CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Augment alarmant de les xifres d’aturats sense cap ingrès a Catalunya

Dimarts, 13 setembre, 2011

El nombre de desocupats sense cobertura a Catalunya es dobla en un any i mig, arribant a la xifra de 161.262. Per altra banda, gairebé 100.000 persones fa més de 24 mesos que estan a les llistes de l'atur.


La prolongació de la crisi econòmica està provocant l'increment de la xifra de persones que estan en atur i ja no tenen cap mena d'ingrés, ni la prestació contributiva ni les altres cobertures previstes com a subsidi, incloent-hi les últimes ajudes de 400 euros, perquè ja han cobert tots els terminis i continuen sense trobar feina.

A Catalunya, s'ha passat dels 86.247 aturats que no tenien cap mena de cobertura el novembre del 2009 a gairebé el doble el juliol passat (161.262), una xifra que ja equival al 28,2% de tots els aturats que consten registrats a les oficines d'ocupació. Abans de l'estiu es va produir un lleu descens d'aquestes xifres pel repunt de l'ocupació, que
els sindicats van qualificar de temporal. Les dades de l'agost els van donar la raó. I si es compara amb l'evolució de l'atur en l'últim any, la tendència apunta a un augment de la xifra de persones desprotegides.

El juny del 2008, les persones amb més de 12 mesos a l'atur aquell mes vorejava les 70.000. Després de quatre anys de crisi, arriben a les 210.000. Del total de persones en situació d'atur de llarga durada, un 46,77% (97.885 persones) fa més de 24 mesos que estan a les llistes de l'atur.

I no sembla que puguin sortir d'aquest pou amb facilitat, tant per falta de qualificació per poder optar a un lloc de treball com per la inexistència d'ofertes de treball. En un document intern del Servei d'Ocupació de Catalunya, inclòs en el procés per transformar aquest servei, es destaca que tant les administracions públiques com els sindicats, les patronals i els especialistes en política laboral consideren que la clau per crear ocupació és la formació. I s'afegeix que aquesta adquireix rellevància «ja que aproximadament el 51% de les persones que actualment estan a l'atur no són ocupables, perquè els falten els nivells de formació i competències requerits actualment per les empreses».

El que sembla clar és que la xifra de desocupats de llarga durada augmenta sense parar i es preveu que ho faci més abans que s'acabi l'any. Segons el govern espanyol l'atur augmentarà els pròxims
mesos donat el caràcter cíclic de l'economia espanyola. Gairebé ningú
aposta perquè es creïn llocs de treball abans del segon semestre del 2012.

La paradoxa d'aquesta situació és que, a mesura que augmenta l'atur,
baixa la partida de la despesa dedicada a pagar les prestacions,
precisament perquè s'esgoten els terminis de molts dels desocupats i els que tornen a ingressar a les llistes tenen dret en general a un període inferior de cobrament, perquè han contribuït menys que els seus
predecessors.

En aquest sentit també és significatiu l'augment en l'últim any de les persones desocupades a Catalunya de 30 a 44 anys que fa més de 24 mesos que no treballen: un 68% més. Aquest percentatge és molt superior al de l'increment total de desocupats inscrits a les llistes des de fa més de dos anys, que va pujar un 51%.

Aquest col·lectiu de 30 a 44 anys que s'està incorporant al grup d'aturats de llarga durada també hauria de disposar de polítiques actives d'ocupació per aconseguir la seva inserció laboral ja que la realitat està demostrant que aquestes persones estan patint la crisi de
forma tan violenta com els altres col·lectius.

* Font: Agències

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció