CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Atento, CCOO i UGT, un exemple de falta de respecte al dret a decidir, en la votació per l’aprovació de l’ERO

Dijous, 7 agost, 2014

REFERENDUM PARANY

El matí del 7 d'agost l'empresa ha tret un comunicat informant, que tal com sabíem, el període de consultes ha finalitzat AMB ACORD, pel que els sindicats UGT, CCOO i FASGA han validat les causes d'aquest ERO, els criteris d'afectació i, en general, tot el procediment d'acomiadament col·lectiu. A partir de matí, la Direcció d'Atento, amb l'aquiescència d'UGT i CCOO, pot començar a lliurar les cartes d'acomiadament als/les treballadors/es afectats/des. De com i quan ho facin no tenim cap informació, atès que a aquesta part se li està ocultant la mateixa. Sí sabem que l'acord permet acomiadar a 672 treballadors/es, entre forçosos/es i voluntaris/es.

Sobre la pantomima de referèndum d'ahir 6 d'agost solament indicar que des de CGT entenem que ha violat totes les garanties legals possibles. Com a dada significativa, informar que l'únic lloc on va estar present tot el comitè d'empresa, a La Corunya, va guanyar el NO al ERO amb un 55,5% dels vots. Encara que sobre aquest frau poc que dir, ja es pronunciaran els tribunals.

Va succeir el que l'empresa volia que passé. Estem intuint que entre els/les acomiadats/des hi haurà moltes situacions de discriminació. Si creus que has pogut ser acomiadament/a a dit, posa't en contacte amb nosaltres perquè t'informem de quines mesures pots prendre a partir d'ara.

La CGT ha estat aquest matí en la inspecció de treball denunciant totes les irregularitats que s'han detectat en aquest període de consultes, i hem decidit demandar col·lectivament el procés per a sol·licitar la nul·litat d'aquest ERO i de tots els acomiadaments. Ara es tanca una primera etapa d'aquesta estafa d'ERO.

Des de CGT creiem que la lluita ha de continuar. Legalment amb la demanda col·lectiva i les demandes individuals. Per a CGT la lluita és l'únic camí. Els/les treballadors/es acomiadats/des poden autorganitzar-se i lluitar constantment contra aquests acomiadaments. No podem posar la nostra confiança només en els jutges, que no viuen aliens a les pressions del establishment que té el poder en aquest país. La lluita i la mobilització dels/les treballadors/es són el contrapès imprescindible que ha d'oposar la classe treballadora. Dita d'altra manera, la lluita no ha acabat ara, solament acaba de començar.

ELS ERO NO SE SIGNEN, ELS ERO ES COMBATEN

Secció Sindical CGT Atento

http://www.cgt-telemarketing.es/docattach/520/ComunicadoERE_ATENTO_13.pdf


ATENTO TELERVICIOS, CCOO I UGT, UN EXEMPLE DE FALTA DE RESPECTE DEL DRET A DECIDIR.

S'IMPEDEIX EL CONTROL DEL PROCÉS DE VOTACIÓ ALS SINDICATS CGT, USO I STC A PESAR DE SER MAJORIA EN MOLTS CENTRES DE TREBALL.

Els 9.000 treballadors d'Atento no han pogut decidir lliurement si donaven o no la seva aprovació a l'ERO signat per l'empresa, CCOO i UGT. Han obligat a decidir només a una part de la plantilla, les que estaven afectades pel ERO amb noms i cognoms publicitats prèviament, i la pregunta que se'ls ha plantejat és un empassa-te-la: o acceptes l'acord o se't acomiada amb el que marca la legislació vigent i la reforma laboral; sense cap alternativa de lluita per a mantenir l'ocupació. Tampoc han pogut votar els 3.690 treballadors de les dues campanyes afectades per l'ERO, solament els que van a ser acomiadats.

S'ha furtat el dret a decidir en llibertat. En el moment que la pregunta es planteja amb els noms i cognoms dels acomiadats sobre la taula, s'usurpa el dret de lliure decisió sense pressions, a la plantilla se l'ha sotmès a un estrès desmesurat davant la pèrdua dels llocs de treball sense sentit. És incomprensible que hi hagi acomiadaments quan estan augmentant les càrregues de treball en l'actualitat i recuperant treball que es realitzava a Sudamèrica realitzant-se noves contractacions.

Tampoc s'ha permès la presència en la sala de votació dels sindicats que han mostrat el seu rebuig a l'ERO, s'ha posat dificultats als delegats del Comitè d'Empresa dels sindicats CGT, USO i STC per a transmetre a la plantilla els arguments contraris a l'ERO, no obstant això s'han facilitat l'entrada en centres de treball a persones externes a l'empresa pertanyents als aparells sindicals de CCOO i UGT, quan a Atento, s'ha hagut de denunciar en reiterades ocasions per vetar l'accés als diferents centres de treball dels representants sindicals de la CGT, sent condemnada Atento a una multa de 6000 euros per vulneració de la llibertat sindical.

En resum s'ha format un tàndem entre l'empresa, CCOO i UGT per a aconseguir un resultat, en un nyap de referèndum que ha emmalaltit de les mínimes garanties perquè el mateix hagués estat l'expressió lliure de tots els treballadors.

La CGT hem presentat i presentarem les denúncies corresponents tant a Inspecció de Treball com en els jutjats socials i demostrarem totes les irregularitats que s'han realitzat vulnerant tant el dret a decidir com la llibertat d'exercir aquest dret sense pressions.

És totalment incomprensible el canvi de postura de CCOO i UGT, coincident amb la mantinguda per la resta de sindicats des del primer dia de l'ERO, fent públic que les causes al·legades per l'empresa eren inexistents. Ni hi havia ni hi ha, cap causa productiva, organitzativa o econòmica.

CGT intentem entendre un canvi de posició tan brusc d'aquests dos “sindicats”, arribem a pensar, que les dues maquinàries sindicals (CCOO i UGT) tenen tantes necessitats d'alliberats després de les retallades que han sofert en les subvencions de formació, que estan buscant de les empreses la constitució de comissions “de seguiment” en la qual se'ls atorga afiliats dedicats a “vigilar que es compleixi l'acord” però que veritablement emmascara la concessió d'alliberats sindicals. No tenim proves d'això però no trobem moltes justificacions a un canvi dels arguments, quan casualment en l'acord se'ls concedeix sis llocs per a la comissió de seguiment.

ELS LLOCS DE TREBALL NO ES VENEN, ELS LLOC DE TREBALL ES DEFENSEN!!!

6 d'agost de 2014.

EL COMITÈ D'EMPRESA DE GLÒRIES-BARCELONA A ATENTO TELESERVICIOS, PER MAJORIA DELS SEUS MEMBRES, VOTA EN CONTRA DE L'ERO I DE L'ACORD DE CCOO, UGT I L'EMPRESA.

El Comitè d'Empresa d'Atento a Barcelona-Glòries reunit avui dimecres 5 d'Agost del 2014 ha mostrat el seu rebuig a l'acord al que van arribar l'empresa, CCOO i UGT.

Rebutgen l'ERO, argumentant que fins al 2021 hi ha un contracte marc que garanteix ingressos, que estan recuperant serveis realitzats a Llatinoamèrica, així com que se segueixen realitzant contractacions i formació. També consideren que la selecció dels afectats ha estat malintencionada, ni tan sols complint els criteris que havien signat.

El Comitè d'Empresa critica a CCOO i UGT per no haver realitzat assemblees entre els treballadors durant aquest procés, no obstant això, sí que han signat 672 acomiadaments traslladant la responsabilitat als treballadors que permetin votar, probablement incloent entre els votants als que marxen voluntàriament i després de fer públic els noms dels acomiadats forçosos.

En cap moment la pregunta serà si s'està d'acord o no amb l'ERO, el que ja van manifestar els treballadors mitjançant recollida de signatures sent el resultat de no a l'ERO, es denuncia la falta d'informació als representants sindicals contraris al ERO i també sobre el referèndum. Es critica la falta de tacte a l'hora de comunicar l'acomiadament i l'absència de CCOO i UGT que han avalat els mateixos amb la seva signatura però que han estat desapareguts en aquest moment tan delicat. S'ha inclòs en la llista d'acomiadats forçosos a un delegat sindical que s'ha caracteritzat per la seva lluita contra L'ERO.

Per a la CGT l'actitud de l'empresa Atento és tot el contrari del que passa en una empresa amb problemes econòmics reals i no forçats amb enginyeria econòmico-legalista que des de gabinets d'advocats-economistes tan acostumats ens tenen, aquí ni tan sols s'han acurat ja que van presentar comptes amb beneficis i no es donen ni causes productives, ni econòmiques, ni organitzatives, solament l'avarícia d'uns pocs per seguir incrementant els seus comptes de resultats.

La CGT considerem el canvi de posició de CCOO i UGT com una nova traïció a la classe treballadora. Fins al dia 30 de Juliol mantenien una oposició ferma al ERO publicitada en les seves webs i notes de premsa, i el 31 de juliol signen que l'ERO té causes econòmiques, productives i organitzatives, acceptant l'acomiadament de 672 companys/es, 403 forçosos/es i 269 voluntaris/es, un 17% de treballadors entre les campanyes afectades, pretenent la seva aprovació a través d'un referèndum en el qual només podran participar els acomiadats triats per l'empresa, amb l'amenaça que si no s'aprova s'aplicarà la legislació vigent.

En aquest referèndum, ja amb els noms dels acomiadats publicitats, que es realitzarà el dimecres 6 d'agost, no es permet votar als 9.000 treballadors d'Atento, ni tan sols a tots els treballadors de les dues campanyes afectades, els d'Empreses amb 957 treballadors i els de gran públic amb 2.733 treballadors, amb un total de 3. 690 entre els dos serveis en tota Espanya i que haurien de tenir dret a expressar la seva opinió sobre l'acord, a més l'empresa ha rebutjat sol·licituds voluntàries de desvinculació de treballadors d'altres campanyes de l'empresa no afectades per l'ERO, que en el cas del centre de Glòries suposaria que no hagués de realitzar-se cap acomiadament forçós.

Aquest referèndum és un frau, ja que en lloc de preguntar a tots els treballadors si estan o no conformes amb el preacord al que han arribat o si prefereixen seguir mobilitzant-se, només podran decidir si s'està d'acord amb el signat o s'aplica la legislació vigent. 672 treballadors veient-se obligats acceptar les condicions. Cal tenir en compte que 269 treballadors seran voluntaris escollits per l'empresa (el 40%) ja que la mateixa es reserva vetar als voluntaris que consideri.

El resultat està més que clar, els acomiadats forçosos seran arrossegats a la pèrdua del lloc de treball, si voten els acomiadats voluntaris. S'han donat a conèixer, avui 5 d'agost, el nom i cognoms dels afectats i en cas de no ser acceptades les condicions de l'acord, l'empresa aplicarà les indemnitzacions vigents, un veritable xantatge.

En cap moment CCOO i UGT deixen la porta oberta a que la plantilla decideixi poder lluitar pels seus llocs de treball, en la seva línia habitual en aquests casos, donant l'esquena a les assemblees de treballadors, han fet el que millor saben fer, rentar-se les mans i traspassar el xantatge a la plantilla.

CGT insistim que l'ACORD signat ahir ja planteja agressions futures que ataquen a les condicions laborals dels/les treballadors/es que es queden. A aquests últims, als companys i companyes que sofriran les modificacions substancials que negociessin posteriorment, els signants d'aquest "preacord" no els volen deixar participar.

Reiterem que aquest referèndum és una pantomima, un parany, sense cap garantia de legalitat ni transparència. Hem repetit fins a la sacietat que aquest ERO no té causes que ho justifiquin, un missatge que fins i tot qui ara està disposat a signar, reiterava fins al 30 de Juliol en un comunicat que deia "UGT I CCOO NO SIGNARAN L'ERO D'ATENTO".

Si els representants dels/les treballadors/es presents en la taula de negociació hem rebutjat aquest ERO, ens sembla indigne i covard traspassar ara als/les treballadors/es prendre la decisió de signar-lo. En tot el procés aquests sindicats no han consultat a la plantilla i ara CCOO i UGT intenten restringir l'oferta de l'empresa a un tema merament monetari, la qual cosa és una fal·làcia.

SIGNAR aquest ERO suposa AVALAR les causes del mateix i els acomiadaments. Aquests dos sindicats han llançat un comunicat als treballadors defensant l'acord. Fa un dies també es vanagloriaben de tenir els millors advocats laboralistes d'Espanya per a parar l'ERO i ara es justifiquen dient que amb la seva signatura garanteixen una indemnització que suposaria anys de litigi en els jutjats.

Bain Capital, Atento i Telefònica són culpables d'aquests acomiadaments, des del 31 de Juliol, CCOO i UGT, també.

Finalment, volem llançar un missatge de força i d'ànim. LA LLUITA SERVEIX. Els/les treballadors/es d'ATENTO han demostrat durant l'últim mes com la mobilització i l'organització ha forçat a l'empresa a reconèixer l'improcedent d'aquest ERO, i que UGT-CCOO no s'hagin atrevit a signar aquests acomiadaments molt abans. No obstant això, això no pot quedar així, cal seguir organitzats/des i lluitant contra les agressions que l'empresa té planejades per al futur amb la complicitat de la casta sindical d'UGT i CCOO.

Per això des de la CGT cridem:

EXIGIM DECIDIR EL NOSTRE FUTUR!!!
NO AL REFERENDUM MANIPULAT!!!
ELS LLOCS DE TREBALL NO ES VENEN, ELS LLOC DE TREBALL ES DEFENSEN!!!

Barcelona 5 d'Agost 2014.

Eloi Picó, CGT- Atento Barcelona, 633 260 431
Laura Gómez, CGT- Atento Barcelona, 676 431 122
Carlos Navarro, CGT-Premsa Barcelona, 649 83 94 90.