelona, intrèpid aventurer de l'escena musical sense frontera, cantant actualment del grup Nour i abans dels ja desapareguts Cheb Balowsky. Farà una sessió introductòria de l'evolució musical al Magrib dels darrers cinquanta anys acabant amb les propostes magribines actuals i la seva presència a les noves musiques catalanes.
- Dijous 2 de juliol
Centre Cívic Ponent (Av. Països Catalans 106), 22.30 h. Entrada: 5 €
Concert amb els grups Nour (Barcelona) i Chaqlalà (Barcelona)
Nour és llum en àrab, i és també el nom de la banda creada per Yacine Belahcene Benet, amazigh-català de Barcelona, que va ser el cantant de Cheb Balowsky. Nour és una banda de rock àrab nascuda l’any 2005 a Barcelona, que juga amb ritmes electrònics occidentals fusionats amb melodies i orquestracions àrabs. Compta amb dos treballs discogràfics editats “Paper mullat” i “En blanc”.
www.hacecolor.com
Chaqlalà és un grup de rock bereber nascut a Barcelona l’any 2008. Les influències principals provenen de la música popular de la Kabilia (nord d’Algèria). Format per tres algerians, un italià i un català, el grup beu de la tradició mediterrànea i combina instruments tradicionals amb elèctrics. La nostra música és un còctel molt rítmic que fusiona els estils tradicionals dels països d’origen amb el funk i el rock, aconseguint una música animada i un directe molt potent.
- Divendres 3 de juliol
Arxiu Històric (Pl. Castell), 20 h.
Xerrada-debat sobre música i cultura actual al Magrib
Amb membres d’associacions culturals de promoció de músics magribins: Joni (Hace Color, Barcelona), Ferran Morillas (Qadar Produccions Culturals, Barcelona), Dominique Caubet (directora del documental Casa Nayda, Paris) i Moulay Sherif (músic marroquí afincat a Catalunya, membre del grup Nass Marrakech).
La realitat de les músiques del Magrib és bastant desconeguda per a la majoria del públic europeu. Tot just alguns dels artistes residents en altres països diferents als del seu origen gaudeixen de popularitat. L'actualitat no té res que veure amb els tòpics i informacions habituals que se'ns transmeten. A la realitat musical històrica, potser la més coneguda, cal afegir les noves propostes que estan sorgint. Grups de rock, rap, fusió... configuren aquesta nova onada musical que està contribuint als canvis socials, polítics i culturals dels seus respectius països, creant una escena musical única, allunyada de les grans indústries culturals, del consum fàcil, en les quals participen molts milers de joves.
Posteriorment, a les 23 h. al Campus (c/Sant Llorenç 11), farem una sessió d’intercanvi i diàleg entre persones interessades en el tema, amenitzada amb una sessió de música magribína.
- Dissabte 4 juliol
El Racó de la Palma (c/Ample cantonada Passeig Mata), 20 h.
Contes a banda i banda del Mediterrani
Sessió de contes (per a adults) de tradició oral marroquina i catalana a càrrec d’Ali El Aziz, actor i narrador marroquí que fa molts anys que resideix a Barcelona, i Anna Gabernet, forma part de la junta d'ANIN (Associació de Narradores i Narradors) i del consell de redacció de la revista d'aquesta associació. Ambdòs tenen una dilatada experiencia en el món de la narració i la cultura i han participat en nombroses activitats organitzades per escoles, associacions i institucions.
Dos narradors, dues veus carregades de contes que ens parlen de dues terres separades per un mateix mar, el Mediterrani. Dues tradicions distants però alhora veïnes. En aquest espectacle de contes els narradors aniran explicant contes de la seva tradició oral, marroquina i catalana, de forma alternada. El públic podrà descobrir que existeixen molts vincles entre les dues cultures a través dels contes que degustaran.
- Dilluns 6 de juliol
Sala d’Actes Centre de Lectura (c.Major 15), 20 h.
Projecció de la pel·lícula “Retorno a Hansala”
"Retorno a Hansala", pel·lícula escrita i dirigida per Chus Gutiérrez estrenada el març de 2009, està inspirada parcialment en fets reals. A començaments d'aquesta dècada, a les platges de Rota (Cadis) van aparèixer els cadàvers d'onze joves immigrants marroquís que buscaven creuar l'Estret de Gibraltar en una pastera. Es va descobrir a través de les seves pertinences que tots ells provenien del mateix poble, Hansala.
La pel·lícula pretèn recrear aquells fets des dels ulls de dos personatges, Martín (l'actor José Luis García-Pérez), un empresari funerari amb problemes econòmics, que es troba un número de telèfon en el cadàver d'un dels joves marroquís ofegats a l'intentar travessar l’Estret, i Leila (l'actriu marroquina Farah Hamed), la germana del jove amb la que entra en contacte, una jove immigrant que intentarà repatriar el cadàver del seu germà, situació a partir de la qual viuran una intensa experiència que els portarà a replantejar-se molts coses..
Martín es trobarà a Hansala, sense esperar-ho, amb la realitat de l'Atlas marroquí, una zona poblada per amazighs que viuen en la més extrema pobresa i abandonament institucional. Sense llum, ni aigua, ni metges, la comunitat es manté viva gràcies a la solidaritat i el suport mutu, compartint absolutament tot el que tenen. "Retorno a Hansala" parla de la desesperació de la gent que té com única alternativa escapar, una fugida cap a un "daurat paradís" que en moltes ocasions té el seu punt i final en les profundes aigües de l'Estret.
Més info: www.retornoahansala.com
- Dimarts 7 de juliol
Arxiu Històric (Pl. Castell), 19.30 h.
Projecció del Documental “Llibre de Família” i taula rodona sobre el nou codi de família marroquí
Introduiran el debat Josep Maria Navarro i Fatiha Rabei de Sodepau, i Fàtima Souki de l’Associació Amazics de Catalunya.
El documental, produït per Desenvolupament Comunitari i realitzat per Alberto Bougleux, és una mirada sobre la situació de les dones marroquines, especialment les que viuen en les comunitats rurals del sud del país on té molt més pes la tradició, i on les dificultats són més profundes. La companyia marroquina Aquarium realitza una gira teatral per diferents douars i comunitats rurals del sud del Marroc amb un espectacle que parla dels avenços del nou codi de família (Mudawana) i dels drets de les dones. Serà només a través d'un intens porta a porta per les cases dels pobles que la companyia aconseguirà la participació de les dones.
L’aprovació d’aquest nou codi de família respon a la necessitat d’aconseguir un respecte a una visió plena i àmplia del concepte de ciutadania per a les dones del Marroc i significa una pas més per aconseguir una veritable democratització i modernització del Marroc.
El tema ha tingut la seva trasllació a Catalunya amb l’obra de teatre “Rosella” o el nou codi de família al Marroc”, escrita i concebuda per la jove dramaturga marroquina Naima Zitan. “Rosella”, produïda per Desenvolupament Comunitari, entenent el teatre com a eina de dinamització i sensibilització al voltant del col·lectiu marroquí a Catalunya. Els actors i actrius són joves catalans d’origen marroquí i també autòctons. L’obra està parlada amb dariya o àrab marroquí i compta amb elements de suport en català.
A través d’ella es vol mostrar l’excel·lent producció teatral contemporània marroquina, apropar les comunitats marroquines de Catalunya al teatre, fomentar la relació entre joves actors teatrals catalans i marroquins, potenciar el teatre amb contingut social com a eina de dinamització comunitària i difondre una imatge molt més madura i complexa de la realitat sociocultural marroquina.
Més info sobre el documental:
Trailer del documental:
www.youtube.com/watch?v=0DFQh3p916M
Més info sobre l’obra de teatre: