CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Barcelona: Les retallades als hospitals Clínic, Vall d’Hebron i Sant Pau

Dimarts, 12 abril, 2011

El Clínic planteja acomiadar 450 treballadors

El centre sanitari tancarà uns 100 llits de forma indefinida i 350 més als mesos d'estiu.

L'Hospital Clínic de Barcelona es planteja acomiadar 450 treballadors –tant eventuals com fixes– per reduir la despesa sanitària, segons han explicat fonts dels treballadors. El centre sanitari ha de retallar 24 milions d'euros, 14,2 milions dels quals corresponen a despesa de personal.

La Direcció de l'hospital ha comunicat al comitè d'empresa que aquesta xifra pot disminuir sempre que els treballadors s'avinguin a negociar determinats aspectes laborals. Entre aquests, figuren la concentració de vacances, la reducció de complements o la disminució de dies de lliurança.

El Clínic, d'altra banda, tancarà de forma indefinida un centenar de llits aquest mes d'abril. Durant l'estiu, tancaran de forma temporal uns altres 353 llits. Així mateix, l'activitat quirúrgica es reduirà un 10%, fet que es tradueix en unes 750 operacions menys a l'any.

També tenen previst tancar el dispensari d'urgències del carrer València.

L'Hospital de Sant Pau tancarà sales d'operació a la tarda

El pla per reduir despeses inclou també prescindir de les consultes externes amb menys programació durant els mesos d'estiu.

L'Hospital de Sant Pau també té previst tancar sales d'operació a les tardes per reduir la despesa sanitària i prescindir de les consultes externes amb menys programació durant els mesos d'estiu. Es tractaria de punts inclosos en el pla de xoc d'aquest centre, que abans d'entrar en vigor haurà de ser aprovat pel Departament de Salut.

El pla inicial preveu desviar pacients crònics i de baixa complexitat a les àrees bàsiques de salut de les seves zones sanitàries. També es reduiria l'estada dels pacients ingressats i es deixaria de cobrir les vacants dels treballadors que hagin d'acudir a plans de formació. També es vol contenir la despesa en farmàcia ambulatòria, material de sales d'operació o bates, i reduir la despesa als laboratoris. Tot plegat són algunes mesures per reduir la despesa de l'hospital en un 10%.

La Vall d'Hebron tancarà més de 400 llits a l'estiu i reduirà les urgències

De moment ja s'han inhabilitat 56 llits i no s'opera a les tardes. L'hospital funcionarà durant quatre mesos com si fos l'estiu, amb menys personal i serveis.

Les mesures del pla de xoc per reduir la despesa un 10 % que ha comunicat la Direcció inclouen el tancament de 56 llits, reduir el nombre d'equips de guàrdia d'urgències, tancar més de 400 llits a l'estiu (d'un total de 1100) entre juny i setembre, i reduir al màxim la contractació d'eventuals.

De moment ja s'han anul·lat les intervencions quirúrgiques en horari de tarda i al juny es començarà a aplicar el 50% de reducció d'activitats a les sales d'operacions durant els matins. Quant a les intervencions programades no urgents, la mesura farà allargar les llistes d'espera.

Fonts sindicals apunten que, tot i que l'activitat d'urgències acostuma a baixar a l'agost, es manté estable en els mesos de juny, juliol i setembre, mentre que la capacitat assistencial s'haurà reduiï a la meitat.

Font: Agències