CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

«Ascó, Catalunya diu que no». Més de 2000 persones es manifesten contra el cementiri nuclear

Dilluns, 25 gener, 2010

Convocades per la Coordinadora Anti-cementiri Nuclear de Catalunya (CANC), milers de persones s'han manifestat aquest diumenge 24 de gener pels carrers d'Ascó, a la Ribera d'Ebre, per tal que l'ajuntament de la localitat no presenti la seva candidatura per acollir el Magatzem Temporal Centralitzat, on es dipositaran els residus radioactius de totes les centrals nuclears de l'Estat espanyol.

Ascó va ser l'escenari i alhora testimoni del primer gran acte de protesta i rebuig contra la intenció del seu mateix ajuntament de presentar candidatura a tenir el cementiri que emmagatzemarà els residus nuclears de tot l'Estat. Gent majoritàriament de la Ribera d'Ebre, però també de tots els racons de les Terres de l'Ebre i de la resta de la demarcació de Tarragona, i també habitants d'Ascó que s'oposen al cementiri nuclear, es van fer seves les nombroses proclames espontànies que anaven sorgint com “Ascó, Catalunya diu que no” o “alcalde dimissió”. Un nombrós grup de militants de la CGT també va ser-hi present.

Les entitats convocants critiquen que la decisió de posar el cementiri nuclear a Ascó sigui tan sols d'un govern municipal i que cinc persones decideixin per tot el territori, quan ja fa temps que s'ha demostrat que la radioactivitat no respecta les fronteres entre els pobles. No pot que el govern de l'Estat doni llibertat a una sola població perquè hipotequi el futur d'unes terres ja prou castigades per impactes ecològics importants amb la presència de centrals tèrmiques i nuclears. En aquest sentit cal recordar que 61 municipis de la demarcació de Tarragona i 7 consells comarcals han aprovat mocions de rebuig al MTC.

A més, també van recordar que hi ha un acord del Parlament en què s'hi oposa explícitament i que no es pot tractar el problema dels residus sense un calendari de tancament de les centrals nuclears socialment acordat.

Concentració dimarts 26 davant l'Ajuntament d'Ascó

Està previst que la candidatura es debati aquest dimarts en un ple extraordinari de l'Ajuntament. Per això s'ha convocat una concentració davant l'Ajuntament d'Ascó a partir de les 11 h. del matí. Es tracta de simular un enterrament, i per això s'ha demanat a la gent que hi participi que vagin vestits de negre, amb flors i corones, com si fos una marxa fúnebre.

Concentració dimecres 27 a Barcelona

NO AL MTC a Catalunya: demanem un calendari consensuat de tancament de nuclears.

Dimecres 27 de gener, a les 20 hores, a la plaça de Sant Jaume, davant la Generalitat.