CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Bales de goma: un mort i sis persones sense un ull en tres anys

Dijous, 12 abril, 2012

Familiars, amics i testimonis coincideixen que va ser el tret d'un cop de pilota el que li va originar la fractura cranial, mentre l'Ertzaintza continua quatre dies després afirmant que investiga fets que Rodolfo Ares titlla de «extraordinària gravetat» (Gara). Iñigo Cabacas Liceranzu, el jove ferit després d'una càrrega de l'Ertzaintza la nit de dijous passat a Bilbo, va morir en el matí d'ahir a l'Hospital de Basurto. Va ingressar amb una fractura cranial per esclat i des de la mateixa nit de dijous estava en coma, amb pronòstic molt greu, intubat i connectat a ventilació. Ahir, l'equip mèdic que l'atenia va certificar la seva mort, després de retirar-li la sedació i confirmar la mort cerebral.
Quatre dies després dels fets, l'Ertzaintza indicava després d'això que totes les hipòtesis estan obertes i que els successos s'investiguen. Diu estar procedint a la reconstrucció dels fets en base a les declaracions de testimonis i agents. Familiars i amics d'Iñigo Cabacas ho tenen clar, però, que la fractura cranial del jove es va produir com a conseqüència d'un cop de pilota. [...]

La versió dels seus amics coincideix amb el relat de diversos testimonis, que fonts anònimes han fet arribar a GARA. Al voltant de les 23.30 de dijous, al carrer María Díaz d'Haro, en els voltants de l'herriko taberna d'Indautxu, es va produir una baralla entre dues persones, un altercat no tumultuós i bastant habitual en jornades festives marcades per la ingesta de grans dosis d'alcohol.

Els incidents més greus es van produir precisament quan dotacions de l'Ertzaintza van fer la seva aparició en el lloc. Els testimonis afirmen que es tractava d'un gran desplegament d'efectius que van començar a disparar pilotes de goma contra la multitud només baixar dels furgons.
«El jove ferit estava recolzat en una finestra del bar, que feia de barra, i va ser colpejat al cap per una pilota sense ni tan sols haver-se adonat de l'arribada dels agents», assenyalen testimonis anònims en una versió directa que van fer arribar a GARA diumenge. Les mateixes fonts precisen que el llançament d'ampolles a les dotacions policials va ser en resposta a la càrrega policial, no abans d'aquesta. De fet detallen que el llançament d'objectes i la crema d'un contenidor es van produir «almenys 15 minuts després de la càrrega policial».

Els testimonis sostenen, així mateix, que el furgó policial no passava pel lloc, «sinó que estava aparcat a l'entrada de la plaça». Detallen que «no hi va haver avís per part de la Policia, la qual va entrar en una plaça plena de gent disparant pilotes, no a l'aire precisament, de forma indiscriminada». «Va ser després d'això quan alguns joves van començar a llançar ampolles als furgons i a la Policia». [...]

Ares segueix sense aportar una explicació després de la mort d'Iñigo Cabacas


Manifest STOP BALES DE GOMA

Aquest manifest vol ser el primer pas d'una campanya per demanar l'abolició dels projectils de goma que utilitza la policia autonòmica catalana, els Mossos d'Esquadra. Hem pres aquesta decisió després d'haver estat testimonis de l'enèsima lesió permanent provocada per aquesta arma a un ciutadà innocent.
La dotació de projectils de goma dels Mossos d'Esquadra, d'un pes de 90 gr. i capaços d'arribar a una velocitat de més de 200 m/s (més de 720 km/h) són considerades pel protocol tècnic intern com a armes "less-letal", és a dir "menys letal". L'evidència, però, demostra que poden causar danys permanents als òrgans vitals i a més són difícilment controlables.

Limitant-nos a un sol exemple i deixant de banda un altre tipus de lesions, a Espanya són 23 les persones que han perdut un ull des de 1990 fins avui, a causa d'aquests projectils. Per tant, el terme "menys letal" ha de ser definitivament considerat inadequat, perquè donat el potencial destructiu d'aquestes armes no garanteix la seguretat dels ciutadans, sinó que provoca un risc de vida.

A la ciutat de Barcelona, l'any passat, tres nois van perdre l'ull a causa de l'impacte d'una bala de goma. Un altre va estar ingressat a l'UCI durant una setmana, amb un traumatisme cardiopulmonar, tement per la seva vida. El juliol d'aquest any un altre noi va perdre l'ull dret quan estava entre les taules d'un bar, juntament amb moltes altres persones innocents. A aquests casos s'afegeixen altres de diverses gravetats.
Barcelona, que té com a valors fonamentals la inclusió, la tolerància i la participació, demana un canvi: abans que aquesta arma faci danys encara més greus, diem prou als projectils de goma i demanem la seva abolició, com ja ha succeït en molts països.

Demanem a totes les democràtiques i democràtics de Catalunya a activar per demanar la prohibició de les bales de goma i unir-se a la nostra campanya d'informació i mobilització per dir NO a les bales de goma i NO a la repressió de la democràcia, perquè no hi hagi més ulls encegats per la violència. STOP a les bales de goma usades per part de la policia! Pel dret a manifestar la pròpia llibertat democràtica Per la seguretat dels ciutadans.

Stop Bales de Goma

http://stopbalesdegoma.org/


L'energia de les "pilotes" és sens dubte excessiva: l'energia cinètica mitjana de les 40 pilotes projectades va ser de 862,34 joules, molt superior als 485 joules, aproximadament, d'un projectil del 9 mm Parabellum disparat per una pistola.

I ja no parlem a distàncies inferiors. Els traumes mesurats en distància d'impacte de 20 metres van ser de 61 mm i diàmetres de 102x98 mm, que els fan molt lesius, fins i tot fatals, i amb una capacitat devastadora i més que suficient per produir hemorràgies internes.

Només hi ha dos països europeus que aprovin l'ús de pilotes projectades amb escopetes o fusells com a mitjans policials per dissoldre multituds agressives i violentes: Espanya i Portugal.

Tret d'un portal relacionat amb la pròpia Guàrdia Civil


Mostra brutal de com les pilotes de la policia antiavalots pot "desgraciar" la vida d'una persona, teniu el testimoni de 4 joves que han estat abatuts pels policies en diversos escenaris diferents, manifestacions, futbol, etc... Una situació dura i crua que qualsevol dia ens pot arribar a qualsevol activista que ens moguem per manifestacions i actes dissidents.

Molt completa recopilació (amb vídeos) de presa dels barris

Recull de Nodo50

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció