CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“Arrhash”, un documental sobre els bombardejos químics de l’exèrcit espanyol al Rif

Dilluns, 8 març, 2010

Arrhash (Verí)

Documental de Javier Rada i Tarik El Idrissi sobre la massacre química en la guerra del Rif (nord del Marroc). Any 2008, durada 45 minuts.

Entre 1923 i 1927, l'exèrcit espanyol va bombardejar amb gas mostassa a població civil durant la guerra del Rif. Espanya es va convertir en una de les primeres potències a utilitzar aquests mètodes d'extermini. I va aconseguir que el seu crim romangués en un convenient oblit.

Gairebé un segle després, un jove rifeny, resident a Madrid, iniciava una carrera contra rellotge per a salvaguardar la memòria dels últims testimonis d'aquella guerra. El Govern espanyol mai ha admès tals crims. I les víctimes, molt ancianes, amenacen amb morir sense haver explicat què va ocórrer durant aquells anys d'asfíxia i mort.

Aquest documental intenta posar la història en el seu lloc. Emplenar l'absència en els llibres de text. Recuperar la veu dels que van sofrir aquesta guerra química. No hi ha pitjor crim que el que queda en l'oblit. Ajuda'ls a recuperar la història.

Ara, el documental sobre la guerra química ha estat editat per la distribuïdora Eguzki Bideoak. La seva llicència és Creative Commons. El seu preu és de 12 euros. Pots copiar-lo i distribuir-lo per a donar-lo a conèixer sempre que el teu objectiu no sigui el d'obtenir una retribució econòmica.

- Podeu adquirir el documental a Eguzki Bideoak:

http://catalogo.eguzkibideoak.info/dvd/arrhash

- Per a més informació sobre el documental i per veure el trailer i el documental complet (dividit en 4 parts), aneu al web:

http://www.arrhash.com/

- També hi ha un bloc fet pels directors del documental:

http://venenodelrif.blogspot.com/

>>> Trailer del documental:

ARRHASH trailer from Mateo Parrilla on Vimeo.