CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Artur Mas ha retallat un 25% en prevenció d’incendis aquest 2012

Dilluns, 23 juliol, 2012

mas_puig_250x227.jpg

Tot i tenir advertències de la Direcció general de Medi Natural i Biodiversitat que li deien que per la manca de pluges el risc d’incendi al bosc era major que en d'altre anys, la seva obsessió per retallar l’ha dut a reduir totes les partides destinades als bombers enlloc d’augmentar-les en previsió d’un estiu complicat


Tot i tenir advertències de la Direcció general de Medi Natural i Biodiversitat que li deien que per la manca de pluges el risc d’incendi al bosc era major que en d'altre anys, la seva obsessió per retallar l’ha dut a reduir totes les partides destinades als bombers enlloc d’augmentar-les en previsió d’un estiu complicat
Els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012, aprovats al Parlament amb els vots de CiU i PP, no només contenien les lleis Òmnibus o el cèntim santitari, sinó també unes fortes retallades en el pressupost de prevenció i extinció d’incendis, en concret entre un 25 i un 34%, segons els sindicats, és a dir entre una quarta part i un terç menys que l’any anterior. De fet, la prevenció d’incendis està repartida en diverses partides dins dels Pressupostos, però les retallades en alguns elements són tant fortes que poden llastar molt notablement la capacitat de reacció i control dels incendis. I més en un any en que la sequera és persisitent, com ja havia anunciat fa tres mesos el director general de Medi Natural i Biodiversitat, Josep Escorihuela, que va admetre que estaven davant una situació "complicada" per la falta de pluges ja que la vegetació està molt seca, i no creix l'herba verda, la qual cosa facilita que els incendis es propaguin amb facilitat. Tot i estar avisats, el President Mas, com a màxim responsable, i el conseller d’Interior Felip Puig [ambdós a la imatge] com a responsable directe, van seguir obcecats en passar la tisora, malgrat els avisos del perill que això comportava.

Les partides més retallades són les de material de transport, és a dir camions i vehicles, que passa de 25,57 milions d’euros el 2011 a 11,50 milions el 2012, una reducció de més de la meitat. Una cosa similar passa en les inversions en immobilitzat immaterial destinat a prevenció d’incendis, que passa d’11,78 milions d’euros l’any passat a 5,22 per a aquest any. També cau el pressupost destinat a manteniment d’edificis, com casernes i parcs, que passa de 5,2 milions d’euros a 4,1. I no es retallen tan sols els pressupostos destinats a l’extinció, ja que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural xifra les inversions efectuades en matèria de prevenció d'incendis als boscos amb dades decreixents, ja que el 2009 s’hi van destinar 4,5 milions d’euros, que van passar a ser 3,09 el 2010 i 2,4 el 2011.

De fet, el dia set de juny d’aquest 2012, una moció al Parlament de Catalunya instava a CiU a “revisar el pressupost del Departament d’Interior i fer les modificacions pertinents per a garantir els recursos humans i materials necessaris per a la campanya de prevenció d’incendis del 2012, amb la finalitat d’afrontar amb garanties els riscos en matèria de prevenció i extinció d’incendis” i també a regular i ordenar les convocatòries, les necessitats formatives i molts d'altres aspectes relacionats amb els bombers i l’extinció d’incendis.

Amb les dades a les mans, caldrà veure ara qui té responsabilitats directes sobre el gran foc de l’Alt Empordà, que ha estat atiat per la tramuntana però també per les retallades. El president Artur Mas ha assegurat que "hi ha hagut imprudències manifestes en l'incendi de l'Alt Empordà”, referint-se a que l’orígen podria ser una burilla llançada des d’un vehicle a la N-II. També hauria de ser una imprudència manifesta fer totes aquetes retallades als bombers en una campanya estival perillosa perquè ja va ser avisada pel seu alt risc. De fet, tan sols es pot atribuir a la manca d‘efectius que es descontrolés fins a cremar 12.000 hectàrees un foc que va començar en una carretera, on l’accés és senzill, o que s’arribés a la situació de caos toal a la N-260 a Portbou, on no hi havia Mossos d’Esquadra per tallar una carretera on unes 200 persones van quedar atrapades entre el foc i el mar amb els seus cotxes, que van haver d’abandonar, i com a conseqüència de la qual van morir dues persones.

FONT: EL TRIANGLE

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció