CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Baixa el cost del treball per a les empreses a l’Estat espanyol, al mateix temps que augmenta la jornada laboral i els salaris retrocedeixen

Divendres, 17 desembre, 2010
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print

Els treballadors estan pagant la crisi també amb el seu salari i condicions concretes de treball, amb pujades d'impostos i preus i amb retallades de drets socials i laborals.


Més hores de treball per menys diners

El total que els costa a les empreses cada empleat baixa per primera vegada en la dècada mentre augmenta la jornada laboral i els salaris s'estanquen Malgrat el rebuig general a les paraules del president sortint de la patronal, Gerardo Díaz Ferrán, que deia que el que calia fer per a sortir de la crisi era treballar més per menys diners, la realitat, o almenys les estadístiques, li estan donant la raó.

Segons l'enquesta trimestral de cost laboral que ha publicat el 16 de desembre l'INE, els diners que a les empreses els costa cada empleat ha baixat en el tercer trimestre per primera vegada en la dècada al mateix temps que els salaris s'han estancat i augmenta la jornada laboral, que de mitjana i comptant amb els treballadors a temps parcial, està sobre les 35 hores setmanals.

El cost laboral de les empreses es va situar en 2.421,49 euros per treballador i mes, al tancament de setembre, el 0,3% menys que en el mateix període de l'any passat per la rebaixa del sou dels funcionaris a partir de juny, tal com s'havia avançat fa uns dies.

D'aquesta despesa, el cost salarial (que inclou salari base, complements, pagaments per hores extraordinàries i endarreriments, tot mesurat en termes bruts) es va situar en 1.779,27 euros per treballador i mes, un escàs augment del 0,1% enfront del mateix període de 2009 i que en qualsevol cas suposa la pujada més petita des de l'any 2000, quan es va començar a elaborar l'indicador. A més, cal tenir en compte que la inflació ha augmentat un 0,9% entre gener i setembre, el que suposa la pèrdua de poder adquisitiu dels empleats.

Per la seva banda, els costos no salarials van disminuir el 1,5% degut principalment a la menor despesa en indemnitzacions per acomiadament i en altres percepcions no salarials (desgast d'eines o adquisició de roba de treball, entre altres).

Fins ara els costos laborals semblaven comportar-se de forma oposada a la resta de l'economia. En plena crisi, pujaven a taxes àdhuc molt superiors a les dels anys de bonança. El motiu era doble: l'ajustament de l'ocupació es va realitzar principalment pels nivells més baixos, els contractes temporals i pitjor remunerats. Així, la mitjana dels que quedaven en el mercat pujava. Per altra banda, els costos laborals inclouen els pagaments que realitzen les empreses a l'indemnitzar per acomiadament, el que també elevava la factura laboral.

>>> Notícia extreta de Kaos en la Red

<\/span>
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció