ATLL vol subcontractar una gran part de l’activitat, el manteniment i l’operació, a l’empresa Operadora ATLL S.A. (ACCIONA) i es nega a lliurar el contracte de concessió
La Secció sindical de CGT a ATLL ha tramés una nota informativa als treballadors i treballadores advertint dels plans de l'empresa de segregar el "negoci" de l'aigua en una altre empresa del grup ACCIONA creada "ad hoc". La Direcció d'ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya, S.A. ha comunicat al comitè d'empresa la intenció de subcontractar una gran part de l'activitat, el manteniment i l'operació, a l'Empresa Operadora ATLL, S.A. de capital cent per cent ACCIONA. En aquesta maniobra s'inclou també el traspàs de 200 treballadors i treballadores dels 223 que hi ha actualment a ATLL Concessionària.
ATLL Concessionària està a l'espera de la corresponent autorització per part del Govern i tan bon punt la Generalitat doni el seu vist i plau ho posaran en pràctica.
Entre els impactes que tindran aquestes maniobres en la gestió d'un recurs tan bàsic com l'aigua (un negoci per a ells) hi haurà el de generar més beneficis per al grup ACCIONA, cobrant de la concessionària els serveis prestats amb el consegüent augment de les despeses que desprès repercutiran a les tarifes de l'aigua. No faltarà el de la inestabilitat laboral amb acomiadaments i importants rebaixes salarials i condicions laborals.
Companys/es:
Des de la nostra experiència sindical l’assessorament de professionals en matèria econòmica i jurídica és fonamental.
Aquests darrers dies i una vegada l’empresa ens ha confirmat la petició a la Generalitat de posada en marxa d'ATLL Operadora estem realitzant i programant diverses entrevistes.
Fins a la data d’avui les consultes realitzades dibuixen un panorama pessimista molt llunyà de l’alegria que mostren alguns membres del comitè d’empresa.
Per començar, la trajectòria laboral d’ACCIONA és una llarga llista d’acomiadaments massius i retallades en salaris i en drets laborals. Les empreses que són adquirides per ACCIONA canvien radicalment el seu model de negoci, passen de crear béns a oferir serveis i en aquesta conversió la qualitat i la seguretat davant l’usuari o client es volatilitza i el manteniment i les renovacions són despeses que volen evitar (TRANSMEDITERRANIA, 2002-2012).
Amb l'anàlisi de la poca documentació què disposem (només la que hi ha pública, l’empresa es nega a lliurar el contracte de concessió), alguns economistes alerten dels riscos als quals ens enfrontem.
Els/les companys subrogats/des passaran a ser assalariats/des d’una empresa cent per cent ACCIONA, on no hi ha res, no tindrà infraestructures i no serà l’explotadora dels actius dels quals disposa la concessionària, ja que els plecs diuen que només hi pot haver una única concessionària. Els nous actius que generi la concessionària tampoc no seran gestionats per l’Operadora. Finalment, tots els actius tornaran a la Generalitat al finalitzar la concessió.
Apunten que segurament l’Operadora cobrarà de la Concessionària el servei què li prestarà, més el marge de benefici industrial i l’IVA, cosa que pot provocar un increment major en el preu de l’aigua per a la ciutadania.
Els/les companyes què siguin subrogats/des a ATLL Operadora poden trobar-se amb diverses situacions però el més fàcil per estalviar costos a l’empresa és la implantació d’un ERO, i ja hem explicat el tarannà d’ACCIONA.
Altre aspecte a considerar és la pugna en els tribunals de les dos empreses que es van presentar al concurs de privatització d’Aigües Ter Llobregat. Si els tribunals es pronuncien en contra de l’adjudicació a ACCIONA,probablement Concessionària i Operadora demanaran les seves indemnitzacions, una per la rescissió del contracte i l’altra subsidiàriament. El Govern amb els diners de tots els/les ciutadanes, hauria de desemborsar a les privades una important quantitat d'€. Una mesura força impopular que no es poden permetre, la qual cosa ens fa pensar que donaran facilitats a ACCIONA per a la consecució dels seus plans de negoci i molt possiblement l’Administració doni el seu vist i plau per a que es produeixi la subcontractació del servei, ja que com hem dit abans els hi va de molts milions d'€.
En qualsevol circumstància als/les treballadors/es sempre ens toca perdre, si no és a curt termini serà a mitjà perquè els anys de permanència que creieu que tenim són de la concessionària però no pas de l’Operadora. No sabem què quantitat de temps s'ha inclòs en el contracte entre Generalitat i ACCIONA, els 50 anys de l'oferta o els 20 mesos dels plecs?
Per tot això convidem a reflexionar del perquè ens subrogaran a 200 treballadores a una empresa quan no hi ha necessitat pel servei.
Pel que fa a la part social els que negocien les nostres condicions laborals, són dues de les persones que van negociar els 20 mesos de garantia i el NO retorn a l’Administració. Des de la CGT pensem que no hi ha cap element de pressió per a que els membres de la part social de la comissió de negociació negociï res si no és venent drets.
L’única sortida segons nosaltres és l’oposició ferma a que ATLL Concessionària subcontracti el servei i amb ell a 200 companys/es.
Salut!
26 de febrer 2014
SECCIÓ SINDICAL CGT ATLL
Més informació:
- EMAIL: seccionsindicalcgtatll@gmail.com
Attached documents