CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Assemblea del Sector Social. Nova reunió el divendres 20 a les 18 h. a la CGT de Barcelona

Dijous, 19 maig, 2011

Acta de la 1a Assemblea:

El dia 8 d'abril ens vam reunir en la seu de CGT a Barcelona (Via Laietana 18 9ª planta) diversos treballadors i treballadores de l'àmbit social. En aquesta assemblea, a més de persones procedents de diversos CRAES van estar presents persones del sector de Temps Lliure i dels Plans de Desenvolupament Comunitaris.

Durant l'assemblea es va poder constatar el creixent malestar dels treballadors i treballadores del sector a causa de les següents causes:

* Una progressiva deterioració de les condicions de treball, que ha fet que en tot just tres anys en alguns centres de treball s'hagi reduït el salari més d'un 30%, augmentat la jornada anual fins a 250h i reduït els dies lliures fins a en 15 .

* Una preponderància dels criteris estrictament econòmics tant per part de les empreses a l'hora de gestionar els diferents centres de treball com per la pròpia Generalitat ( a través de la DGAIA) a l'hora de concedir la seva gestió.

* L'aparició d'empreses que arriben al sector amb interessos i plantejaments estrictament lucratius, plantejament al com estan començant a sumar-se les empreses que ja estaven implantades a Catalunya.

Tot això està sent possible a causa de:

* Una patronal que, una vegada resoltes les discrepàncies entre les seves dues grans agrupacions (AEISC i AESAP), conforma un front cohesionat i únic en defensa més dels seus interessos econòmics que de la qualitat i importància del servei que presten. Per això estan traslladant les retallades que els imposa l'administració pública en detriment de les condicions laborals dels seus treballadors/es i de la qualitat dels serveis que presten.

* Els sindicats encarregats de defensar aquestes condicions laborals estan actuant de forma opaca, sense informar als/les treballadors/es ni permetre'ns participar en el procés. A més, les condicions laborals que han pactat en els últims tres anys han permès el minvament en les condicions de treball abans descrita. La situació actual de la negociació del nou conveni de Catalunya apunta a una major deterioració, ja que ara mateix estan més preocupats a buscar justificacions per al que van a signar que a lluitar per aconseguir la signatura d'un Conveni digne. Cal ressenyar referent a això la tàctica de promocionar a treballadors/es “afins” per part de les empreses per a controlar així en les plantilles i influir en les negociacions de les condicions laborals de tots.

* La Generalitat, a través del Departament de Benestar i Família i de la DGAIA, estan col·laborant activament en tot això, deixant de costat la seva obligació de proporcionar un servei públic de qualitat per a centrar-se en criteris merament econòmics.

Davant aquesta situació ens neguem a acceptar la resignació o el canvi de professió com úniques vies i afirmem la necessitat d'organitzar-nos per a lluitar tant per les nostres condicions laborals com per la dignitat del nostre sector i de les persones amb les quals treballem. Per a això hem decidit donar-li un caràcter estable a aquesta Assemblea amb l'objecte que sigui l'eix entorn al com s'articuli aquesta lluita.

* Ens organitzarem per sectors, creant-se grups de treball de les diversos àmbits, quedant constituïts els de CRAES (i CREIS), Plans de Desenvolupament Comunitari i Temps Lliure, deixant oberta la possibilitat d'incorporar altres noves (Gent Gran, funció pública, Universitat, etc..)

* Es dotarà d'una periodicitat fixa a les reunions d'aquesta assemblea, realitzant-se en els locals que ens cedeix a aquest efecte CGT.

* És una assemblea oberta a tot el qual comparteixi tant els objectius de millora de les condicions laborals i dels serveis que el nostre sector presta com el plantejament transformador de la realitat de la nostra professió (enfront dels plantejaments lucratiu i assistencial).

* Dintre de l'assemblea es crearà un observatori que reculli les diferents realitats de l'àmbit social i els seus presents i possibles evolucions. L'objectiu és tant posar “enfront del mirall” als diferents “actors” com difondre tota la informació que anem recaptant.

* S'utilitzaran les noves tecnologies per a difondre informació, contactar i implicar al major nombre de persones possible i generar fòrums de discussió sobre els diversos temes que vagin sortint.

* S'utilitzarà l'assessorament dels serveis jurídics del sindicat d’Ensenyament de CGT per a resoldre els dubtes que puguin sorgir.

Creiem imprescindible agrupar, organitzar i dotar d'uns objectius concrets al malestar que hem pogut constatar entre els treballadors i treballadores del sector. La falta d'informació, la indefensió davant els abusos i incompliments de les empreses, són possibles perquè el nostre sector està atomitzat en petits grups de treballadors/es que no saben, no poden o no se'ls permet organitzar-se en defensa dels seus drets.

Si volem que tot això canviï, solament podrem fer-los junt/es. O ens organitzem per a defensar la nostra dignitat com professionals o ens limitem a acumular ràbia fins que la frustració ens faci canviar de professió. O plantem cara junts o ens foten per separat. L'única forma de deixar de perdre és començar a perdre la por.

David Rodríguez Alonso. Afiliat del sindicat d'Ensenyament de la CGT i membre de l'assemblea.