CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Ascó vessa 25.000 litres d’aigua radioactiva a l’interior de la planta

Diumenge, 1 maig, 2011

La central nuclear d'Ascó ha vessat per accident 25.000 litres d'aigua contaminada dins un embornal intern de la zona de contenció. Tot i que el líquid contaminant no va arribar a sortir de del circuit de la central sembla ser que va afectar 14 operaris que treballen en la recàrrega. Des de l'organització ecologista Greenpeace assenyalen que aquest nou incident a la central nuclear demostra que no és segura i que com més anys passen més errades s'hi produeixen. Així mateix, alerten que si la central hagués estat en marxa quan van passar els fets les conseqüències podrien haver estat molt pitjors perquè s'hauria pogut veure afectada la refrigeració del reactor.

El vessament va ser notificat dijous per la titular de la central, l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), al Consell de Seguretat Nuclear (CSN). El reactor de la central però, estava aturat ja que actualment s'hi està portant a terme l'operació de recàrrega. Per aquest motiu, l'aigua no va arribar a sortir del circuit intern de la central i per tant en cap cas es pot parlar de fuita sinó de vessament.

Això no obstant, quan van tenir lloc els fets hi havia catorze operaris treballant a l'edifici de contenció i es van mullar els peus amb l'aigua radioactiva. Després de fer-los proves des de l'ANAV s'assegura que no se'ls ha detectat contaminació interna a cap d'ells.

El responsable de l'energia nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, ha explicat a l'ACN que l'incident demostra que la central no és segura i que com més anys passen més errades s'hi produeixen. Així mateix, ha alertat de les conseqüències greus que haurien succeït si aquest accident hagués tingut lloc amb la central en marxa.

Font: ACN / delCamp.cat


Ecologistes en Acció demana el tancament definitiu de la central nuclear d’Ascó després que 14 operaris hagin estat contaminats per aigua radioactiva del circuit primari

L’obertura accidental d’una vàlvula del circuit primari mentre es procedia al calibratge d’un dels quatre canals de recirculació semiautomàtica des dels embornals de l’edifici de contenció va escampar uns 25 m³ d’aigua radioactiva que ha arribat a 14 operaris que participaven en les tasques de recàrrega d’Ascó I, arribant-ne l’aigua radioactiva als turmells.

Encara que s’ha procedit a l’evacuació dels operaris de l’àrea contaminada, així com a la retirada del calçat contaminat i als controls radiològics que en principi descarten contaminació radioactiva interna, es tracta d’un accident molt greu ja que existeix un risc inherent per a la salut dels treballadors per la dispersió inevitable de material radioactiu.

Malgrat que el circuit primari disposi de filtres de resines d’intercanvi iònic que tenen com a funció la retenció, a priori, de la radioactivitat, hi ha tres tipus d’isòtops radioactius que poden escapar al filtratge. Concretament es tracta del triti, el iode 131 i el cesi 137, els quals també han estat alliberats en l’accident de Fukushima.

D’altra banda tot i que s’ha comunicat la retirada de l’aigua contaminada del pou sec, no s’ha determinat quina ha estat la seva nova destinació.

Per Ecologistes en Acció es tracta d’un accident, per més que l’operador hagi declarat que "es tracta d’un procediment no molt adequat", per això i davant els múltiples esdeveniments que s’estan produint a la central nuclear d’Ascó, Ecologistes en Acció demandarà una investigació al CSN.

No obstant això i davant la més absoluta absència de seguretat a Ascó, Ecologistes en Acció exigeix novament el tancament immediat de la central, és per això que demana que no es renovi la llicència d’explotació el venciment es produeix a finals d’aquest any per als dos grups.

Ecologistes en Acció

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció