CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Autodeterminació mutilada

Dijous, 8 setembre, 2022

 
 L’anarcosindicalisme sempre hem defensat la llibertat i la solidaritat entre les persones i col·lectivitats. La construcció d’una societat lliure formada per persones lliures. Lliures de tota opressió i explotació, política, econòmica i social. Ara que s’acosta un altre 11 de setembre ho tornem a dir, com fa anys que ho fem. 

La llibertat que volem comporta que cap poble del món pateixi l’opressió de cap estat. Això implica exigir, més que el reconeixement del dret de l’autodeterminació, el seu exercici constant. Una societat lliure de persones lliures es construeix sobre la base d’una autodeterminació constant, on individualment i col·lectivament decidim sobre tots aquells aspectes que formen part de la nostra vida: com produïm, com repartim els resultats d’aquesta producció, com ens organitzem comunitàriament, com ens comuniquem, etc. Comporta una col·lectivització del dia a dia.

Com és habitual, al voltant de l’Onze de Setembre sentirem encara més al "mainstream" mediàtic i a la política institucional parlar de l’autodeterminació de Catalunya. Sabem que en gran manera es tracta de discursos esbiaixats i buits de continguts i de realitats. En ells, en la majoria de casos, es parlarà d’una autodeterminació totalment mutilada, entesa com quin serà l’estat que encara limitarà la nostra capacitat de ser persones lliures en una societat lliure

Davant d’això nosaltres, la CGT de Catalunya, diem un any més que exigim una determinació completa. Una autodeterminació que no pot existir sense la col·lectivització de l’economia i del conjunt de les decisions sobre les quals edifiquem el nostre dia a dia. Una autodeterminació de qualsevol poble del món i de les persones que els formen, així com la destrucció de l’opressió de tots els estats, inclòs l’estat espanyol o un hipotètic català. Defensar-la exigeix, també, lluitar per les condicions de vida de la classe treballadora, que som la immensa majoria de la població, i acabar amb la nostra explotació. 

Els mitjans de comunicació ens han atemorit inculcant-nos la idea que aquesta tardor patirem una crisi que ens degradarà la nostra vida quotidiana. Ens han inculcat la por per voler-nos dòcils i mesells. En la lluita de classes en la que vivim, la propaganda és una arma. I en aquest cas, com en tants altres, la burgesia és igual que es digui espanyola o catalana, l’estan fent servir per preparar el terreny per una nova ofensiva contra nosaltres que consolidi la disminució salvatge de salaris que estem patint, l’espoli dels lloguers i del monopoli de l’habitatge, l’explotació salvatge de migrants, dones i joves, la destrucció del territori, etc. La defensa de l’autodeterminació implica lluitar contra aquesta ofensiva amb la finalitat de construir societats lliures i no estats. 

Aquesta tardor hem de construir la resposta.
 
Comunicat del Secretariat Permanent de la CGT Catalunya