CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Arriba a Badalona l’exposició “Ruedo Ibérico. Un desafiament intel·lectual”

Divendres, 12 febrer, 2010

L'exposició mostra la trajectòria de l'editorial Ruedo Ibérico a traves dels llibres publicats, col·laboradors, temàtiques, fotografies i fins i tot les planxes que utilitzaven per a imprimir les il·lustracions dels llibres.

Ruedo Ibérico fou una editorial que va néixer a París el 1961 gràcies a l'impuls d'un grup d'espanyols a l'exili amb procedències polítiques molt diverses, fet que el convertí en vehicle d'una gran part de l'oposició antifranquista i en un desafiament intel·lectual que féu trontollar la imatge del règim. En un principi, va desvetllar, en front de la propaganda oficial, les falsedats que el franquisme havia propagat sobre la guerra civil, i després, a més d'aquesta tasca, va denunciar la situació real de la societat espanyola dels anys seixanta i setanta en els camps polític, econòmic i cultural, sempre amb la idea de fomentar l'intercanvi entre els exiliats i la resistència interior cada vegada més àmplia.

Alguns dels col·laboradors més actius i compromesos de Ruedo Ibérico els trobem, precisament, a Catalunya. En els seus últims anys d'existència va passar de l'oposició a la dissidència, i va desaparèixer el 1983, com una víctima més del tipus de transició política pactada en el postfranquisme. Entre els seus fundadors, José Martínez va ser el qui va romandre sempre al capdavant de l'editorial.

L'exposició recupera per a la memòria viva de la nostra història recent una època de repressió dictatorial i la consegüent transició cap a la democràcia des de l'òptica d'un grup d'intel·lectuals que va ser decisiu en la seva acció contra la propaganda d'ideologia feixista.

Produïda per la Residencia de Estudiants de Madrid, ha passejat per París, Londres, Madrid, València i Amsterdam, entre d'altres, i ara, ha arribat a Badalona, a l'Espai Betúlia (c/Enric Borràs 43-47) on es podrà visitar fins el 25 de març. L'entrada és lliure i els horaris de dilluns a divendres de 10 a 14 h. i de 16 a 20.30 h., i els dissabtes de 10 a 14 h.

Activitats complementàries:

- Dimecres 17 de febrer a les 19.30 h

Taula rodona

Ruedo ibérico, un desafiament intel·lectual

Amb Elena Romo, Joan Martínez Alier i Alberto Hernando

Moderador: Francesc Ríos

- Dimecres 3 de març a les 19.30h

Taula rodona

Ruedo ibérico i la resistència cultural a Catalunya

Amb Josep Maria Castellet, Salvador Giner i Joan Porta

Moderador: Joan Villarroya